Těhotenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Vývin člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o vývinu člověka v jednotlivých.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Porod Kód VM:
Antikoncepce Jana fišerová EU-ICT-ČAZ-8-11.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Fetální období.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Oplodnění (početí) a nitroděložní vývoj
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Těhotenství + prenatální vývin 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Ontogeneze (ontogenetický vývoj)
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Opakování - vývoj jedince
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Žena a sport.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Asistovaná reprodukce
REPRODUKČNÍ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Reprodukce 2 vznik a vývoj jedince
Klonování = děj, při němž se z jedné předlohy vytváří více kopií
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Průběh porodu a šestinedělí
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Rozmnožovací soustava
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Název Prenatální vývoj člověka
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Rozmnožovací soustava
Rozmnožovací soustava 5. ročník
TĚHOTENSTVÍ. T ĚHOTNÁ ANO, ČI NE ? vynechání měsíčků častější močení zvýšená únava, ospalost ranní nevolnosti zvláštní chutě.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Péče o těhotnou s dvojčaty od diagnózy k porodu MUDr. Michaela Soušková IVF Clinic, U.S.G. POL.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13_01_těhotenství Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Porod feny Březost feny = 63 dnů (58 – 70) Příznaky blížícího se porodu: v posledním týdnuv posledním týdnu –Zvětšování a otok vulvy –Hojnější výtok (malé.
Ústav lékařské genetiky FN Olomouc a Univerzity Palackého v Olomouci Dvojčata očima genetika Curtisová V 3. mezinárodní konference „Život s dvojčaty-dvojnásobná.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/01 Porod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E 12/08-Šestinedělí.
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ovulační a menstruační systém
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Období lidského života
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

Těhotenství

Těhotenství Jedná se o období od oplození vajíčka po porod Délka je 40 týdnů Počítá se od prvního dne poslední menstruace

Oplodnění vajíčka Při pohlavním styku je dopraveno do těla ženy průměrně 2-6 ml spermatu, což je přes 600 miliónů spermií. K oplození vajíčka je nutná pouze jedna spermie; přesto musí ejakulát obsahovat alespoň 20 miliónů spermií na 1 ml. Probíhá ve vejcovodu.

Příznaky těhotenství Vynechání menstruace Zjištění těhotenských hormonů v moči, krvi Ultrazvukové vyšetření Může být zvýšená teplota (kolem 37°C), zvětšení a bolestivost prsů, zvýšená únava a spavost, změna chutí, nevolnost a zvracení, změna nálady.

Nitroděložní vývoj preembryonální období (embryo = zárodek) období od oplození do vzniku zárodku - trvá do 14. dne těhotenství

embryonální období (období vývoje zárodku) - trvá od konce 2. týdne do konce 8. týdne V tomto období se zakládají všechny orgány. Zárodek je však velmi zranitelný. Jakékoliv narušení jeho vývoje (nemocí matky, užívanými léky, špatným psychickým stavem matky) může vést k poškození orgánů plodu a k těžkým nenapravitelným vadám. mozek žlout. váček žaberní oblouk placenta srdce pupeční šňůra základy obratlů játra základ páteře základ horní končetiny základ dolní končetiny

fetální období (fetus = plod), období vývoje plodu začíná 9. týdnem a končí porodem

Porod Dochází k vypuzení plodu, jeho obalů a placenty z mateřského organizmu. První impulz k vyvolání porodu dává pravděpodobně sám plod. Porod provázejí porodní bolesti, které jsou způsobeny stahy děložního svalstva. Vlastní porod má tři fáze, které se označují jako doby porodní.

První doba porodní začíná, když se porodní bolesti opakují častěji než jednou za 10 minut. Je nejdelší, u prvorodiček trvá 8 - 12 hodin, u vícerodiček 3 - 7 hodin. Intervaly mezi stahy se v průběhu doby postupně zkracují a stahům přibývá na intenzitě. Otevírací doba končí maximálním rozšířením hrdla, protržením plodových obalů a odtokem plodové vody.

