Blind Friendly Web Autor: Mgr. Radek Pavlíček

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – odkazy (obsah, rejstřík) Typ:
Advertisements

Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Technologie pro publikování na webu 1
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Olga Václavová, knihovna ETF
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
H1.cz tel: Návrh pravidel přístupného webu a variant jejich alikace David Špinar, H1.cz Tato prezentace vznikla v rámci účelové.
Tvorba webových stránek
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
PHP – vkládání souborů a html 5
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Internetové publikování Webdesign, přístupnost Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: Konzultační.
Jazyk HTML.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
Přístupnost webových stránek
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
ORSIA spol. s r.o. Čs. armády Ústí nad Orlicí Petr Gregor, Jaroslav Hošek Deset let projektu Blind Friendly Web Zpřístupnění webu s výsledky.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Internetový portál Ing. Ivo Štencl tel.: P r a h a
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
WWW – hypertextový informační systém
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o práci s vyhledávačem Google. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci umí použít vyhledávač Google k vyhledávání.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Bezbariérové mapy ZČU bezbariérově pomocí SVG?
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Školení WordPress a publikování na webu Mgr. Pavel Krejčí
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost webu Kontrast. Současné skiny (vzhledy) Graficky špičkové Kvalitní šablony pro různé části webů a funkcionalitu Netradiční graficky zajímavé.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Přístupnost Projekty a iniciativy Nová pravidla přístupnosti
Transkript prezentace:

Blind Friendly Web Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR e-mail: pavlicek@sons.cz

respektuje všechny své uživatele; Co je to přístupný web? Přístupný web: respektuje všechny své uživatele; neklade svým uživatelům žádné překážky; lépe se používá i běžným uživatelům. Přístupná webová stránka je použitelná pro každého uživatele Internetu, a sice nezávisle na jeho postižení, schopnostech, znalostech, zkušenostech či zobrazovacích možnostech.

Proč mít přístupný web? Je to slušné. Diskriminace kohokoliv není morální. Je to výhodné. Lepší viditelnost ve vyhledávačích, použitelnost,… Je to prozíravé. Od 1.1.2008 povinnost mít přístupný web. Legislativa v ČR Best Practice – Pravidla pro tvorbu přístupného webu 1.0 obsahují 37 pravidel; v červenci 2004 vydalo MI jako doporučení pro webmastery; 2.3.2006 byla novela zákona č. 365/2000 Sb. o ISVS schválena, splnění těchto pravidel bude od 1.1.2008 vyžadováno ze zákona.

Mýty o bezbariérovém webu Vytvoření textové verze stránek je dostačující. Vytvořit přístupný web je komplikované a nákladné. Přístupnost a atraktivní web design se vylučují. Přístupnost potlačuje kreativitu. Návštěvníci webových stránek nemají s přístupností problémy. Nevidomí uživatelé nebo uživatelé s jiným typem postižení nepoužívají Internet. KDD 727 registrovaných uživatelů.

Znevýhodnění uživatelé Přístupný web respektuje své uživatele, bere v potaz jejich zdravotní postižení (zrakové, tělesné, atd.), technické možnosti (webový prohlížeč, op. systém, hardware), dočasné zdravotní indispozice (úrazy horních končetin), dočasně zhoršené pracovní podmínky (osvětlení, atd.), znalosti a vzdělání. Počet znevýhodněných uživatelů se pohybuje mezi 20 až 30%.

Kolik ZP dnes používá Internet Kolik je celkem zrakově postižených občanů? Dle údajů WHO je 0,6 až 1,5% běžné populace těžce zrakově postiženo. Budeme-li se držet středu odhadu, v ČR se jedná o cca 100 000 občanů.

Kolik ZP dnes používá Internet Odhady počtu uživatelů PC mezi zrakově postiženými občany: * záznamy SONS, které pokrývají cca 90 % služeb

Spec. technologie používané ZP uživateli softwarová lupa; softwarová lupa s hl. podporou; hlasový výstup; hmatový výstup. * jedná se o hlasové a hmatové výstupy ** jedná se o programy, které umožňují zvětšení prostředí op. systému

Zrakové postižení vytváří velké bariéry I když zrakově postižení uživatelé nepatří z hlediska osob se specifickými potřebami mezi majoritu, patří rozhodně mezi nejrizikovější skupiny.

Jak čtou zrakově postižení webové stránky Lineární vnímání informací Nevidomý uživatel vidí v jeden okamžik pouze jeden objekt - chybí mu „globální pohled“ na celou stránku. Je tedy třeba dbát na správné strukturování obsahu stránek. Vnímání informací v textové podobě Nevidomý uživatel je schopen vnímat pouze ty informace, které jsou v textové podobě (proto je nutné u grafických symbolů definovat alternativní textové popisky) a které jsou speciální programy schopny zpřístupnit (pozor např. na špatně vytvořená Javascriptová menu). Ukázka na webu Krajského úřadu.

