ANL+ aneb nová generace č lánkové bibliografie Martin Vojnar

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRIMO na UK Mgr. Irena Baranayová SUAleph,
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
1 Projekt NDK pro uživatele obecních a městských knihoven PhDr. Bohdana Stoklasová & kol. Knihovnická dílna 2011,
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
1 Martin Vojnar Budoucnost vyhledávání je v kontextu uživatele Praha, INFORUM 2011.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Architektura systému e-deposit Jiří Dobrovolný, Jiří Pavlík E-KNIHY 3, NTK,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Historické fondy VKOL - ukázky
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
AMGK+ aneb digitální a digitalizované sbírky Martin Vojnar
1 KALIKO a Primo: lokální portál knihoven v praxi Martin Vojnar
Zpřístupnění digitalizace pro veřejnost
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Informační kulturní portál
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Historické fondy VKOL - ukázky
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Discovery služby a souborný katalog
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

ANL+ aneb nová generace č lánkové bibliografie Martin Vojnar

2 Článková bibliografie „next-gen“, Velký a malý index ~ 10 9 ~

3 Článková bibliografie „next-gen“, : ANL+

4 Článková bibliografie „next-gen“, Co je ANL+ nástroj pro vyhledávání v českých článcích od r ve vybraných zdrojích v plném textu / z popisných metadat náhledy, výňatky a odkazy na plné texty článků

5 Článková bibliografie „next-gen“, Další zajímavé vlastnosti ANL+ upozornění na nové články pomocí RSS na základě uloženého dotazu po přihlášení mobilní přístup ( přístup z více rozhraní samostatně z Jednotné informační brány i pro přebírání záznamů z jiných discovery systémů (např. KALIKO)

6 Článková bibliografie „next-gen“, Jak ANL+ vzniklo ? Na začátku 2011 NK ČR přestala přispívat do kooperačního systému národní článkové bibliografie (báze ANL). Na základě kritických připomínek byl zahájen testovací projekt ANL+. Očekávalo se naplnění daty z digitalizace, daty komerčních agregátorů (NEWTON Media, ANOPRESS IT) a vlastními daty knihoven. Krajské knihovny pokračují v udržování kooperačního systému. Samostatně bude s NK ČR spolupracovat Knihovna AV ČR. Projekt ANL+ byl oficiálně oznámen na konferenci Knihovny současnosti v polovině září 2011.

7 Článková bibliografie „next-gen“, Kde se nachází ANL+ nyní ? Na konci roku 2011 NEWTON Media provádí akvizici ANOPRESS IT. K obsahuje ANL záznamů článků včetně přepisů vybraných rozhlasových a tv relací. NK ČR dokončuje přípravu digitalizovaných dat (především odborné tituly) a podepisuje smlouvu s Knihovnou AV ČR. Komise VISK9 rozhoduje kladně o podpoření aktivit krajských knihoven v pokračování kooperačního systému na bázi ANL+. Pod čarou: v roce 2012 startují krajské digitalizační projekty. MZK sehrála aktivní roli ve formulaci standardů pro digitalizaci periodik a monografií, které jsou nezbytné. NK ČR se zabývá projektem Národní digitální knihovny…

8 Článková bibliografie „next-gen“, Technické okénko Odkud se data berou? z báze ANL NK ČR (ftp, přechod na OAI-PMH) od firmy NEWTON Media (ftp) z Krameria K4 MZK (OAI-PMH) – vzorek z produkce KNAV (ePrints, Orbeon) Různé formáty, různé zpracování: MARC21 (MARCXML), NM-XML, MODS (+ obohacení o plné texty) Příprava dat na straně producentů probíhá denně, analogicky jejich zařazení do indexu. Při zpracování je třeba rozlišit nové/aktualizované a smazané záznamy.

9 Článková bibliografie „next-gen“, Statistiky vyhledávání v ANL+ lze porovnávat počty dotazů v bázích ANL, ANL+ ? po měsících od září 2011 (ANL01 ca 118 tis., ANL+ ca 60 tis.): ANOPRESS: počet dotazů za období září 2010 až duben 2011

10 Článková bibliografie „next-gen“, Statistiky vyhledávání v ANL+ denně v dubnu 1.4. až (ANL , ANL+ 2307):

11 Článková bibliografie „next-gen“, ANL+ nebo ANL- ? proč nemůže být uživatel s dnešním stavem spokojený ? málo dat přístup k plnému textu z domova prostřednictvím knihovny není možný je nevyužitý potenciál dán nedostatečnou spoluprací nebo realitou ? jaké může být / by mělo být / bude pokračování ANL+ ?

12 Článková bibliografie „next-gen“, ANL+ v roce 2012 doplnění digitalizace (NK ČR a Knihovna AV ČR) přidání dalších dat / zdrojů ? rozšíření časového záběru archivace webu Česká tisková kancelář vyhodnocení zkušebního provozu využití ANL+ v kooperačním systému krajských knihoven ( - autorem J. Kaňka z KFBZ) experimenty: deduplikace a seskupení podle modelu FRBR automatická indexace na základě plného textuautomatická indexace vícejazyčné vazby a vztahy (sémantický web)

13 Článková bibliografie „next-gen“, ANL+ v dubnu 2012 malé „zemětřesení“ pro ANL+ v Národní knihovně ČR dr. Hemola: zdroj ANL+ není pro uživatele NK ČR ve srovnání s jinými databázemi (EBSCO) významný pro ostatní knihovny bude ANL+ pokračovat v rámci projektu JIB, ale není jisté jakým způsobem za předpokladu schválení upraveného projektu JIB na rok 2012

