Sandro Boticelli 1445-1510.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Italské sochařství v období renesance
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice.
Galérie UFFIZI Itálie.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Přehled nejvýznamnějších malířů
Nizozemští krajináři 17.století
Michelangelo Buonarotti
RENESANCE A HUMANISMUS
Projekt CZ.1.07/1.1.08/ Rozvoj klíčových kompetencí v odborném vzdělávání na SOŠ Luhačovice Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Leonardo da Vinci Vrcholná renesance.
Dekameron Giovanny Boccaccio.
Německé renesanční malířství
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Baroko sochařství.
RENESANCE.
Michelangelo Název školy
Gotická kultura.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Renesance a humanismus v Itálii
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
Přehled nejvýznamnějších malířů
italské raně renesanční umění 15. století
Toskánsko – Florencie I.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“
ŠEPTANDA, ANEB MOC POMLUVY VIKTOR BALÁŽ, VYŠKOV, Věz, že v posledních dnech nastanou zlé časy. Lidé budou... pomlouvační… 2 Timoteovi 3:1.
Benátská malířská škola
Fra Angelico (1395, Vicchio di Mugello – 18. února 1455, Řím) vlastním jménem Guido di Pietro italský mnich a malíř rané renesance. Obraz dokončen 1440.
Literatura, architektura, výtvarné umění
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.

Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Vytváří se „kobercový styl“ – motivy ptáků, lvů, sfing, bájných fénixů, květinové vzory – černé a tmavě červené na světlejší podklad.
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Renesance Yuliya Mechsheryakova, Kristina Nesterenko.
EDVARD MUNCHA VÝKŘIK. EDVARD MUNCHA Edvard Munch byl norský malíř a grafik, vlivný představitel moderny. V roce 1879 se Munch zapsal na polytechniku,
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_32_INOVACE_0704_humanismus Téma: Humanismus, Leonardo da Vinci Číslo.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Významní představitelé renesanční literatury
Vznik lineární perspektivy
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Gotika Bolfíková Nikola.
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Název školy: ZŠ Průhonice
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
Renesance a humanismus
Křivonosková Kateřina
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Křivonosková Kateřina
Transkript prezentace:

Sandro Boticelli 1445-1510

Životopisné údaje Narozen ve Florencii, Vlastním jménem Alessandro di Mariano Filipepi Boticello = soudek; přezdívka pro jednoho z bratrů Další z bratrů byl majitelem zlatnické dílny Zájem o studium i kreslířské dovednosti; přijat do dílny Fra Lippiho Spolupráce s Verocchiem 1470 otevírá vlastní ateliér; pracuje pro cech sv. Lukáše, různé zakázky ve Florencii Využívá přízeň rodu Medicejských 1481 cesta do Říma; realizace tří fresek v Sixtinské kapli 1483 dekoruje vilu Vavřince Nádherného ve Volterra

Životopisné údaje Období Savonarolova režimu ve Florencii Boticelliho tvorba nepoznamenána 1495 ilustruje Dantovu Božskou komedii 1501 maluje Mystické zrození – jediné podepsané a datované dílo 1510 Boticelliho smrt, pochován v kapli kostela Ognissanti ve Florencii

Tvorba Druhy Náměty Fresky; tempera na dřevě a plátně Biblické Portréty Antická mytologie Dekameron Alegorická díla

Madony: Madona magnificat

Klanění tří králů

Fresky v sixtinské kapli: Scény ze života Mojžíšova

Fresky v Sixtinské kapli Sixtus IV. Pozval do Říma špičkové florentské malíře k dekoraci Sixtinské kaple Scény ze životy Mojžíšova Mojžíšovo mládí Očištění malomocného (aneb mládí Ježíše Krista) Fresky s množstvím postav Pravidla geometrické perspektivy

Primavera

Primavera Jeden z vrcholných obrazů Venuše – ústřední postava, kolem ní různé scény; námět z Ovidiových Proměn Mnoho interpretací a různých identifikací postav Merkur; tři Grácie; Vesna; Zefyros; Flóra Spojitost mezi mytologií a křesťanskou vírou

Primavera „ Bylo jaro a já se procházela. Uviděl mě Zefyros; vzdalovala jsem se. Šel za mnou a já se dala na útěk. On byl rychlejší.“ Poté, co se zmocnil bohyně, uspořádal Zefyros svatbu a dal Flóře moc proměnit v květy vše, čeho se dotkne

Zrození Venuše: detaily

Zrození Venuše Pod vlivem Angela Poliziana, florentského humanisty a básníka Objednávka Lorenza a Giovanniho Medici Legenda o zrození Venuše Personifikace větrů, zachycení pohybu Ztvárnění detailů: vlasy,šaty, záhyby Pastelové barevné ladění

Zrození Venuše „ Dívka nadpozemské krásy stojí na mušli, kterou smyslní Zefýrové ženou k mořskému břehu, a nebesa jakoby se z toho radovala….Mohli bychom přísahat, že se bohyně právě vynořila z vln… . Pod její svatou a božskou nožkou z pobřežního písku vyrůstá tráva a kvítí.“

Pomluva

Pomluva Alegorický výjev; inspirován příběhem řeckého malíře Apella Král Midas = symbol hlouposti Ženské postavy: Podezíravost a Ignorance Závist = tmavě oděný muž proti vládci Lest a zrada kolem Pomluvy, která za vlasy táhne svoji oběť Trest = postava v černém hábitu Pravda = nahá, osamocená, vztyčeným prstem ukazuje k nebi

Nastagia degli Onesti

Příběh Nastagia degli Onesti Zakázka od Lorenza Medici Příběh z Boccacciova Dekameronu Obsah: Milostný příběh; začátek: bolest a utrpení; konec: usmíření a radost 4 scény Nastagio odmítnut dívkou, kterou miluje, přihlíží drastickému výjevu Rytíř pronásleduje a následně zabije dívku, jež ho odmítla Slavnostní hostina pořádaná Nastagiem pro Traversariovy; zde obdrží souhlas své vyvolené Poslední výjev = svatební hostina