Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
Charakteristika kontinentu
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Afrika – Severní region
Česko.
ESTONSKO.
SEVERNÍ AFRIKA.
Afrika – obyvatelstvo a sídla
Gumhuríjat Misr al-Arabíja
Libye.
EGYPT Egyptská arabská republika
AFRICKÉ REGIONY Státy severní Afriky KONEC
Registrační číslo projektu
RAKOUSKO.
Státy severní Afriky Jarmila Kovářová.
EGYPT.
BULHARSKO.
Kamerun.
KEŇA Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR a EU.
SRBSKO.
Rumunsko.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Pobřeží Středozemního moře
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI04 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Arménie znak vlajka.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
MAKEDONIE.
EVROPSKÁ UNIE NEJVĚTŠÍ politická a HOSPODÁŘSKÁ INTEGRACE
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
VODSTVO AFRIKY.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Afrika – SES - obyvatelstvo
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Vypracovala : Tereza Jankovičová
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Libanon
Blízký východ, Zakavkazsko, Střední východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NEJVYŠŠÍ HORA AFRIKY JE
VY_32_INOVACE_Vac_II_09 Severní Afrika
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Egypt.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Pobřeží Středozemního moře
Česká republika
Transkript prezentace:

Egypt

Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem, na severovýchodě s Izraelem ze severu ho omývají vody Středozemního moře, z východu pak Rudé moře rozloha: km² (30. na světě) z toho 0,6 % vody hl. město: Káhira ( القاهرة, Al- Qāhirah: )

Geografie tvoří východní část Sahary tvořen vysoko položenou tabulí, rozdělenou údolím Nilu na západní část, tvořenou Libyjskou pouští a východní část, tvořenou Arabskou pouští nejvyšší bod: Gebel Katrinah (2642 m n. m.) nejnižší bod: -137m (proláklina Kattára) jedinou řekou Egypta je Nil (délka km, povodí km²), na severu Nil tvoří deltu o rozloze km² na západě i východě delty je několik velkých jezer- Majrút, Edku, Burullus (1900 km²) a Manzala (2400 km²) na Nilu postavena Asuánská přehrada

Politika Egypt je prezidentskou republikou vznik: 28. února 1922 (nezávislost na Velké Británii) vládu si od roku 1978 drží Národní demokratická strana současný prezident: Muhammad Husní Mubarak (od 1981) předseda vlády: Ahmed Nazíf do 454 členného pralamentu se volí jednou za 5 let významným opozičním hnutím je Muslimské bratrstvo

Obyvatelstvo počet obyvatel a hustota zalidnění: ; 77 / km² (93. na světě) roční přírůstek obyvatelstva: asi 1,7% střední délka života: muži: 64 let, ženy: 67 let urbanizace: 45% gramotnost: 51% etnické složení: většina obyvatel jsou Arabové, arabština je i úředním jazykem… náboženské složení: Sunnitští muslimové: 90 %, Křesťané: 10 %

Ekonomika asi 10% míra nezaměstnanosti a 11% míra inflace… 46 % obyvatel pracuje ve službách, 21 % v průmyslu a 33 % v zemědělství dováží hlavně stroje, ropu a spotřební zboží a to nejvíce od USA, Itálie a Británie hlavní turistické destinace: Hurghada a Šarm as Šajch měna: Egyptská libra (LE) = 100 piastrů (1 USD = 5,70 LE)