Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

PASTVA.
TÉMA 2 VÝSTAVBA, ÚDRŽBA, OPRAVY, ŽIVOTNOST VOZOVEK A EKONOMIKA
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
BIOCHEMIE.
Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
ZÁKLADNÍ TERMODYNAMICKÉ VELIČINY
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Fázová analýza kvalitativní kvantitativní Databáze práškových difrakčních dat ASTM – American Society for Testing of Materials, 1950 JCPDS – Joint Committee.
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
ZLEPŠEME ČINNOST BACHORU
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Katedra pedologie a ochrany půd
STUDIUM NEDOPALU PŘI SPALOVÁNÍ UHLÍ
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Chov I. Cvičení 4. Krmné dávky, krmné směsi a jejich sestavování.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Úpravy krmiv.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Test akutní toxicity na rybách
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.
„EU peníze středním školám“
Sacharidy a metody jejich stanovení
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Stavové veličiny hvězd
Pedosféra.
Praktická analytická chemie
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
Statistika Ukazatelé variability
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
odměrná analýza – volumetrie
Kontakt: Petr Baldrian,
Numerické řešení počítačového modelu
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
H ODNOCENÍ KUKUŘIČNÝCH HYBRIDŮ  AUTOR : Ing. M. BRUCKNEROVÁ  ŠKOLITEL: Doc. B. ČERMÁK  ZF JU ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Jakost potravin.
Návrh složení cementového betonu.
Alkany.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Elektronová absorpční spektra
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení vlákniny a stravitelnosti v zeleninových salátech Institucionální program UTB Zlín.
Optimalizace krmných dávek
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
(podle stupně přeměny)
Miroslav Fér Stanovení obsahu humusu Miroslav Fér
Vliv kukuřičné shredlage na laktační užitkovost a stravitelnost škrobu v celém zažívacím traktu u dojnic.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Obecná deformační metoda
Statistika a výpočetní technika
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
Transkript prezentace:

Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení Ing. Petra Náměstková

Metody stanovení metody in vivo (= na živých organismech) laboratorní metody : metody in vitro : chemické analýzy + výpočet SOH : fyzikálně - chemické metody

Metody in vivo

A) bilanční pokusy přípravná perioda + hlavní bilanční perioda klasická metoda indikátorová metoda diferenční metoda substituční metoda

Klasická metoda Kvantitativně sledujeme krmiva + příjem jednotlivých živin sledujeme obsah živin nedožerků kvantitativně shromažďujeme výkaly + chemické analýzy obsahu živin  KS = (mkr * žkr - mvyk * žvyk ) / (mkr * žkr) * 100, kde KS ..... koeficient stravitelnosti m ..... množství krmiva v g ž ..... % obsah živin v sušině

Indikátorová metoda stravitelnost živin zjišťujeme ze změny indikátoru k živině v krmivu a poměru indikátoru k živině ve výkalech jako indikátory : přirozené složky krmiva (lignin, nerozpustný podíl popele v 4 N HCl, methoxylové skupiny) : exoindikátory ( vlastnosti : nestravitelné, nesmějí ovlivnit trávení, inertní, procházet TT stejně rychle jako krmivo, rovnoměrně rozptýlitelné v krmivu, nesmí být produkovány ani rozkládány mikroorganismy TT, snadno a spolehlivě zjištěny)  KS = 100 - (ikr * žkr / ivyk * žvyk ) * 100, kde i ..... obsah indikátoru v sušině v % ž ..... % obsah živin v sušině

Diferenční metoda Stanovíme stravitelnost základní dávky (směsi) dále stanovíme stravitelnost upravené dávky, kdy základní dávka tvoří 70 - 80% upravené dávky + 20 - 30% testované krmivo  KS = (B * (x + y) - A * x) / y, kde A ..... KS sledované živiny základní dávky s malým podílem zkoumaného krmiva B ..... KS sledované živiny druhé dávky (pokusné) s vyšším podílem zkoumaného krmiva x ..... podíl základní dávky v sušině pokusné dávky v % y ..... podíl zkoumaného krmiva v sušině pokusné KD v %

Substituční metoda v základní dávce, u které vypočítáme KS, je obsaženo krmivo, které má podobné parametry jako zkoumané krmivo odstraňuje nevýhody metody diferenční (změnou živin v pokusné dávce dochází k ovlivnění stravitelnosti vlivem změny poměru živin)

B) metoda in situ píštěle v bachorových vacích nebo duodenu po inkubaci vzorku (2, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48 a 72 hod.) je zjištěna stravitelnost OH odečtem množství OH před pokusem a po pokusu

nosič se sáčky kráva s bachorovou píštělí

Metody in vitro

inkubace vzorků v přístroji v laboratoři stálá teplota, stálé prostředí (není „faktor zvířete“)

inkubace vzorků v bachorové tekutině + stanovení NDF a pak výpočet stavitelnosti OH nebo + jímání plynů, množství plynu slouží k vyjádření stravitelnosti použití enzymů celuláza, hemiceluláza, trypsin, ...

Chemické analýzy Stanovení frakcí vlákniny ADF NDF ADL + výpočet stravitelnosti OH podle Kacerovského %SOH = 0.98 x (100 - NDF) + NDF x (1.8008 - 0.966 log (L x 100/ADF)) - 12.9

Fyzikálně-chemické metody NIRS (Near Infra Red Spectroscopy) metoda vychází z předpokladu, že pokud se něco liší chemicky, liší se to i spektrálně rychlá metoda, přesnost závisí na přesnosti kalibračních rovnic dobře lze stanovit sušinu, NL, AK, tuk, s menší chybou, ale ještě dostatečně přesně, vlákninu (s chybou asi 1%), energetické hodnoty (NEL, NEV), PDI