V BŘECLAVI DNE 3. – 10. PROSINCE 2014 ÚČAST: DLE PREZENČNÍ LISTINY Porada neprofesionálních knihovníků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
V BŘECLAVI DNE 21. ÚNORA 2014 Záznam z porady profesionálních knihovníků.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
V BŘECLAVI DNE ČERVNA 2014 ÚČAST DLE PREZENČNÍ LISTINY Porada neprofesionálních knihovníků.
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
ZPŮSOBY KOMUNIKACE V PROJEKTU
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Smlouvy; Báze ADR; On-line kurzy katalogizace Jana Militká NTM – – Katalogizace AACR2 …
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Smlouva o spolupráci na Souborném katalogu ČR
Funkce krajských knihoven při zavádění RDA
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
PORADA RF Holasovice
Seriály v Souborném katalogu ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Transkript prezentace:

V BŘECLAVI DNE 3. – 10. PROSINCE 2014 ÚČAST: DLE PREZENČNÍ LISTINY Porada neprofesionálních knihovníků

Zahájení VISK 3 – zahájení automatizace, přechod Clavius Update systémů Clavius, LANius Nákup z prostředků obcí Revize knihovního fondu Roční výkaz o knihovně 2014, Deník veřejných knihoven Informace z knihoven regionu Individuální konzultace (VISK 3, šablona webu,Clavius,různé) Program porady

Vyhodnocení činnosti Mikulov – MZK – 11. prosince 2014 vyhodnocení profesionálních knihoven JMK Hustopeče – knižní dar Knižní dar: Borkovany, Brod nad Dyjí, Brumovice,Březí, Dolní Dunajovice, Ivaň, Klentnice, Křepice, Morkůvky, Moravská Nová Ves, Přítluky, Velké Hostěrádky, Vlasatice, Vrbice, Šakvice,Pasohlávky

VISK 3 – automatizace 7 žádostí o dotaci v roce 2014 ( Morkůvky, Šitbořice,Perná,Nikolčice,Sedlec – přechod na Clavius) ( Horní Věstonice, Vlasatice – zahájení automatizace – Clavius) Knihovna 21. století – Břeclav 2x, Mikulov Pomoc při podání žádosti, spolupráce se zřizovatelem Termín podání 10. prosince 2014 na rok 2015 Možná konzultace – kontrola formální stránky

VISK 3, automatizace, přechod Clavius Region Břeclav : 56 neprofesionálních knihoven 13 profesionálních knihoven 5 poboček Celkem: 63 knihoven automatizováno (Clavius 57x, LANius 6x) bez systémů: 6 knihoven a 5 poboček Žádost o VISK 3 na rok 2015: zahájení automatizace: Dolní Věstonice, Klentnice přechod na Clavius: Horní Bojanovice, Hrušky, Rakvice, Strachotín, Zaječí ( formuláře, žádosti, vyúčtování dotace)

Update systémů - Clavius, LANius změna katalogizačních pravidel ( UNIMARC, MARC 21, RDA) Od budou nové záznamy (katalogizované s knihou v ruce) přijímány do SK ČR zpracované podle RDA Na přechod z UNIMARC do MARC21 je možné žádat podporu z VISK3. Připomínáme také, že v případě čerpání grantů je (pro možné pozdější kontroly orgánů státní správy) nutné uzavřít se SK ČR smlouvu o spolupráci (více na-soubornem-katalogu-cr/) na-soubornem-katalogu-cr/ Nutné update systému, platby po 5 letech – tabulka v ech

Update systémů - Clavius, LANius Informace o MARC21 můžete sledovat na adrese knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni- politika/katalogizacni-politika/marc21-souborhttp:// knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni- politika/katalogizacni-politika/marc21-soubor Aktuální informace o RDA jsou na cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/rda cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/rda Minimální záznam RDA/MARC 21 pro textové monografické zdroje: fondu/katalogizacni-politika/minimalni-zaznam-rda-marc-21-pro-textove- monograficke-zdroje fondu/katalogizacni-politika/minimalni-zaznam-rda-marc-21-pro-textove- monograficke-zdroje Doporučený záznam: cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/Doporzaznam_RDA_opr.pdfhttp:// cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/Doporzaznam_RDA_opr.pdf

