Zelený kruh – střešní organizace českých ekologických NNO Alena Dodoková Kateřina Ptáčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Valná hromada PRAHA 27. BŘEZNA 2014
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Celostátní síť pro venkov
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
OMC Pracovní expertní skupina
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
RPS/CSF Komunikační plán RPS 2006 Realizované projekty Období: 12 / 2005 – 6/ 2005.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
INSPIRE Stav a výhled.
Potřebujeme certifikační agenturu? Transparentnost z pohledu ekologických organizací Bc. Linda Klvaňová, Zelený kruh.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
SLOŽENÍ PŘEDSTAVENSTVA Ivan Plicka předseda Pavel Hnilička 1. místopředseda Jaroslav Šafer 2. místopředseda.
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Ing. Petr Horský, Předseda Rady České parkovací asociace z.s.p.o.
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Zpráva o činnosti 2013 Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Historie vzniku  celostátní všeoborové konference NNO, vznik Stálé komise konference NNO  celostátní všeoborová konference NNO,
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
NOVÁ KOMUNIKAČNÍ PLATFORMA JIHOMORAVSKÝCH PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ Brněnská pobočka České archivní společnosti Jiří Dufka.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Závěrečná konference projektu
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální práce TEĎ a TADY II
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
ORP a NNO Petr Holý.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Setkání těžařů Seč, Hotel Jezerka,
ESF – JPD3 Grantové schéma 4
Transkript prezentace:

Zelený kruh – střešní organizace českých ekologických NNO Alena Dodoková Kateřina Ptáčková

Vznik a poslání Jedna z nejstarších českých NNO (* 1989) Sdružuje české ekologické NNO (27 členů) a tvoří základnu tzv. oborové platformy (členové + dalších cca 50 ekoNNO) Zesílený hlas ekologických NNO Vzájemná výměna informací ( ové paltformy), lobbying, prosazování společných témat, popularizace ekologických témat u české veřejnosti

Struktura 1. Valná hromada = zástupci 27 členských organizací, nejvyšší orgán ZK, rozhoduje o změně stanov, schvaluje závěry účetnictví 2. Rada = 7-členná (volí svého předsedu), volena valnou hromadou, je nejvyšším orgánem mezi valnými hromadami, zajišťuje operativnost rozhodování 3. Kancelář = ředitel (statutární orgán ZK) koordinátoři programů (legislativní centrum, oborová platforma, PR a informační centrum, centrum EU), asistentka + další externí spolupracovníci

Aktivity – pro členy a ekologické NNO Zelený kruh zajišťuje výměnu informací a stanovisek mezi veřejnou správou, ekologickými organizacemi a veřejností. Správa a moderování ových konferencí (lobbying, platforma, EU), rozesílání informací, jednou měsíčně příprava informačního Zpravodaje oborové platformy výběr zástupců do mezioborových pracovních skupin, poradních vládních orgánů a komisí přenos důležitých informací týkajících se zejména legislativy (např. připomínkování nových zákonů), včetně úrovně EU atd. příprava a prosazování společných stanovisek (parlament, ministerstva, zejména MŽP a MMR) společná příprava eko NNO na české předsednictví Rady EU (2009) další aktivity (společné schůzky, diskusní semináře atd.)

Aktivity – pro veřejnost, veřejnou správu environmentální poradenství pro veřejnost: Ekolinky na čísle sledování implementace Aarhuské úmluvy v ČR: webové stránky cz, databáze dobrých a špatných příkladů z praxe, pravidelné Zprávy o implementaci AÚ edice APEL (společně s Hnutí Duha), jejíž publikace mapují nová a okrajově diskutovaná témata ochrany žp (např. dopady kamionové dopravy, ekologická stopa apod.). Tyto publikace vznikají za spolupráce environmentálních odborníků sdružených v oborové platformě a jsou volně ke stažení na webové stránky - rozcestník a zdroj informací o udržitelném rozvoji a životním prostředí (počitadlo ekologické stopy).

Financování Diverzifikované zdroje Zejména granty na konkrétní projekty (oslabení možnosti žádat tzv. institucionální granty např. Mott foundation) V současnosti nejvyšší objem z fondů EU a EHP – Transition Facility 2000, EEA grants (NROS) Menší projekty z domácích zdrojů: Nadace Partnerství, MŽP, hlavní město Praha a MČ Minimum prostředků z členských příspěvků a od soukromých subjektů

Potenciální rizika asociace 1.Konfliktní zájmy členů 2.Důvěra v Kancelář asociace 3.Přínos pro členy, hledání aktuálních témat 4.Transparentnost rozhodování a financování

Řešení 1.2x ročné oborová setkání, společný výběr témat, legislativní schůzky (zápisy na společný ový list), pravidelná i osobní komunikace s členy, pravidla řešící konfliktní situace 2.Rada deleguje ředitele, zhodnocení práce na valné hromadě, průběžná asistence předsedy Rady v personálních otázkách 3.2 x ročně oborová setkání, další koordinační schůzky, strategický plán organizace 4.Transparentní pravidla pro rozhodování, financování (pravidla výběrů zástupců, etický kodex, pravidla sponzoringu)

VĎAKA ZA POZORNOSŤ! Tel: