Sopečné jevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Advertisements

Endogenní (vnitřní) pochody
Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
Energie uvnitř planety Země
SOPEČNÁ ČINNOST Mgr. Helena Tlapáková.
Živelné pohromy Patrik Šmerda, 5 B.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
* Magmatické horniny * Typy, rozdělení * Magma a typy magmatu.
Litosféra II..
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Název Endogenní pochody - vulkanismus Předmět, ročník
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Schéma vzniku a průběhu
MAGMATISMUS.
Interaktivní „idealizovaný“ průřez sopkou
ÚLOHA SOPEK PŘI FORMOVÁNÍ RELIÉFU ZEMĚ
Zemětřesení a vulkanismus
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Sopečná činnost Jan Dušek.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Sopky.
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
* Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Sopečná činnost.
Zemětřesení.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Sopečná činnost a zemětřesení
SOPEČNÁ ČINNOST Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sopky a sopečná činnost
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
PLANETA ZEMĚ.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Mineralogie.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Sopky a sopečná činnost
Schéma průřezu sopkou.
LITOSFÉRA sopečná činnost
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Geologické děje.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Vnitřní geologické děje
Transkript prezentace:

Sopečné jevy

Termální prameny Výrazným a turisticky oblíbeným doprovodným projevem vulkanismu jsou termální prameny a gejzíry. Oblasti bohaté na tuto aktivitu se často využívají k rekreačním či dokonce léčebným účelům, nebo k získávání tepelné energie. Výstřiky horkých vod jsou ve více či méně pravidelných intervalech a mohou dosahovat výšky až několika desítek metrů. Takovými je například geotermální oblast Yellowstone, Kamčatka, Island, Nový Zéland aj. (viz budoucí články).

Termální prameny

Tsunami Tsunami jsou velké mořské vlny, které vznikají díky zemětřesení, jež mohou být vyvolána i vulkanickou činností – nejčastěji podmořskou. V hluboké vodě se tsunami šíří neuvěřitelnou rychlostí až 800 km/hod., ale na hladině se neprojeví. Teprve u pobřeží nabírají výšku a při kontaktu s pevninou ničí vše, co jim stojí v cestě.

Tsunami

Fumaroly Fumarola je forma projevu sopečné činnosti, která vypouští do svého okolí plyn. Jedná se o otevřenou spojnici zemského povrchu a zemského podloží, která produkuje páru a plyny. Plyn je převážně složen z HCL, v menší míře je tvořen SO, H2S, SO3 a přehřátou vodní párou. Teplota unikajícího plynu je v rozmezí 200 až 800 stupňů. Jedná se o doprovodné jevy vulkanismu, které vypovídají o stále aktivní magmatické činnosti. Sopečné plyny se uvolňují při odplynění magmatu.

Fumaroly

Solfatary Solfatara - je typem fumaroly. Stejně jako ona je projevem sopečné činnosti, puklinou v zemi, z níž unikají páry. Hlavními složkami těchto par jsou vodní pára a oxid uhličitý. Od fumarolových se solfatarové páry liší zejména podstatně vyššími obsahy sirovodíku a elementární síry. Oxidací sirovodíku s kyslíkem vzniká oxid siřičitý, který je vodou rozpouštěn na kyselinu siřičitou. Ta okyseluje půdu okolo a spolu s horkou vodou způsobuje rozklad minerálních složek. Prostřednictvím tohoto rozkladu a pomocí kondenzace vodní páry vznikají často celé sírové homole, nebo bahnová jezírka.

Solfatara

Mofety Vznikají probubláváním minerálních vod, nebo častěji suchého oxidu uhličitého s povrchovou vodou a bahnem. Tento jev je někdy nesprávně označován jako bahenní sopky. Plynný oxid uhličitý je projevem postvulkanické činnosti. Z rozpukané zvětralé žuly krystalinického podloží uniká oxid uhličitý a hromadí se ve vrstvách terciérních sedimentů (Hrubozrnné křemičité písky, porovinové jíly a kaolinitické jíly). Puklinami ve svrchních vrstvách křemeliny vyvěrá na povrchu v malých 10 - 80cm širokých a skoro stejně hlubokých kráterech.

Mofety

Lapilli Lapilli (jinak též sopečná struska či škvára) jsou nejčastěji bazická tělesa řadící se do pyroklastického materiálu vznikajícího při explozivních erupcích magmatu. Svojí velikostí od 2 mm do 64 mm tvoří přechod mezi vulkanickým pískem a sopečnými pumami. Lapilli bývají součástí sopečných mračen, kdy jsou společně s pumami transportovány spíše při povrchu. Zatímco horní část mračna je tvořena převážně sopečným popelem a prachem. Následně se po erupci lapilli hromadí v okolí sopek a dávají základ pyroklastickým horninám.

Lapilli

Vulkanismus Vulkanismus nebo také sopečná činnost je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností, zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy, a to jak na povrchu tak i na mořském dně. Vulkanimus se projevuje stoupáním teplejšího magmatu od spodních do svrchních částí planetárních obalů, až dojde občas k jejich průniku na povrch, kde se magma vyvalí ven a začne ve formě lávy vytvářet nová tělesa jako například: štítové sopky, stratovulkány, lávové proudy, lávová jezera, či výrony plynů ve formě fumarol či solfatar nebo projevy geotermální energie.

Vulkanismus

Vulkanismus

Konec Vypracoval: David Kúřil