14 Článková bibliografie „next-gen“, Ukázka ANL+ pro VISK9

15 Článková bibliografie „next-gen“, Pár ukázek ANL+ funkčnosttitanic, vzpomínky na titanic relevance vyhledáváníelektronické knihy, open access duplicityknihovnu stěhovali čtenáři „kvalita“ dat automatická indexace plný textsklad obuvi digitalizacearcheologie rozhlas & tvhranická propast, poutní místa použití bib. záznamukrmení bazilišků ANL+ rozhraní vs. JIB vs. jiné rozhraní (např. KALIKO)

16 Článková bibliografie „next-gen“, Konec nebo začátek ? požadavky knihovníků a čtenářů odpovídají době systémy musí následovat mají zůstat pod kontrolou ? pomohou knihovnám obhájit jejich místo ? jaké ovoce přinese digitalizace ? kdy s ním lze počítat ? otázka do pléna: jak si představujete pokračování článkové bibliografie na Slovensku ?

17 Článková bibliografie „next-gen“, : AMGK+

18 Článková bibliografie „next-gen“, AMGK+ usiluje o vybudování centrálního indexu českých digitalizovaných a digitálních sbírek kulturních institucí. Měl by mít význam pro běžné i odborné uživatele, které jednoduchým způsobem navádí na dostupné elektronické dokumenty a objekty v knihovnách, archivech, muzeích a galeriích. Diskutovány budou otázky spojené s budováním indexu a jeho dlouhodobou udržitelností.

19 Článková bibliografie „next-gen“, Co je AMGK+ proč by nemohl potenciální uživatel najít vše jednoduše? vyhledávání v digitálních a digitalizovaných sbírkách českých paměťových institucí: archivy muzea galerie knihovny

20 Článková bibliografie „next-gen“, Proč AMGK+ ? neměla by to být řečnická otázka ? spíš nice-to-have nebo must-to-have ? není na takové řešení už trochu pozdě ?

21 Článková bibliografie „next-gen“, Princip budování AMGK+ model je podobný tomu, jak funguje Europeana na evropské úrovni jednotlivé instituce poskytují pouze metadata (ve strojově zpracovatelném formátu), nikoliv digitalizované objekty index AMGK+ je v pravidelných intervalech sklízí a indexuje základním předpokladem je, že instituce již má v elektronické podobě na internetu dostupnou sbírku dokumentů nebo informací (nemusí být ale veřejně dostupná všem) mezi přispívající institucí a AMGK+ se předpokládá smluvní vztah vyhledávání je volně dostupné všem, pokud instituce nevyžaduje jinak

22 Článková bibliografie „next-gen“, Ukázky sbírek vhodných pro AMGK+ (1) pocházející z digitalizace (=MINULOST): digitální knihovna MZK v Brně (K4, mapy, jiné) Manuscriptorium.com mapy a barokní kresby Vědecké knihovny v Olomouci část eSbírek z produkce Národního muzea digitální knihovna Špalíček kramářských tisků Národního muzea Registr sbírek výtvarného umění (RG ČR+CITEM MZM) Parlamentní digitální knihovna DigiArchiv SOA v Třeboni aj.

23 Článková bibliografie „next-gen“, Ukázky sbírek vhodných pro AMGK+ (2) vznikající online (= BUDOUCNOST): česká verze Wikipedie a související projekty Národní úložiště šedé literatury (NUŠL) digitální repozitáře veřejných institucí soubory vědeckých dat a jiné výsledky výzkumné činnosti vládní dokumenty elektronické knihy profesní portály sdílející doporučení a metodiky aj.

24 Článková bibliografie „next-gen“, Ukázky sbírek vhodných pro AMGK+ (3) z konference České databáze (= SOUČASNOST): bibliografické databáze biografické databáze faktografické databáze dokumentační databáze terminologické a výkladové slovníky znalostní báze a expertní systémy specializované informační systémy aj. pro nás s vysokou přidanou hodnotou ?¿

25 Článková bibliografie „next-gen“, Vymezení AMGK+ primárně pro instituce z resortů kultury/vnitra a školství komu má sloužit ? na jaké úrovni pro jaké obory jaké druhy dokumentů a objektů má pomáhat objevovat ? různý nosič různý obsah různý kontext jak spolupracovat s ostatními aktivitami a netříštit síly ? (SK ČR, NDK, ČDK, INTERPI, …) úkol do budoucna: hledání vztahů/vazeb, propojování

26 Článková bibliografie „next-gen“, Naše (firemní) motivace tak trochu atypická iniciativa cílem ukázat možnosti zpřístupnění strukturované vyhledávání publikování obsahu na webu (Google…) propojení se sociálními sítěmi v kontextu nejen pro zpřístupnění na jednom místě, ale i pro zařazení do jiných discovery systémů může to být Vám a Vašim uživatelům prospěšné ? pokračovat v tomto projektu dále, jakým způsobem ? pokud ano, je třeba začít sbírat data

27 Článková bibliografie „next-gen“, Jak se zapojit do AMGK+ ? dát o sobě vědět (např. na uzavřít smlouvy (podle potřeby) poskytnout metadata do společného indexu pro vyhledávání vyzkoušet si, jak vyhledávání funguje

28 Článková bibliografie „next-gen“, : ANL+ 2: AMGK+ diskuse ?

29 Článková bibliografie „next-gen“, Děkuji za pozornost.