Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVýkrm brojlerů C Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast PředmětChov zvířat Tematický okruhChov drobných hospodářských zvířat Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 4. ročník AnotaceWelfare ve výkrmu brojlerů, předpisy EU pro výkrm, spotřeba drůbežího masa Vybavení, pomůcky- Klíčová slovawelfare Datum NÁZEV
Výkrm brojlerů C Se zaměřením na welfare v chovných zařízeních NÁZEV
WELFARE 5 svobod: 1. osvobození od žízně, hladu, nepohody 2. osvobození od nepohodlí 3. osvobození od bolesti, zranění, nemoci 4. vykazování normálního chování 5. osvobození od strachu a úzkosti
Kvalita života dána: kvalitou ustájení (plocha, kubatura, mikroklima, technologie) zajištěním fyziologických potřeb (krmivo, voda, hygiena) zajištěním etologických potřeb (sociální kontakt) Důležitý faktor – vztah člověk – zvíře. Přibližovací reflex. Přeprava zvířat, světlo, hluk, vibrace, zápach, škůdci
Narušení vztahu zvíře x chovné prostředí: - nedostatek krmiva a vody – kvalita, kvantita - špatné větrání - nedostatek světla - nedostatek v ploše určené pro ležení (vlhko, tvrdost, nerovnost...) - nedostatek pohybu - nedostatek vizuálního kontaktu - nedostatek místa k odpočinku
EK se snaží zpřísnit unijní standardy chovu zvířat přijala akční plán zlepšování péče o zvířata do r v EU se každoročně vykrmí a porazí asi 6 miliard kusů brojlerů přeplněné haly s umělou ventilací a osvětlením – přeskladňování hal dohoda ministrů zemědělství EU ze dne omezuje hustotu chovu brojlerů na 33 kg/m2 v případě zvláště příznivých podmínek na kg/m2 (ventilace) platnost nejpozději v červnu 2010
- nevhodné sociální složení skupin - přehuštěná zvířata na ploše - nehumánní zákroky (kupírování zobáku) - nedostatky ve veterinární péči - časté přesuny - krutost člověka
Spotřeba drůbežího masa V současné době kolísá roční spotřeba drůbežího masa kolem 25 kg na osobu a rok Z toho kuřecí značně převažuje asi 85 % Dále následuje krůtí, kachní a husí maso Vzhledem k negativním dopadům konzumace masa na zdraví se zdá současné množství masa za rok optimální vzhledem ke kvalitě života Je vhodné zvýšit konzumaci jak sladkovodních tak mořských ryb a celkově zvýšit pestrost sortimentu mas. Nebát se zařadit do konzumace masa holubů, nurií nebo jehněčí.
Spotřeba masa Po revoluci došlo k určitým změnám v chování spotřebitelů Ze spotřeby až 100 kg masa na obyvatele a rok Jsme se dostali na 80 kg na osobu a rok Výrazně se změnila struktura nakupovaného masa Klesla spotřeba hovězího a vepřového Stoupala pouze spotřeba drůbežích mas Celkově ve srovnání se světem jsme v průměru
ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN ) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN