Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Advertisements

Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Projevy života, třídění organismů
Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Žížala obecná Kroužkovec Máloštětinatec Opaskovec.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kmen: Kroužkovci.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Kroužkovci Seznámit se s stavbou těla, pozorováním vyvodit znaky, které dokazují přizpůsobení se životu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Marková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
ZOOLOGIE KMEN: KROUŽKOVCI
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
KROUŽKOVCI (Annelida)
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Jednobuněční živočichové
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KROUŽKOVCI.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Kroužkovci. stejnoměrně článkované tělo (kroužky) na povrchu pokožka se štětinkami svaly (pohyb) výskyt: v zemi, sladká i slaná voda dělení: MNOHOŠTĚTINATCE.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Opakování učiva Mgr. Pavlína Marková
Škola:. Základní škola Kladruby
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Soustava pohybová - svalstvo
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Kmen: Kroužkovci tělo ze stejných článků (kromě prvního a posledního)
Mnohobuněčné organismy
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
KROUŽKOVCI Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Kroužkovci.
Kroužkovci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 08 TEMA: Přírodopis 6 - Kroužkovci.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_23_16 Název materiáluKroužkovci.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela VY_52_INOVACE_20_Přírodopis 6. ročník_Kroužkovci zástupci Téma: Kroužkovci zástupci CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
2 třídy: 1. Opaskovci – Máloštětinatci(žížala, nítěnka) Pijavice(Pijavka, Chobotnatka) 2. mnohoštětinatci (Nereidka)
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
kroužkovci, Annelida, opaskovci, máloštětinatci, mnohoštětinatci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
CLITELLATA 19. července 2013 VY_52_INOVACE_210218
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Kroužkovci Název školy
zpracovaný v rámci projektu
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
Transkript prezentace:

Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem kroužkovců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy opasek trubicovitá trávicí soustava uzavřená cévní soustava žebříčkovitá nervová soustava kokon štětinky

Kmen: Kroužkovci vyskytují se ve vodě, půdě tělo z mnoha článků, na několika tzv. opasek (u některých skupin) na povrchu těla jsou štětinky, které pomáhají při pohybu trávicí soustava trubicovitá obrázek 1

Kmen: Kroužkovci břišní a hřbetní céva, v každém článku propojeny  uzavřená cévní soustava dýchání celým povrchem těla vylučování pomocí nálevek, které ústí ven z každého článku dvě nervové zauzliny v každém článku, vzájemně propojené  žebříčkovitá nervová soustava většinou obojetníci, vývin přímý

Zápis do sešitu Kmen: Kroužkovci tělo z mnoha článků, u některých tzv. opasek na povrchu těla štětinky, pomáhají při pohybu trávicí soustava trubicovitá dýchání celým povrchem těla břišní a hřbetní céva, v článcích propojeny  uzavřená cévní soustava vylučování pomocí nálevek v každém článku dvě nervové zauzliny v každém článku, vzájemně propojené  žebříčkovitá nervová soustava většinou obojetníci, vývin přímý

Třída: Mnohoštětinatci po stranách výběžky, ze kterých vyrůstá mnoho štětinek vodní, dýchají žábry nereidka hnědá 1, 2 palolo zelený afroditka plstnatá obrázek 2

Zápis do sešitu Třída: Mnohoštětinatci výběžky s mnoha štětinkami vodní, dýchají žábry nereidka hnědá afroditka plstnatá

Třída: Opaskovci opaskem vytváří kokon (pouzdro), plný vajíček patří sem máloštětinatci a pijavky dýchání celým povrchem těla obrázek 3

Třída: Opaskovci žížala obecná žížala hnojní nitěnka obecná patří mezi destruenty, zúrodňuje a provzdušňuje půdu 1, 2 žížala hnojní nitěnka obecná pijavka lékařská chobotnatka rybí parazit ryb

Zápis do sešitu Třída: Opaskovci opaskem vytváří kokon (pouzdro), plný vajíček máloštětinatci a pijavky dýchání celým povrchem těla žížala obecná nitěnka obecná pijavka lékařská chobotnatka rybí parazit ryb

OPAKOVÁNÍ Kmen: Kroužkovci Třída: Opaskovci Třída: Mnohoštětinatci tělo z mnoha článků, u některých tzv. opasek na povrchu těla štětinky, pomáhají při pohybu trávicí soustava trubicovitá dýchání celým povrchem těla břišní a hřbetní céva, v článcích propojeny  uzavřená cévní soustava vylučování pomocí nálevek v každém článku dvě nervové zauzliny v každém článku, vzájemně propojené  žebříčkovitá nervová soustava většinou obojetníci, vývin přímý Třída: Mnohoštětinatci výběžky s mnoha štětinkami vodní, dýchají žábry nereidka hnědá afroditka plstnatá Třída: Opaskovci opaskem vytváří kokon (pouzdro), plný vajíček máloštětinatci a pijavky dýchání celým povrchem těla žížala obecná nitěnka obecná pijavka lékařská chobotnatka rybí parazit ryb

Otázky a úkoly K čemu slouží opasek? Zkus vysvětlit, proč žížalám říkáme někdy dešťovky. Popiš, jak vypadá žebříčkovitá nervová soustava. Zkus vysvětlit, jak jednotlivé skupiny kroužkovců dostaly svůj název.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2013-01-16] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-16] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – žížala obecná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Regenwurm1.jpg/478px-Regenwurm1.jpg obr. 2 – pijavka obecná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Hirudo_medicinalis.jpg/640px-Hirudo_medicinalis.jpg obr. 3 – afroditka plstnatá http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Aphrodita_aculeata_%28Sea_mouse%29.jpg/640px-Aphrodita_aculeata_%28Sea_mouse%29.jpg?uselang=cs