Motivační úvod do Matlabu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VIZUALIZACE V MATLABU Štěpánka Velebová
Advertisements

Inovace předmětu Grafika na PC
Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Softwarový systém DYNAST
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Aplikační počítačové prostředky X15APP MATLAB - SIMULINK
Koncepce rozvoje a řízení vědy a výzkumu
LabVIEW Teoretická část
Možnosti vizualizace dat a informací v medicíně
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P1 Prof.Ing. Jana Tučková,CSc. Katedra teorie.
( Funkce se symbolickými proměnnými – limity,derivace,integrály )
HUMUSOFT s.r.o. Mathematical and Computer Modelling in Science, Engineering and Finance Moderní nástroje pro finanční analýzu a modelování Odborný seminář.
Počítačové modelování dynamických systémů Simulink 5. cvičení Miloslav LINDA katedra elektrotechniky a automatizace.
Dlouhodobá maturitní práce studentů Tomáše Kurce & Jana Kuželky
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
MATLAB R13 prostředí pro vědeckotechnické výpočty
Systémy pro podporu managementu 2
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
Virtual Reality Toolbox 2.0
GRAFIKA.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Vytváření a realizace algoritmů Algoritmy a datové struktury
Databázové modelování
Vytvoření 3D modelu vybrané výletní trasy po turistických zajímavostech Moravskoslezského kraje zpracovává : Petr Vavroš Vedoucí projektu : Mgr. Ivana.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Karel Vlček, Modelování a simulace Karel Vlček,
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
HUMUSOFT s.r.o. MATLAB Excel Builder. HUMUSOFT s.r.o. The MathWorks, Inc. společnost založena 1984, soukromě vlastněna sídlo: Natick, Massachusetts, USA.
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
Srovnání systémů řízení projektů Vypracovala: Jitka Procházková.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
1 Jaroslav Šmarda Excelent – využití možností Excelu v aplikacích Vema.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
GPGPU Výpočty pomocí grafických procesorů Zpracoval Martin Přeták.
Linux Miniprojekt LINUX LAB na Fyzikálním týdnu FJFI při ČVUT 23. – Supervizor: Ing. V. Chalupecký D. Lessner – Gymnasium B.Bolzana Praha M.
Počítačová podpora konstruování
Excel a Excelent v denní praxi
Katedra počítačů ČVUT FEL Program STM Obor Web a Multimédia (garant oboru: prof. Jiří Žára)
Počítačová podpora konstruování
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Pavel Košťál, Gymnázium Voděradská Jana Zajíčková, Gymnázium F. Palackého Valašské Meziříčí.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Numerika. Modul scipy V problémech (nejen) mechaniky se setkáváme s nutností řešit numericky například integrály, diferenciální rovnice či nejrůznější.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Humanitární aplikace informatiky Jaromír Plhák. Organizace hodin Jedno vybrané téma. Obecné informace k danému tématu studenti představí vlastní.
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Vypracoval / Roman Málek
Vědecké výpočty v Jave.
Moderní didaktické technologie a zdroje informací
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Analýza informačního systému
Transkript prezentace:

Motivační úvod do Matlabu

Co je Matlab? MatLab = Matrix Laboratory Software pro vědecko-technické výpočty Sdružuje prostředky pro výpočty, vizualizaci, programování a ladění Mnohonásobně urychluje vývoj numericky orientovaných algoritmů, analýzy dat Méně vhodný pro finální aplikace

Hlavní rysy Velké množství implementovaných algoritmů. Snadná rozšiřitelnost (nové funkce, toolboxy) Mnoho nástrojů pro vizualizaci Snadná manipulace s maticemi, úsporný zápis Matrices and Linear Algebra, Polynomials and Interpolation, Data Analysis and Statistics, Special Functions, Differential Equations, Sparse Matrices, Special Data Types Communications Toolbox, System Toolbox, Data Acquisition Toolbox, Database Toolbox, Datafeed Toolbox, Filter Design Toolbox, Financial Toolbox, GARCH Toolbox, Image Acquisition Toolbox, Image Processing Toolbox, Instrument Control Toolbox, Mapping Toolbox, Model-Based Calibration, Model Predictive Control, Optimization Toolbox, Signal Processing Toolbox, Statistics Toolbox, Symbolic Math Toolbox, System Identification Toolbox, Virtual Reality Toolbox, Wavelet Toolbox, Simulink S=x*x’; c=S(1:end-1,end)/S(end,end); [U L V]=svd(S(1:end-1,1:end-1)-c*S(end,1:end-1)); A=U(:,end)’; A=[A –A*c];

Proč se učit Matlab? Jeho použití ve výuce není výmysl FELu, ale Světový standard pro výuku technických a inženýrských oborů na universitách i v průmyslu Více než 3500 universit Stovky velkých firem v oborech letectví, biotechnologie, komunikace, elektronika, finančnictví, strojírenství, robotika Budete ho potřebovat v jiných předmětech Jeho znalost vám pomůže i v předmětech, kde není povinně vyžadován Jeho znalost vám pomůže v praxi

Porovnání s jinými prostředky V čem je Matlab lepší než... C/C++ pro vývoj algoritmů: rychlejší ladění díky mnoha podpůrným fcím a visualizaci Excell pro grafiku a analýzu dat: neporovnatelně větší možnosti Java: rychlejší Mathematica/Maple: rychlejší, větší objem dat, úspornější zápis. Symbolická matematika jde v Matlabu dělat taky.

Příklad: Kdo objevil Pentium Bug? V procesoru Pentium byla chyba v dělení Objevil ji uživatel Matlabu, protože v grafu byl krásně vidět výsledek lišící se od jiných Kde je lépe vidět odlišný bod, v tabulce čísel nebo v grafu? 0.6025 0.7240 0.8407 1.0201 1.1677 1.2688 1.3690 0.1788 0.3490 0.4898 0.6392 0.7685 0.8576 1.3256 1.1675 1.2506 1.4585 0.1937 0.3368 0.4338 0.6021 0.7772 0.8543 1.0231 1.1336 1.2939 1.4379 0.1765

Jazyk Matlabu Úsporný zápis: Vzorce s maticemi skoro jako v matematice Snadná manipulace s maticemi a jejich částmi Proměnné se nedeklarují Základní datový typ je matice, se kterou jde udělat velmi mnoho. Ale jsou i jiné datové typy. Snadné rozšíření: Možno psát nové funkce s matlabském jazyce Soubory nových funkcí se sdružují do toolboxů Existuje mnoho toolboxů: zpracování signálu a obrazu, statistika, optimalizace, numerika, neuronové sítě, ... Integrované uživatelské rozhraní: příkazové okno, editor, debugger

Grafika a visualizace Mnoho druhů 2- a 3-rozměrných grafů Zobrazení bitmap Interaktivní nástroje prohlížení grafiky (zoom, pseudobarvy, otočení ve 3D, ...) Export grafiky do mnoha formátů Tvorba GUI Grafický vstup: Matlab ví, na jaký objekt jsme naposled klikli

Jak získat Matlab? Matlab není zadarmo ČVUT má multilicenci. Student si může instalaci stáhnout z http://nss.cvut.cz s pomocí Hlavního přístupového hesla. Instalace bude chodit na jakémkoliv počítači připojeném na síť.