Cyklus trikarboxylových kyselin, citrátový cyklus, Krebsův cyklus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Metabolismus I. CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 10
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
III. fáze katabolismu Citrátový cyklus
Biochemie II 2008/09 Metabolismus František Škanta.
ENZYMY = biokatalyzátory.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
2009 Buněčná respirace.
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
normalizované log k, min–1
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
CITRÁTOVÝ CYKLUS (KREBSŮV CYKLUS, CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ)
Metabolismus lipidů.
Dýchací řetězec (DŘ) - testík na procvičení -
Metabolismus III. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace
Sekundární procesy fotosyntézy
Redox procesy – přenos elektronů Marcus a Hush: 4  3 2 (  G ° + ) 2 k ET k ET = · H AB · exp – h 2 k B T 4 k B T.. – – nuclear reorganisation parameter.
Základy biochemie KBC / BCH
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Oxidace mastných kyselin
Krebsův a dýchací cyklus
Obecný metabolismus Metabolismus: Základní pojetí a obsah pojmu.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Β-oxidace VMK.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Citrátový cyklus a dýchací řetězec
Citrátový cyklus (CC) - testík na procvičení -
OXIDATIVNÍ FOSFORYLACE
Energetický metabolismus
Citrátový cyklus Krebsův cyklus, cyklus kyseliny citrónové, cyklus trikarboxylových kyselin.
ZÁKLADY ENZYMOLOGIE – ENZYMOVÁ KINETIKA
Respirace.  soubor chemických reakcí, nezbytných pro uvoln ě ní chemické energie, která je obsa ž ena v organických slou č eninách  C 6 H 12 O 6 + 6O.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
CITRÁTOVÝ CYKLUS (Cyklus trikarboxylových kyselin, Krebsův cyklus).
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
Základy biochemie KBC / BCH
CITRÁTOVÝ CYKLUS = KREBSŮV CYKLUS= CYKLUS TRIKARBOXYLOVÝCH KYSELIN CH 3 CO-ScoA + 3H 2 O  2CO  H  + CoASH.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Dýchací řetězec Mgr. Jaroslav Najbert.
Krebsův a dýchací cyklus
Krebsův cyklus – citrátový cyklus-cyklus trikarboxylových kyselin
Citrátový cyklus a Dýchací řetězec
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
C5720 Biochemie 22_Citrátový cyklus Petr Zbořil 1/3/2019.
Biochemie – Citrátový cyklus
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
Biochemie – úvod do anabolismu
Transkript prezentace:

Cyklus trikarboxylových kyselin, citrátový cyklus, Krebsův cyklus.

Citrátsynthasa Citrátsynthasa katalyzuje kondenzaci acetylCoA s oxaloacetátem. Dvousubstrátová reakce s uspořáddaným mechanismem – první se váže na enzym oxaloacetát. Uplatňuje se enolforma acetylCoA !

AKONITASA Akonitasa katalyzuje reversibilní izomeraci citrátu na isocitrát. Meziproduktem je cis-akonitát. Akonitasa obsahuje komplex [4Fe-4S] podílející se na odštěpení OH skupiny z citrátu.

NAD+ dependentní isocitrátdehydrogenasa. Enzym katalyzuje oxidadivní dekarboxylaci isocitrátu na a-oxoglutarát. Oxid uhličitý se odštěpuje z původní molekuly oxaloacetátu, ne z acetylCoA. Produkuje se NADH + H+. Koenzymy jsou Mg nebo Mg ionty.

a-Oxoglutarátdehydrogenasa. Katalyzuje oxidativní dekarboxylaci a-oxoglutarátu za tvorby druhé molekuly CO2 a NADH. Analogická reakce s pyruvátdehydrogenasovým komplexem. Molekula CO2 má také původ v oxaloacetátu.

SukcinylCoAsynthetasa (sukcinátthiokinasa) Katalyzuje štěpení vazby s vysokou energií (sukcinylCoA) spojené se syntézou GTP. Savčí enzym katalyzuje tvorbu GTP, rostlinné a bakteriální enzymy ATP. Meziproduktem je sukcinylfosfát.

Sukcinátdehydrogenasa (SD). Enzym katalyzuje stereospecifickou dehydrogenaci sukcinátu na fumarát. Enzym je kompetitivně inhibován malonátem,….. Na enzym je kovalentně vázán přes His FAD – prosthetická skupina. Produkuje se FADH2 – který musí být rychle reoxidován. Elektrony se přenáší do mitochondriálního elektronového transportního řetězce. SD je jediný enzym CC vázaný na membránu. Ostatních sedm je volně v matrix mitochondrie.

Fumarasa Fumarasa katalyzuje hydrataci dvojné vazby fumarátu za tvorby malátu. Hydratace probíhá přes karbanion jako přechodový stav. Nejdříve se aduje OH- a poté H+.

Malátdehydrogenasa. Enzym katalyzuje koncovou reakci CC – regeneraci oxaloacetátu. Přenos hydridového aniontu na NAD+ probíhá analogicky jako u laktátdehydrogenasy a alkoholdehydrogenasy. Změna standardní volné energie této rekce je + 29, 7 kJ/mol. Z toho důvodu je koncentrace oxaloacetátu v buňce velmi nízká vzhledem k malátu. Další reakce katalyzovaná citrátsynthasou je silně exergonní (-31, 5 kJ/mol).

Glyoxylátový cyklus. Rostliny, bakterie a plísně mají enyzmy, které katalyzují převod acetylCoA na oxaloacetát a tím do glukoneogeneze. Isocitrátlyasa a malátsynthasa. Cyklus probíhá zčásti v mitochondrii a zčásti v glyoxysomech (na mebránu vázané organely). Výsledkem cyklu je převod dvou acetylCoA na sukcinát v glyoxysomu, který je převeden na malát v mitochondrii a využit ke glukoneogenezi. Glyoxysomy nemají akonitasu – převedení citrátu na isocitrát probíhá pravděpodobně v cytosolu. Malát je transportován do cytosolu, kde je malátdehydrogenasou převeden na oxaloacetát a dále vstupuje do glukoneogeneze.