Praktikum - mikrobiologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laboratorní a terénní cvičení
Advertisements

A jak je to u živočichů? (tkáně)
Bakteriologie Určování bakterií.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Nativní preparát, vitální barvení
OBECNÁ BIOLOGIE MIKROSKOPOVÁNÍ
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Systém organismů.
Mikroskopie.
Mikrobiologie vody... výskyt, význam, detekce bakterií ve vodách
EUKARYOTICKÁ BUŇKA Velikost – v mikrometrech (10–100, i větší)
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rostliny.
Biologie 1.E
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
O buňce a mikroskopování, vnější a vnitřní stavba rostlin
Biologie 1.E
Sloučeniny v organismech
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakterie.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
Pozorování nálevníků.
Rozdělení buněk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Základní struktura živých organismů
Vyšetřovací metody v bakteriologii
Stavba Význam v přírodě a pro člověka
Základní struktura živých organismů
Jakost potravin.
SINICE fotosyntetizující bakterie
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Prokaryotní organismy charakteristika,
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Prokaryotní organismy Archaea
Představení části přírodověda
Měření schopnosti kvasinek flokulovat Doplnění laboratorního cvičení z Fyziologie bakterií Řešitelé: Kopecká Jana, Sedláček Ivo, Balážová Tereza.
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
Cytologie a morfologie bakterií - cvičení
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Bakterie.
Makroskopické pozorování mikroorganizmů, Gramovo barvení
Cytologie a morfologie bakterií Bi7330
Bakterie Nikola Klaclová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
Protokol č. 2 Vnější a vnitřní struktury
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Morfologie živočišných buněk
Preparát nativní – pozorování skutečného tvaru, pohybu
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Prokaryotická buňka.
Nativní preparát, vitální barvení
Transkript prezentace:

Praktikum - mikrobiologie

Úkol č.1: Pozorování kvasinek v tekutém živném roztoku Materiál : čerstvé droždí(kvasnice), cukr, Lugolův roztok Pomůcky: potřeby pro mikroskopování, kádinka, podložní a krycí sklíčka,která musí být vždy řádně omytá a odmaštěná, buničitá vata, kapátko Postup práce: Do kádinky nalijeme asi 50ml vlažné vody a přidáme čajovou lžičku cukru a nadrobíme malé množství kvasnic. Vše zamícháme a necháme stát při pokojové teplotě asi 15 min. po této době odebereme vzorek suspenze kapátkem, přeneseme jej na podložní sklíčko, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme preparát objektivy o postupně zvyšujeme zvětšení 20x, 40x případně 60x.

Definice mikroorganismů Mikroorganismy jsou velká a rozrůzněná skupina organismů žijících samostatně jako jednotlivé buňky nebo shluky nediferencovaných buněk.

„Mouchy se líhnou pouze z much“ (=Larvy much nevznikají z masa)

Nicolas Appert (1810): objev konzervace potravin na základě Spallanzaniho poznatků

Systém-3 základní nadříše: Archaebakterie Eubakterie bakterie sinice Eukaryota houby : plísně a kvasinky rostliny živočichové

Archaebakterie extrémní podmínky nejsou patogenní např. horké sirné prameny, solná jezera, … nejsou patogenní

Eubakterie pravé bakterie sinice

Živné půdy studium mikroorganismů – celé populace mnohé bakterie auxotrofní organismy agar – z ruduchy u JV pobřeží Asie a J Kalifornie (paní Hessová, Koch) tuhne při teplotě 45° Šikmé agary živné roztoky na Petriho miskách

Bakterie rostou v médiu o vhodném složení

Požadavky na médium – „ideální médium nejlépe vyhovující danému kmeni bakterie“ Médium: Prvky, živiny Zdroj energie Zdroj uhlíku Zdroj biogenních prvků Voda Růstové faktory

Typy médií Minimální - chemicky definovaná (bez biologických extraktů) Minerální - minimální médium, pouze z anorganických komponent a organického zdroje uhlíku nebo bez něj (=CO2) Komplexní - médium obsahující chemicky přesně nedefinovaný extrakt z biologických materiálů (např. silný hovězí vývar pro bakterie)

Různé typy očkování na Petriho misky

Metoda mikrobiologie Aseptická práce Čisté kultury Sterilizace

Izolace – ředění čisté kultury na misce Schéma izolace čisté kultury

Voda z bazénu

Aerobní, anaerobní, fakultativní, mikroaerofilní, aerotolerantní organismy

Růst bakteriální buňky

Nestejnoměrné dělení bakteriálních buněk

Doba zdvojení organismů (hod)

Velikost buněk prokaryot a eukaryot

Tvary bakteriálních buněk

Tvary buněk ve světelném mikroskopu

Tvary bakteriálních koloní

Další dělění bakterií : G+ a G- (podle typu buňěčné stěny) Grampozitivní bakteriie kolem cytoplazmatické membrány mají jednobuněčnou stěnu z peptidoglykanu Gramovo barvení – modrofialová barva Gramnegativní bakterie nad peptidoglykanovou buněčnou stěnou mají další membránovou strukturu Gramovo barvení – červená barva

Diferenciální Gramovo barvení: G+(modré) a G- buňky (růžové) pro srovnání v jednom preparátu

Grampozitivní bakterie

Gramnegativní bakterie

Četnost bakterií v různých prostředích

Hodnocení: Kvasinková buňka je snadno pozorovatelná pod mikroskopem Hodnocení: Kvasinková buňka je snadno pozorovatelná pod mikroskopem. Při dostatečném zvětšení uvidíme jednotlivé buňky kulovitého nebo oválného tvaru i jejich shluky. Pokud je droždí čerstvé můžeme pozorovat i dělení buněk pučením Další pozorování:U kvasinek můžeme pozorovat struktury uvnitř buňky: glykogen- zásobní polysacharid, který nám poslouží k určení fyziologického stavu buňky. Preparát si připravíme tak, že na mírně zaschlou suspenzi kvasinek na podložním skle kápneme přiměřené množství Lugolova roztoku, přikryjeme krycím sklíčkem a pozorujeme. V jednotlivých kvasinkách uvidíme zřetelně odlišené červenohnědé části obsahující glykogen a přítomné bílkoviny budou zbarveny žlutě. Kvasinky v dobrém fyziologickém stavu-tedy mladé buňky obsahují více bílkovin- uvidíme je tedy žlutě. Starší kvasinky mají naopak více glykogenu a proto jsou uvnitř hnědočervené

Kvasinky – saccharomyces cerevisae

Tvary kolonií kvasinek

Úkol č.2.: Pozorování bakterií – trvalé preparáty Pomůcky: mikroskop, pomůcky k mikroskopovaní, TP Postup práce: Pod mikroskopem pozorujte různé tvary bakterií a zakreslete do sešitu. Dále pozorujte G+ a G- bakterie.