Východní Evropa – Ukrajina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 3- Polsko
Polární oblasti Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 20- opakování Evropy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_20 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Klimatické a přírodní krajiny Ameriky
Pyrenejský poloostrov
Pardubický kraj Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 23- Španělsko
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 24- Opakování Jižní EvropaAnotace Prezentace, která se opakováním států Jižní Evropy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština.
Step Anotace Prezentace zpracovává informace o travnatých oblastech stepích. Obsahuje křížovku, fotografie zástupců fauny a původního obyvatelstva. Autor.
Východní Evropa.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 17- Rumunsko, Bulharsko AnotacePrezentace, která se zabývá charakteristikou Rumunska, Bulharska AutorMgr. Kamila Bočková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tundra Anotace Prezentace zpracovává téma Tundra. Obsahuje informace o podnebí, fauně a flóře, ale také tradičních obyvatelích této přírodní krajiny. Autor.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 1- Slovensko
Tropické deštné lesy Anotace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 25-Rusko
Povrch České republiky
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Lesy – přírodní bohatství Země
Přírodní zdroje Česka Anotace
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
Předmět a očekávaný výstup
Українська Республіки
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 26-opakování Evropy AnotaceOpakování Evropy AutorMgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstupŽáci si zopakují získané.
Jihovýchodní Evropa - Slovinsko
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Evropa: Hospodářství a průmysl
RUMUNSKO.
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Čína Jan Dušek.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Ukrajina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Prezentace, která se zabývá charakteristikou Polska Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný výstup.
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Moldavie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Východní Evropa – Ukrajina Anotace Prezentace zpracovává informace o Ukrajině. Obsahuje pracovní list na doplňování, kdy žáci spolupracují s atlasem. Prezentace je doplněna mapami a fotografiemi. Jako motivace je součástí křížovka. Autor Mgr. Hana Korečková Jazyk čeština Očekávaný výstup žák umí s pomocí atlasu charakterizovat přírodní podmínky Ukrajiny, uvést příklady pěstovaných plodin a surovin, které se zde těží. Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova Ukrajina Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 1,9 MB

2/5A+5/6B+6/7C+3/6D+7/8E+5/8F+3/9G+4/8H =8 A – rozlohou největší stát V Evropy B – stát, jehož hl. městem je Varšava C – území získané vysoušením pobřežních oblastí D – leštitelná hornina, využití např. v sochařství E – pohoří na hranici Francie a Španělska F – hl. město Finska G – ministát, který se nachází na území Itálie H - hl. město Maďarska

Východní Evropa Ukrajina

Ukrajina

Doplň základní informace. Ukrajina je stát, který leží v regionu ______ Evropa Tato republika vznikla rozpadem _____________ v roce 1991. na východě sousedí s ________, na jihozápadě s ______________, na západě s __________, ________ a ________, na severu s _________. Jižní hranice je tvořena ________ a __________ mořem, které odděluje poloostrov Krym. Na _______, největší ukrajinské řece, leží také hlavní město _________.

Povrch a vodstvo Velkou část rozlohy tvoří úrodné nížiny. Na území Ukrajiny zasahují z jihozápadu Karpaty s nejvyšším vrcholem _______ (2061 m). Dněpr je hospodářsky významnou řekou, která se řadí mezi nejdelší toky Evropy (4. místo)

Hoverla

Dněpr Kachovská nádrž

Podnebí Mírné Kontinentální Na pobřeží subtropické

Obyvatelstvo Vysoký podíl obyvatel ruské národnosti Převažuje pravoslaví Jazyk – ukrajinština patří mezi slovanské jazyky

Hospodářství Problémy – stále znaky postsovětské ekonomiky (zaměření na těžký průmysl) Těžba nerostných surovin – černé uhlí, Fe ruda Průmysl – hutnický - strojírenský (těžké) Zemědělství – kvalitní černozemě - obilniny

Moldavsko

Moldavsko Republika Obyvatelstvo – národnostně nejednotné (Moldavané, Rumuni, Ukrajinci, Rusové) Moldavština – románský jazyk, písmo latinka „republika zahrad“ – sady, vinice (víno, tabák, ovoce) Hl. město - Kišiněv

Prezidentský palác v Kišiněvě

Zdroje http://cs.wikipedia.org.