Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Olga Václavová, knihovna ETF
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
H1.cz tel: Návrh pravidel přístupného webu a variant jejich alikace David Špinar, H1.cz Tato prezentace vznikla v rámci účelové.
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
Zhodnocení různých postupů při aplikaci navržených pravidel z finančního hlediska Tato prezentace vznikla v rámci účelové podpory Ministerstva informatiky.
Internetové publikování Webdesign, přístupnost Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Konzultační.
Webové stránky obecních knihoven Seminář dobrovolných knihovníků 22. listopadu 2006 Ing. Jana Tomancová.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Přístupnost webových stránek
Autorizovaný překlad WCAG 2.0 Web Content Accessibility Guidelines 2.0.
Obrázky poskytla firma Complex,
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
ORSIA spol. s r.o. Čs. armády Ústí nad Orlicí Petr Gregor, Jaroslav Hošek Deset let projektu Blind Friendly Web Zpřístupnění webu s výsledky.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Blind Friendly Web Autor: Mgr. Radek Pavlíček
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Internetový portál Ing. Ivo Štencl tel.: P r a h a
Bezbariérový web Martin Kopta, Dobrý web. 2 Bezbariérový web Zákon o ISVS Statistiky — kdo je postižený Nároky na bezbariérový web Současný stav webů.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ Program 4. krajského setkání metodiků Metoda CLIL a výuka odborného cizího jazyka 1.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Tereza Balabánová Martin Krčál Brno, FF MU,
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Kolín bez bariér.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost webu Kontrast. Současné skiny (vzhledy) Graficky špičkové Kvalitní šablony pro různé části webů a funkcionalitu Netradiční graficky zajímavé.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Elektronická fakturace - technické aspekty
SEMINÁŘ K PRACOVNĚPRÁVNÍ PROBLEMATICE
Nástroje podpory uživatelů
INFORMATIKA 9. ročník.
Finanční účetnictví RADNICE
Přístupnost Projekty a iniciativy Nová pravidla přístupnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Otevřená data v České republice
Transkript prezentace:

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Co je to přístupný web? Přístupný web:   respektuje všechny své uživatele;   neklade svým uživatelům žádné překážky;   lépe se používá i běžným uživatelům.

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Znevýhodnění uživatelé Počet znevýhodněných uživatelů se pohybuje mezi 20 až 30%.   zdravotní postižení (zrakové, tělesné, atd.),   technické možnosti (webový prohlížeč, op. systém, hardware),   dočasné zdravotní indispozice (úrazy horních končetin),   dočasně zhoršené pracovní podmínky (osvětlení, atd.),   znalosti a vzdělání. Přístupný web respektuje své uživatele, bere v potaz jejich

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Proč mít přístupný web? Pro instituce veřejné správy by měl být přístupný web samozřejmostí, protože primárním účelem těchto webů je poskytovat informace všem občanům bez rozdílu. Legislativa v ČR Best Practice – Pravidla pro tvorbu přístupného webu 1.0   obsahují 37 pravidel   v červenci 2004 vydalo MI jako doporučení pro webmastery   v případě přijetí novely zákona č. 365/2000 Sb. o ISVS bude splnění těchto pravidel vyžadováno ze zákona

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Jak vytvořit přístupný web? Pokud má autor webu odpovídající znalosti a bere přístupnost v potaz už při jeho tvorbě, neobnáší vytvoření přístupného webu žádné zvýšené náklady na jeho vytvoření. Školení tvorby přístupných webových stránek   SONS ČR (Brno, Praha)   Dobrý web (Praha) Literatura v českém jazyce   Metodika Blind Friendly Web   Kniha Tvoříme přístupné webové stránky Kde získat potřebné znalosti?

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Kontrola přístupnosti   ruční kontrola   automatická kontrola   audit odborníka   uživatelský test provedený handicapovanými uživateli

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Nejčastější chyby z hlediska přístupnosti   chybějící alternativní textové popisky u netextových objektů nesoucích významové sdělení   nedostatečný kontrast barev popředí a pozadí   špatné nebo žádné strukturování obsahu stránek pomocí nadpisů a seznamů   nemožnost zvětšování písma pomocí prostředků prohlížeče   závislost funkčnosti stránek na JavaScriptu   nevalidní zdrojový kód stránek   nepřístupné formuláře

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Ukázka – chybějící alt. textové popisky

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Ukázka – chybějící alt. textové popisky

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Ukázka – nedostatečný kontrast barev

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Ukázka – závislost funkčnosti na Javascriptu Zapnutý Javascript

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Ukázka – závislost funkčnosti na Javascriptu Vypnutý Javascript

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Pozitivní zakončení :-) Doporučení MI začíná přinášet své ovoce a začínají se objevovat weby, u kterých už je část webové prezentace přístupná:      

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Blind Friendly Web – první krok k přístupnosti   Testování webových stránek (základní, rozšířený, uživatelský test);   konzultace ohledně přístupnosti webových stránek;   odborná školení na téma Tvorba přístupného webu;   portál Blind Friendly Web s Metodickým návodem a spoustou dalších informací o problematice bezbariérového webu;   Katalog webových stránek přístupných zrakově postiženým;   novinka – možnost zařazení i rozsáhlých webů, jejichž podstatná část splňuje alespoň základní úroveň přístupnosti. Co v oblasti přístupnosti nabízíme:

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Další zdroje informací       pristupnost.nawebu.czpristupnost.nawebu.cz    

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Poděkování Děkuji Ministerstvu informatiky za záštitu. Děkuji za pozornost.