Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Systémy pro podporu managementu 2
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Demografická prognóza
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
ICA 2006 Tony Jeffery: Necessary Conditions for Internal Models with regard to Annuitant Mortality Thomas Møller, Mikkel Dahl: Valuation and Hedging of.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ekonomické modelování Reálné opce Reálnou opci lze interpretovat jako flexibilitu investičního projektu. –Opce zahájení/rozšíření projektu –Opce ukončení/útlumu.
Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Metody řízení tržních rizik
Cíl přednášky Seznámit se
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 5 Pojištění managementu firem.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Životní pojištění, jeho daňové motivace a postavení v systému důchodového zabezpečení v ČR a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Příklad (investiční projekt)
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Transkript prezentace:

Model penzijního připojištění Jan Kořistka

Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění (Zdroj: Ministerstvo financí) Modeluje "běžný" penzijní plán Model ukazuje spíše možné scénáře budoucího vývoje než nejlepší odhad tohoto vývoje

"Běžný" penzijní plán Fáze spoření x fáze výplaty penze Výše penze je vypočtena aktuárským způsobem pomocí aktuálních úmrtnostních tabulek a s použitím technické úrokové míry, tj. jako ä x Vložené garance a opce

Modelované garance a opce Garance technické úrokové míry u důchodů Garance použití populačních úmrtnostních tabulek Garance pokrytí nákladů z přebytku výnosu z investic Opce volby typu penze (důchod x jednorázové vyrovnání) Opce zvýšení příspěvku

Struktura modelu Předpoklady Úrokové míry a inflace Úmrtnosti Lapsy Pravděpodobnosti volby důchodu Náklady Rozdělení zisku 18 model pointů Pro každý model point "per policy" a "in force" část Vše je modelováno na roční bázi.

Úrokové míry a inflace Plochá výnosová křivka Konstantní inflace

Úmrtnosti Generační úmrtnostní tabulky 30% pokles úmrtnosti odpovídá prodloužení střední délky života o roky Selekce

Lapsy Klesající s tím, jak se blíží výplata důchodu

Pravděpodobnosti volby důchodu Rostoucí s kalendářním rokem V současnosti si volí penzi méně než 1% účastníků. Do budoucna lze očekávat růst tohoto procenta s tím, jak státní "pay as you go" systém nebude schopný financovat penze na dnešní úrovni.

Náklady Modelovány jako Fixní náklady na smlouvu Procento z příspěvku/splátky penze Procento z hodnoty fondu/rezerv

Zisk/Ztráta Rozdělení zisku Akcionáři (maximálně 10%) Rezervní fond (minimálně 5%) Účastníci Uhrazení ztráty Rezervní fond

Rizika penzijního fondu +– Vyšší úmrtnostNižší úmrtnost Vyšší úrokové míryNižší úrokové míry Málo důchodůHodně důchodů Vyšší lapsyNižší lapsy Nižší nákladyVyšší náklady

Hlavní "risk drivers" Kmenová x populační úmrtnost Technická úroková míra + Náklady x Výnos z investic Počet vyplácených důchodů

Shrnutí Optimistický scénář Pesimistický scénář Možné řešení: Vyšší tvorba rezervního fondu Speciální úmrtnostní tabulky pro penzijní fondy Oddělení rezervního fondu od prostředků klientů  

Závěr Garance a opce v penzijních plánech znamenají pro penzijní fondy nezanedbatelná rizika Existují prostředky, pomocí kterých mohou penzijní fondy jejich dopad minimalizovat