Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Mezinárodní ekonomické právo 3. – právo rozvoje
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Veřejné podniky a státní monopoly
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
Předmět, systém a prameny obchodního práva
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
Mezinárodní humanitární právo
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ
Vykonavatelé vlastnického práva státu
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Společná obchodní politika EU
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Mezinárodní obchodní transakce
ROZHODČÍ ŘÍZENÍ NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
PŘEDNÁŠKA INVESTICE MEZINÁRODNÍ INVESTIČNÍ PRÁVO SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ PROF. JUDR. NADĚŽDA ROZEHNALOVÁ,CSc.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA.
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO EKONOMICKÉ doc. JUDr. Ing. Bohumil Poláček, Ph.D., MBA, LLM.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Východiska evropské úpravy
Správa sociálního zabezpečení
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Předmět, systém a prameny obchodního práva
PROBLEMATIKA INVESTIC
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Malé a střední podnikání
Prameny obchodního práva
Vládní program na podporu exportu
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Mezinárodní ekonomické právo (5) – mez. investice Prof. JUDr. Pavel Šturma, DrSc.

Obsah Definice mezinárodní (zahraniční) investice Prameny práva mezinárodních investic Pravidla zacházení s investicemi Řešení sporů z mezinárodních investic

Definice mezinárodní (zahraniční) investice Ekonomická definice investice - prvotní oproti právním definicím 3 kumulativní kritéria, jež musí být splněna, aby se určitá ekonomická operace mohla nazývat investicí: (a) určitý ekonomický přínos (b) je poskytnut na určitou dobu (c) podnikatelské riziko, protože budoucí odměna investora závisí na hospodářském výsledku (ziscích nebo ztrátách) podniku.

Definice mezinárodní (zahraniční) investice (2) Právní definice investice v mezinárodním právu jednotná definice investice jednotlivé mezinárodní instrumenty vymezují tento pojem různým způsobem Washingtonská úmluva o řešení sporů z investic mezi státy a občany druhých států (1965) – žádná definice Dvoustranné dohody o ochraně investic (BIT) - široká definice investice: jakákoliv majetková hodnota na území jedné smluvní strany, která je vlastněna nebo i přímo či nepřímo kontrolována státními příslušníky nebo společnostmi (investory) druhé smluvní strany

Definice mezinárodní (zahraniční) investice (3) Definice investice v arbitrážním nálezu ICSID Salini v. Maroko (2001): Ekonomický přínos (vklad) Určitá doba trvání Podíl investora na rizicích operace Příspěvek k rozvoji hostitelského státu (nejen přímé, ale i portfoliové investice, různé úvěrové instrumenty, cenné papíry, směnky x ne vládní dluhopisy)

Prameny práva mezinárodních investic a) dvoustranné dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic (BIT) mezi státy b) mnohostranné smlouvy: Úmluva o řešení sporů z investic mezi státy a občany druhých států (Washington, 1965) Úmluva o Mnohostranné agentuře pro investiční záruky (Soul, 1985) Dohoda k Energetické chartě (1994) Dohoda o obchodních aspektech investičních opatření (TRIMS, 1994) c) kontrakty (investiční, o koncesi, apod.) mezi investorem a hostitelským státem d) kasuistika (case law) mezinárodních arbitráží

Pravidla zacházení s investicemi a) zřizování mezinárodních investic – 3 modely (generace) BIT 1. generace BIT – evropský model – hostitelský stát povoluje zřizování investice v rámci svého právního řádu 2. generace BIT – model USA – instrument liberalizace, v zásadě platí národní režim již pro zřizování investic (preinvestiční fáze), s možností výjimek ve strategických sektorech 3. generace BIT – zavádí tzv. nové disciplíny, zákaz specifických závazků či předepsaného plnění (investiční opatření související se obchodem), např. závazek nakupovat zboží a služby v místě podnikání, závazek k vývozu určitého procenta produkce, apod.

Pravidla zacházení s investicemi (2) b) pravidla zacházení – zásada spravedlivého a rovnoprávného zacházení (BIT většinou požadují pro zahraniční investice/investory standard kombinující zacházení podle doložky nejvyšších výhod (MFN clause) a národního režimu c) pravidla ochrany investic – ochrana proti vyvlastnění, znárodnění nebo obdobným opatřením - opatření státní moci postihující mezinárodní investice jsou legální, pokud splňují určité podmínky: ve veřejném zájmu a podle zákona opatření nesmí mít diskriminační povahu musí být provázena vyplacením náhrady podle tzv. Hullovy formule, tj. okamžité, dostatečné a reálné kompenzace (prompt, adequate and effective) Ochrana proti zničení či poškození investice v důsledků takových událostí, jako je ozbrojený konflikt, povstání, nepokoje, apod. Právo na převod investice a výnosů z ní

Řešení sporů z mezinárodních investic a) tradiční mezinárodní právo – diplomatická ochrana a její limity (Barcelona Traction case) b) spory mezi smluvními státy o výklad a aplikaci BIT – jednání a arbitráž (na základě doložky v BIT) c) spory mezi investorem a hostitelským státem: arbitrážní doložky v kontraktech (ex. Texaco case) arbitrážní doložky v BIT (AAPL v. Srí Lanka) arbitrážní doložky v mnohostranných smlouvách (např. NAFTA, Dohoda k Energetické chartě) arbitrážní doložky ve vnitrostátních zákonech o zahraničních investicích (SPP v. Egypt)

Řešení sporů z mezinárodních investic(2) d) pokus o vyřešení sporu jednáním mezi investorem a státem (typicky 6 měsíců) e) arbitráž mezi investorem a státem (diagonální) institucionalizovaná (ICSID) tribunál ad hoc (rozhodčí pravidla UNCITRAL) f) alternativní prostředky smírčí řízení vnitrostátní soud g) příklad arbitráže ICSID – ČSOB v. Slovenská republika

Dotazy a připomínky ? Děkuji za pozornost !