LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Advertisements

Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
VYLUČOVÁNÍ ODPADNÍCH LÁTEK
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Vylučovací soustava člověka
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Konference se zaměřením
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Srdce (Cor).
VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava Filip Bordovský.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Močové ústrojí -odvádí odpadní látky(močovina),látky nadbytečné(voda, soli)a toxické -podílí se na udržování homeostázy.
Vylučovací soustava 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vylučovací soustava.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Vylučování Při látkové přeměně vznikají odpadní látky, kterých se organismus musí zbavit. děje látkové přeměny odpadní látky odstraňují se soustavou dýchání.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Přírodopis – 8. ročník, Vylučovací soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vylučovací soustava II.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Oběhová soustava Krev.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_10_MOČOVÁ SOUSTAVA
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Patofyziologie ledvin
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Vylučovací soustava člověka
Transkript prezentace:

LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin

Tvar ledvin, velikost a hmotnost Ve zdravém lidském organismu jsou dvě ledviny. Nacházejí se v bederní oblasti a svým tvarem připomínají fazole. Velikost ledvin je daná tělesnou výškou člověka. V průměru jsou 12 cm dlouhé a 6 cm široké, přičemž každá váží asi 150g.

Povrch ledviny

Řez ledvinou

Funkce ledvin Hlavní činností ledvin je vylučování zplodin látkové přeměny (odpadních a toxických látek) a udržení stálosti vnitřního prostředí (minerálního a vodního). Každou minutu jimi proteče 1 litr krve, za den 1440 litrů a vznikne 1 – 2 litry moče.

Selhání ledvin Je to stav, kdy ledviny nejsou schopny zbavit organismus odpadních látek a udržet stálost jeho vnitřního prostředí. Vznikne-li náhlá ztráta funkce ledvin, mluvíme o akutním selhání ledvin. Ubývá-li funkce pozvolna, po dobu měsíců i let, mluvíme o selhání chronickém.

Proč ledviny selhávají? Příčiny mohou být před ledvinami, v ledvinách nebo za ledvinami. Je-li porucha před ledvinami, jedná se o snížení průtoku krve ledvinami, např. při uzávěru ledvinných tepen, při rychlé ztrátě tekutin (těžké průjmy), těžkých popáleninách. Jedná-li se o ledvinovou poruchu, jde o přímé poškození ledvinové tkáně. Jde-li o poruchu za ledvinami, je příčinou překážka ve vývodných cestách močových způsobená např. kamenem nebo nádorem.

Léčba selhání ledvin Transplantace Peritoneální dialýza Hemodialýza Všechny tyto léčby selhání ledvin představíme jednotlivě a podrobněji v dalších prezentacích