Nákup knih z prostředků obce V roce 2014 – cca 27 knihoven, v hodnotě cca ,-Kč Pro rok 2015: Dodatky ke smlouvám počátkem roku, jednání se starosty Využívají neprofesionální knihovny Výhoda společného nákupu - rabat, bez poštovného aj. vhodná skladba fondu knihy jsou technicky zpracované (obalení zdarma) rozvoz do knihoven zdarma V případě zájmu – možnost zapojení, doporučujeme zvláště novým knihovníkům

Statistika nákupu knih z finančních prostředků obcí na rok 2014 Knihovna Počet nakoupených knih Celková cenaNákladová cenaCelkový rabat Průměrná cena / 1 ks K vrácení Kč Borkovany Bulhary Dobré Pole Dolní Dunajovice Dolní Věstonice Ivaň Jevišovka Kostice Křepice Ladná Moravská Nová Ves Moravský Žižkov

Statistika nákupu knih z finančních prostředků obcí na rok 2014 Morkůvky Němčičky Nikolčice Pasohlávky Pavlov Perná Popice Přibice Starovice Starovičky Týnec Uherčice Vrbice CELKEM:

Plán revizí 2015 Hustopeče, Mikulov, Podivín, Boleradice, Brod nad Dyjí, Horní Bojanovice, Křepice, Moravský Žižkov, Morkůvky, Nový Přerov, Perná, Sedlec, Vlasatice, Zaječí, Bohumilice,Smolín Zapůjčení scannerů – ÚRS – systémy Clavius, LANius Termíny nahlásit: tel: ,

Plán porad a vzdělávání na rok 2015 K dispozici bude na knihovníkům – Aktuality V elektronické poště – příloha Informace pro zřizovatele(provozovatele) o konání porad a vzdělávacích aktivit (účast vítaná) em Mé očekávání – Vaše 100% účast Možné změny náplně školení, seminářů

Vzdělávání v MZK Brno Informace na : knihovnikuhttp:// knihovniku Elektronické přihlášky, potvrzení registrace Standard : profesionální knihovny – 48 hodin ročně neprofesionální - 8 hodin ročně Nabídka vzdělávacích aktivit MZK Brno, MěK Břeclav, NK Praha aj. Využít i e-learningové kurzy ( knihovnické, jazykové apod.) Samostudium, celoživotní vzdělávání

Webové stránky knihoven, aktualizace Standard – vlastní webové stránky Šablona webu pro malé knihovny Aktuální informace Nutně uvádět název a sídlo knihovny, kontaktní údaje, název provozovatele, charakteristika knihovny, výčet oddělení, provozní doba, knihovní řád, služby,poplatky Odkaz na souborný katalog ČR, vlastní katalog Odkaz na Ptejte se knihovny, ostatní důležité odkazy Potřeby zrakově a sluchově znevýhodněných uživatelů aj. Pomoc se vkládáním údajů : ( dodat

Roční výkaz o knihovně za rok 2014 Formuláře k dispozici na: a v ech – vytisknout 3x ( MěK Břeclav, knihovna, zřizovatel) Odeslat na adresu: Městská knihovna Břeclav, útvar regionálních služeb Národních hrdinů 9, Břeclav Termín do nejpozději do 20. ledna 2014 Nápověda a instrukce k vyplnění – v u a na stránkách – Aktuality – Knihovníkům Deník veřejných knihoven – k tisku na - v PDF i DOChttp:// Konzultace na čísle: , ,

DĚKUJI ZA POZORNOST A TĚŠÍM SE PŘÍŠTĚ NASHLEDANOU Městská knihovna Břeclav – útvar regionálních služeb