Východní náboženství Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
STAROVĚK INDIE a ČÍNA Mgr. Jitka Moskvová.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Buddhismus Prezentace v rámci předmětu Uživatelské programy František Bína.
Starověká Indie.
Judaismus Petr Machala.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAROVĚKÁ INDIE.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
STAROVĚKÁ INDIE.
Občanská výchova 7. ročník
BUDDHISMUS.
Světová náboženství.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Vznik Země a člověka Petr Machala.
Starověká Indie Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Indii.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INDIE.
Starověká Indie.
Starověká Indie.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Starověká Indie 6. ročník
Pravěk – člověk zručný Petr Machala.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Starověká Indie Petr Machala.
Opakování - náboženství
Opakování – starší doba kamenná
Starověká Palestina Petr Machala.
Kultura starověké Indie
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
usazování hebrejsko – židovských
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Buddhismus Albert Procházka, Samuel Mann, Tadeáš Petrů, Slávek Rydval.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
Náboženství a fanatismus
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_28DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Buddhismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Buhismus David Lučný :D (budha).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
Indie Uč. str
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Východní náboženství Petr Machala

Východní náboženství Dokážete říct z čeho vychází východní náboženství? Víte, kde tito mniši nachází svou sílu?

Hlavní znaky východního myšlení sepětí s přírodou smysl pro rovnováhu, harmonii vše je stejně důležité je spjato s každodenním životem

HINDUISMUS vznik v Indii

příchod v polovině 2. tisíciletí př.n.l. Árjové příchod v polovině 2. tisíciletí př.n.l. vytvořili první literární památky – védy Učenec Šankara

rozdělili obyvatelstvo na kasty (varny) Brahmáni (kněží) Kšatrijové (vládci a vojáci) Vajšjové (svobodné obyvatelstvo) Šúdrové (podrobené obyvatelstvo)

Brahma princip, jenž všechno řídí, je prazákladem všech věcí Brahma v naší duši – átman abychom dosáhli poznání, musíme se oprostit od vazeb na vnější svět smyslový svět je utrpení, spása spočívá v askezi hlavní bohové – Brahma – Višnu - Šiva

Co jsme si zapamatovali? Kde se nachází kolébka hinduismu? Z jakého náboženství vznikl? Co jsou to kasty? Dokážeš stručně vysvětlit základy hinduismu?

Buddhismus zakladatelem byl princ Siddhárta Guatama Buddha Buddha = osvícený

Siddhárta si uvědomil příčinu lidského utrpení Hlásal čtyři pravdy: veškerý život je utrpení (jsme neklidní) příčina utrpění spočívá v lidské touze (něco chceme) 3. zbavit se utrpení znamená překonat touhu (vše světské je pomíjivé)

k vysvobození z utrpení vede osmidílná cesta – dosažení blaženosti (lidská duše se nepřevtěluje, ale rozplyne se v nirváně) nirvány nedosáhneme askezí, ale POZNÁNÍM

mravní kodex buddhismu: Nezabíjej živé Neber, co ti nedávají Nemluv nepravdu Nepij opojné nápoje Nebuď necudný

Co jsme si zapamatovali? Vyjmenuj co nejvíce společných znaků buddhismu a hinduismu? Hlavní 4 pravdy buddhismu zní: a)……………………………………………….. b)……………………………………………….. c)………………………………………………... d)………………………………………………...

3) Dokážeš vysvětlit aspoň 2 zásady mravního kodexu buddhismu?

Moc všem děkuji, pro dnešek je to všechno.