Druhá doba porodní = vypuzení plodu

Třetí doba porodní = vypuzení placenty

Šestinedělí Je to doba, kterou žena prožívá zhruba šest týdnů po svém porodu. Tělo se pozvolna vrací do původního stavu.   Probíhající změny lze zařadit do tří skupin: - hojí se poranění vzniklá během porodu, - pohlavní orgány a celý organismus se vrací do stavu před otěhotněním, - zahajuje činnost mléčná žláza, nastává kojení Některé změny ovšem přetrvají navždy a podle nich lze prokázat předcházející těhotenství, např. kožní změny, zejména strie neboli pajizévky, trhlinky na děložním hrdle ap.

Vícečetná těhotenství V souvislosti s umělým oplozením jsou stále častější. Počet porodů jednovaječných dvojčat je poměrně stálý a pohybuje se v poměru 1 : 250 porodů. Trojčata se rodí přibližně jednou na 6 400 porodů.

Dvojvaječná dvojčata Vznikají oplozením dvou vajíček dvěma spermiemi. Každé z dvojčat má vlastní placentu. Každý plod vzniká z jiného vajíčka a spermie, proto si plody nemusí být podobné a mohou být i rozdílného pohlaví.

Jednovaječná dvojčata Jsou po genetické stránce identická, vždy stejného pohlaví a vznikají rozdělením oplozeného vajíčka v různých fázích jeho časného vývoje. Jsou stejného pohlaví, mají společnou placentu a stejný dědičný základ. Mají obdobné tělesné znaky – barvu očí, vlasů, rysy obličeje, výšku, stejnou krevní skupinu. Lze jim bez jakýchkoliv problémů vzájemně jednomu od druhého transplantovat orgány.

Trojčata Vznikají oplodněním tří vajíček nebo rozdělením jednoho vajíčka na tři části nebo oplozením dvou vajíček, z nichž se jedno rozdělí na dvě části.

Zdroje: http://www.zasmejse.cz/soubory/7aafc211f37c83d623f9476db84f1ace.jpg http://www.maminkam.cz/data/imgs/00094l.jpg http://genetika.wz.cz/oplodneni_tehotenstvi.htm http://files.viaweb.cz/Image/4/Zensky%20svet-%20deti%20a%20rodina/1127-2.jpg http://www.babyonline.cz/tehotenstvi/otehotneni/jak-poznam-tehotenstvi.html http://static.prozeny.cz/obrazky/277/tehotenskytest-w465h310q98u.jpg http://lh6.ggpht.com/_c3DiUP-_UV4/So1uVdUbxTI/AAAAAAAAAC4/E9wa3-LiNIQ/PICT0587.JPG http://i3.cn.cz/14/1251186160_embryo.jpg http://img.mf.cz/675/475/www-javno.com.jpg http://www.galenus.cz/tehotenstvi-porod.php http://img.ella.centrum.cz/photos/2010/08/12/21-388377-prvni-doba-porodni.jpg http://www.rodina.cz/clanek3526.htm http://www.spolcs.cz/view.php?cisloclanku=2009020004 http://www.lucinafoundation.org/pregnancycomplications-placentaprevia.html http://conteudobio.wordpress.com/2010/05/20/embriologia-imagens/ http://www.rodicum.cz/Files/articles/8a1ed941-1485-4eb9-a164-ca45e6e02c0e_big.jpg http://tvoykarapuz.ru/down/0337fd5b36193ad4e9b36d8a09c8a41133994.jpg http://www.puzzleshop.cz/img/katalog/11766.jpg http://www.bizy-bee.com/holky/tehotenstvi-materstvi/38-vicecetne-tehotenstvi http://rodina.dama.cz/clanek.php?d=9601 http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/padesatnice-porodila-trojcata-a-devet-deti-uz-ma-doma_180365.html http://www.mojebetynka.cz/clanek/683/batole__uz_je_to_osobnost.html http://luckaj.blog.cz/0703/fotky-trojcat-ctyrcat-patercat-a-sestercat-o