Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Advertisements

Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Metabolismus I. CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 10
Reakce organické chemie
Chemie kyslíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dusíkaté deriváty, opakování
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
Prvky symbolika Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Anorgaická.
Reakce anorganické Chemie I
Elektronová konfigurace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Excitovaný stav CH-1 Obecná chemie, DUM č. 11 Mgr. Radovan Sloup
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Zkrácený elektronový zápis
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Klasifikace hydroxyderivátů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2.
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Vzorce organických sloučenin
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Alkalické kovy CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Písemná práce Nitrily Anhydridy
Aminy, klasifikace a názvosloví
Reakce anorganické chemie II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Hydroxyderiváty CH-2 Organická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Klasifikace karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání.
Dopočítávání rovnic II.
VY_32_INOVACE_07.2/18 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Chemie 9. ročník.
Aminy, vznik, vlastnosti
Metabolismus III. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
alkalických zemin - cvičení
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
Karboxylové kyseliny názvosloví
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Elektrochemie, články CH-1 Obecná chemie, DUM č. 18 Mgr. Radovan Sloup
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
OPAKOVÁNÍ CHEMIE PRVKŮ BLOKU p CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 12
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Transkript prezentace:

Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie, DUM č. 13 třetí ročník čtyřletého studia

náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v karboxylové kyselině jiným atomem nebo skupinou atomů Deriváty karboxylových kyselin vznik: CH 3 COOH náhrada vodíku mimo karboxyl náhrada vodíku v karboxylu funkční deriváty substituční deriváty jsou to strukturně i chemicky rozmanité látky

náhradou vodíku v karboxylové skupině atomem kovu Funkční deriváty karboxylových kyselin - SOLI vznik: CH 3 COOH náhrada vodíku v karboxylu kovem jsou to významné organické látky CH 3 COOM R OH O CR OM O C

náhradou hydroxylu v karboxylové skupině halogenem Funkční deriváty karboxylových kyselin - HALOGENIDY vznik: CH 3 COOH jsou to významné látky organické syntézy CH 3 CO-X R OH O CR X O C náhrada hydroxylu v karboxylu halogenem

kondenzací dvou karboxylových kyselin, vzniká i voda Funkční deriváty karboxylových kyselin - ANHYDRIDY vznik: R OH O C R HO O C R O O CR O C + H 2 O

náhradou vodíku v karboxylové skupině uhl. zbytkem Funkční deriváty karboxylových kyselin - ESTERY vznik: CH 3 COOH náhrada vodíku v karboxylu uhlovodík. zbytkem vznikají esterifikací, zbytek nesmí být vodík CH 3 COOR R OH O C R OR 1 O C

náhradou hydroxylu v karboxylu amidoskupinou –NH 2 Funkční deriváty karboxylových kyselin - AMIDY vznik: CH 3 COOH jsou to významné látky organické syntézy CH 3 CO-NH 2 R OH O C R NH 2 O C náhrada hydroxylu v karboxylu amidoskupinou

Subsituční deriváty karboxylových kyselin HALOGENKYSELINY C C C H X OH O H H H

Subsituční deriváty karboxylových kyselin HYDROXYKYSELINY C C C H OH O H H H

Subsituční deriváty karboxylových kyselin AMINOKYSELINY C C C H NH 2 OH O H H H

Subsituční deriváty karboxylových kyselin OXOKYSELINY C C C O OH O H H H

H C C H NH 2 OH O R NH 2 O C zařaď: H C C C H OR O H COOH COONa COOH NH 2 R Cl O C C C C OH H O H H HO HO C CH O O CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 CO-NH 2 amidsůl chlorid hydroxokyselina aminokyselina oxokyselina aminokyselina amid ester

DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (Organická chemie) Třída: třetí ročník čtyřletého studia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-2_13 Datum vytvoření: listopad 2012 Anotace a metodické poznámky Derivátů karboxylových kyselin je mnoho. Jejich klasifikace je obsáhlá a není jednoduchá. V prezentaci jsou základní skupiny derivátů v rozsahu SŠ. Prezentace kombinuje modely se strukturními vzorci. Důraz je položen na vzorce obecné. U substitučních derivátů je prostor pro vysvětlení pozic α, β, γ, s ohledem na význam jednotlivých kategorií AMK v biochemii. U posledního slidu této prezentace by studenti měli být schopni sami zástupce derivátů zařadit. Použité materiály: Honza, J.; Mareček, A.; Chemie pro čtyřletá gymnázia (3.díl). Brno: DaTaPrint, 2000;ISBN Pacák, J.; Chemie pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN, 1985 Obrázky a schémata jsou dílem autora prezentace. Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.