Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Makromolekulární, organické látky
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Plasty a syntetická vlákna
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Termoplasty, termosety
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkeny.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_04 Tematická.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Plasty („umělé hmoty“)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Biodegradovatelné polymery
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
fenolformaldehydové pryskyřice
CZ.1.07/1.1.10/
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plast Plast Plast.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ALKENY Chemie 9. třída.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chemie makromolekulárních látek
Organická chemie Chemie 9. r..
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Správně Otázka na 4ku Špatně! Špatně! Špatně! Co znamená zkratka PVC?
Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005
Transkript prezentace:

Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu: Moderní škola Název materiálu: VY_32_INOVACE_CHEMIE1_14 Tematická oblast: Chemie pro střední školy Ročník: 4 Datum dokončení: 5.1.2013 Anotace: Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s makromolekulárními látkami Jméno autora: Mgr. Lenka Payerová

CHEMIE MAKROMOLEKULÁRNÍCH LÁTEK MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY CHEMIE MAKROMOLEKULÁRNÍCH LÁTEK

Charakteristika uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární sloučeniny i přírodní Makromolekuly v molekule je vázáno několik set až tisíc atomů, vázaných do dlouhých řetězců vysoká relativní molekulová hmotnost Mr>10 000 za určitých podmínek se dají snadno tvarovat

Řetězce jsou tvořeny pravidelně se opakujícími částmi, které mají stejné chemické složení = stavební jednotka = mer

Polymerační stupeň n n ‹ 10 oligomery n › 10 polymery Je to počet stavebních jednotek n ‹ 10 oligomery n › 10 polymery Př.: n = 100 celulóza

Rozdělení polymerů a) přírodní = biopolymery – mají přírodní původ Škrob (monomerem je glukóza) Kaučuk (z latexu obsaženém v kaučukovníku)

b) Syntetické – dělí se podle 1. chemických reakcí, kterými vznikají: A) polymerací B) polykondenzací C) polyadicí

2. Podle chování za zvýšené teploty A) Termoplasty – teplem měknou stávají se plastickými ochlazením získávají původní vlastnosti dobře se tvarují dají se zpracovat na vlákno

B) Termosety C) Reaktoplasty Zahříváním se chemicky mění Ztrácejí plastičnost Termoreaktivní pryskyřice Jsou přechodně plastické C) Reaktoplasty Zahříváním neměknou, ale rozkládají se

D) Elastomery Lze je natahovat na několikanásobek původní délky Potom se vracejí do původního tvaru (kaučuky)

Obsahují přídavek látek, které zlepšují jejich vlastnosti Plasty Obsahují přídavek látek, které zlepšují jejich vlastnosti

Výhody plastů Jsou pevné Dobře tvarovatelné Snadno se obrábějí Jsou relativně lehké Nepodléhají korozi

Nevýhody plastů Z hlediska ekologického Odpad z plastů se v přírodě pomalu rozkládá (např. polyethylenová fólie víc jak 50 let) Většina je hořlavá a při hoření vznikají navíc zdraví škodlivé látky

Historie plastů Nejdéle známé plasty Fenoplasty Připravil je před 100 lety L.H.Baekeland reakcí fenolu s formaldehydem Dodnes jsou některé fenoplasty známé pod obchodním názvem Bakelit hlavně v elektrotechnice

Nejdůležitější plasty současnosti Polyethylen (PE) Polyvinylchlorid (PVC) Polystyren (PS)

Výroba plastů Poly = mnoho Výchozí surovina: ropa Vyrábějí se z výchozích látek polymerací Poly = mnoho Mer = skupina atomů, která se v molekule pravidelně opakuje

Polymerace ethylenu ethylen dvojná vazba zaniká polyethylen

Polyethylen PE – použití Výroba Lahví (PET lahve) Hadic (DLplast Holešov) Fólií (obaly Mikroten)

Polyvinylchlorid PVC - za tepla výborně tvarovatelný PVC neměkčený – Novodur Instalační materiál (trubky)

PVC měkčený- Novoplast hračky, podlahové krytiny, umělé kožešiny, koženky

Polystyren PS pevný, tvrdý, rozpustný v organických rozpouštědlech (aceton) tepelný a zvukový izolátor Použití: lehčený (pěnový) ve stavebnictví (izolace) v chladírenství (obaly)

Polymethylmethakrylát organické sklo letadla, automobily, kontaktní čočky, zubní protézy

Polytetrafluorethylen - Teflon kostní náhrady v chirurgii, teflonové pánve

Zdroje Všechny použité zdroje pochází z archivu autora