Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na našem trůnu
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jan Lucemburský.
Jan Lucemburský.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
„slepý král“ „král cizinec“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Lucemburkové na českém trůnu
Vlastivěda 4 Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lucemburkové Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Jan Lucemburský ( ).
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Lucemburkové na českém trůnu
Nástup Lucemburků na český trůn
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Nástup Lucemburků v Čechách
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Jan Lucemburský.
Denisa Spoustová, Barbora Krejčí
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nástup Lucemburků na český trůn
Nástup Lucemburků na český trůn
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV: Jan Lucemburský
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49   Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Sada: 1 Číslo materiálu v sadě: 18 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Název: Nástup Lucemburků na český trůn Jméno autora: Mgr Název: Nástup Lucemburků na český trůn Jméno autora: Mgr. Vladislava Heglasová Předmět: Dějepis Jazyk: Čeština Klíčová slova: Lucemburkové, Jindřich VII., Jan Lucemburský, bitva u Kresčaku Cílová skupina: žák 1. ročníku Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žák dokáže objasnit okolnosti nástupu dynastie Lucemburků na český trůn. Umí charakterizovat osobnost Jana Lucemburského jako posledního rytíře Evropy a zhodnotit jeho vnitřní a zahraniční politiku a jeho přínos pro český stát.

Metodický list/anotace Prezentace obsahuje výklad, motivační obrázky a úkoly, které maji žákům pomoci pochopit okolnosti nástupu rodu Lucemburků na český trůn a seznámit je se způsobem vlády Jana Lucemburského, jeho vnitřní a zahraniční politikou. Datum vypracování: 11.11. 2012

NÁSTUP LUCEMBURKŮ NA ČESKÝ TRŮN

Na přelomu 13. a 14. století během 50 let vymřely všechny vedoucí dynastie ve střední Evropě: Babenberkové roku 1246 Štaufové roku 1257 Arpádovci roku 1301 Přemyslovci roku 1306 boje o nástupnictví v Polsku Rudolf Habsburský zemřel roku 1307 (nástoupil jeho syn Albrecht roku 1308)

DYNASTIE LUCEMBURKŮ (130 let) po smrti Václava III. roku 1306 – uvedl na český trůn římský král Albrecht svého syna Rudolfa (manželka Eliška Rejčka, vdova po Václavu II.) – zemřel po roce panování 1307 – nový český král Jindřich Korutanský (manželka Anna, dcera Václava II.) 1310 – na žádost české šlechty poslal římský král Jindřich Lucemburský do Čech svého syna Jana, který vypudil Jindřicha Korutanského a vzal si za manželku nejmladší dceru Václava II. Elišku, poslední Přemyslovnu = spojení rodu Lucemburků s rodem přemyslovským

Meluzína v lázni středověká iluminace Obrázek č. 1 Lucemburkové odvozovali svůj původ, podle spisu Jana z Arrasu, od bájné víly Meluzíny. Skutečnou zakladatelkou rodu však byla hraběnka Ermesinda (asi 1186 – 1247). Lucemburkové pocházejí z jejího manželství s Walramem, hrabětem Limburským. Původní država – hrabství lucemburské.

Svatá říše římská za Jindřicha VII. Lucemburského Obrázek č. 2

Jindřichovo zvolení římským králem Codex Balduini Trevirensis Obrázek č. 3 Volba Jindřicha VII. Lucemburského římským králem byla silně ovlivněna jeho mladším bratrem Balduinem, arcibiskupem v Trevíru a mohučským arcibiskupem Petrem z Aspeltu, bývalým kancléřem českého krále Václava II.

JAN LUCEMBURSKÝ 1310 – 1346 zahraniční politika: spřízněn s francouzským králem (statky ve Francii) poslední rytíř Evropy rozšířil území českého státu (panství v Horním a Dolním Slezsku, připojil Horní Lužici a Chebsko) bojoval v Polsku a Itálii zahynul po boku fr. krále x Angličanům v bitvě u Kresčaku roku 1346 (již jako slepý)

Jan Lucemburský Obrázek č. 4 Janova busta z katedrály sv. Víta

Janova královská pečeť Obrázek č. 5

Jezdecký portrét Jana Lucemburského v Gelnhausenově kodexu Jan Lucemburský – milovník turnajů. Dal vybudovat roku 1319 kolbiště v Bubenči. Účastnil se mnoha bitev – poslední rytíř Evropy. Jeho aktivita byla zaměřena na zahraniční politiku, hájil zájmy svého rodu v říši. Obrázek č. 6

vnitřní politika: méně úspěšný spory s vyšší šlechtou vedenou Jindřichem z Lipé (Eliška podlehla kouzlu J. z Lipé) Jan přijížděl do země jen pro peníze (zastavoval statky, vypisoval daně) nejstaršího 7letého syna odvezl k fr. dvoru (kralevic Václav přijal jméno Karel) 1333 – po smrti své matky se Karel vrátil do Čech jako markrabě moravský, zavedl v zemi pořádek) 1344 – využil přatelství s papežem Klimentem VI. k povýšení pražského biskupství na arcibiskupství (první arcibiskup Arnošt z Pardubic)

Soud českého krále středověká iluminace Obrázek č. 7 Města a šlechta se proti Janu Lucemburskému bouřila, měla jej za krále cizince. Jan poté ztratil o Čechy zájem.

Bitva u Kresčaku na dobové iluminaci, 14. stol. Obrázek č. 8 V bitvě ztratili Angličané jen 3 rytíře a 40 pěšáků, kdežto Francouzi 1500 rytířů a ještě více pěchoty.

Janova pohřební tumba Katedrála Notre-Dame, Lucemburk Obrázek č. 9 Roku 1980 se dočasně vrátily královy ostatky do Prahy, aby byly podrobeny antropologickému výzkumu.

Odkazy: Použité zdroje: internet Dostupné pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek č. 1 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Melusinediscovered.jpg > Obrázek č. 2 SRNEC. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HRE_under_Henry_VII.JPG > Obrázek č. 3 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frankfurt_Am_Main-Dominikanerkloster-Ansicht-1308-Codex_Balduini_Trevirensis.jpg > Obrázek č.4 PARLÉŘ.Petr. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honzik_vit.jpg > Obrázek č. 5 POSSE, A. Otto. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_I,_Count_of_Luxemburg.jpg >

Obrázek č. 6 Z GELNHAUSENU, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11 Obrázek č. 6 Z GELNHAUSENU, Jan. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:JenikLucvGelnhausenu.jpg > Obrázek č. 7 NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:JanLux_soud_machaut.jpg > Obrázek č. 8 ACOMA. Wikimedia Commons [online]. [cit. 11.11.2012]. Dostupný na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krescak1346.jpg > Obrázek č.9 < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honzikovatumba.jpg >