Jak vytvořit přístupný web? Pokud má autor webu odpovídající znalosti a bere přístupnost v potaz už při jeho tvorbě, neobnáší vytvoření a následný provoz přístupného webu žádné zvýšené náklady. Kde získat potřebné znalosti? Školení tvorby přístupných webových stránek SONS ČR (Brno, Praha); některé další komerční firmy; Literatura v českém jazyce Metodika Blind Friendly Web (www.blindfriendly.cz/metodika); Kniha Tvoříme přístupné webové stránky.

Jak zjistit, zda je web přístupný? On-line validátory Cynthia Says, Watchfire WebXACT; Toolbary a další nástroje; Testy základní, rozšířený, uživatelský; Další informace: www.blindfriendly.cz/doc/sons-isss2006.pdf

Blind Friendly Web – první krok k přístupnosti Co v oblasti přístupnosti nabízíme: Testování webových stránek (základní, rozšířený, uživatelský test); konzultace ohledně přístupnosti webových stránek; odborná školení Tvorba přístupných webových stránek; portál Blind Friendly Web s Metodickým návodem a spoustou dalších informací o problematice bezbariérového webu; Katalog webových stránek přístupných zrakově postiženým; možnost zařazení i rozsáhlých webů, jejichž podstatná část splňuje alespoň základní úroveň přístupnosti. www.blindfriendly.cz

Nejčastější chyby z hlediska přístupnosti Chybějící alternativní textové popisky u netextových objektů nesoucích významové sdělení. Nedostatečný kontrast barev popředí a pozadí. Špatné nebo žádné strukturování obsahu stránek pomocí nadpisů a seznamů. Nemožnost zvětšování písma pomocí prostředků prohlížeče. Závislost funkčnosti stránek na Javascriptu. Nevalidní zdrojový kód stránek. Nepřístupné formuláře.

Chybějící alt. textové popisky - ukázka

Alternativní textové popisky u grafiky - řešení Každému grafickému objektu, který nese informaci, přiřaďte relevantní alternativní textový popisek; Grafické prvky, které mají pouze dekorativní účel, schovejte na pozadí pomocí CSS nebo jim žádný alternativní text nepřiřazujte. U grafických prvků, které slouží jako odkazy, musí být z alternativního textového popisku zřejmé, na jakou stránku odkaz vede. POZOR na úřední desky – pouhý sken dokumentu jako obrázek a jeho vystavení ve formátu jpeg či pdf je nedostačující.

Nedostatečný kontrast barev - ukázka

Nedostatečný kontrast barev - řešení Používejte barvy, které jsou vzájemně dostatečně kontrastní – změřit lze např. pomocí CCA 1.1 http://www.wat-c.org/tools/CCA/1.1/CCA1.1.zip Vytvořte alternativní verzi s dostatečně kontrastními barvami pomocí CSS a nabídněte tak návštěvníkům možnost používat tu verzi, která je pro ně přístupnější. POZOR! Odkaz na tuto verzi musí být z verze primární bez problémů přístupný. Umožněte návštěvníkům vypnout stylové předpisy.

Tabulky – ukázka a řešení Tabulky tvořte tak, aby dávaly smysl při lineárním čtení zleva doprava. Do každé buňky tabulky vkládejte pouze takové informace, které spolu souvisí. „Netabulková data“ netvořte pomocí tabulek. Pokud to lze, nepoužívejte tabulky pro layout.

Strukturování stránek pomocí nadpisů Stránka bez nadpisů je jako kniha bez obsahu. Pro vyznačování nadpisů používejte značky h1 až h6 a ne vlastní CSS třídy. Nadpisy uvozujte všechny důležité části stránky (hlavní obsah, menu, vyhledávání, anketu, atd.). Při používání nadpisů dbejte na správnou hierarchii.

Závislost funkčnosti na Javascriptu - ukázka Javascript není zapovězen. Používejte jej ale tak, aby i bez něj byla stránka plně funkční a ovladatelná. Všechny důležité části webu musí být přístupné, i když kterákoliv nadstavba nad HTML je neaktivní. Spousta věcí, na které se obvykle používá Javscript, lze udělat i bez něj. s JS bez JS

Formuláře – ukázka a řešení Přiřaďte každému formulářovému prvku popisek pomocí značky <label> a vazebních atributů for a id. Rozsáhlejší a komplikovanější formuláře rozdělujte do menších logických celků pomocí prvku <fieldset> a <legend>. Nezapomínejte, že i u formulářových prvků můžete využít atribut title. Další informace: www.plavacek.net/formulare/

Přístupné weby měst a obcí Je potěšující, že už i webmasteři měst, obcí či ministerstev začínají dbát na přístupnost a tvoří přístupné weby. www.mestobustehrad.cz www.jiretinpb.cz www.mutenice.cz www.dacice-mesto.cz www.micr.cz www.mpo.cz www.mmr.cz www.mpsv.cz

Další zdroje informací http://www.blindfriendly.cz http://pristupnost.nawebu.cz http://www.micr.cz/files/1588/BP_web.htm http://www.pixy.cz/dogma http://www.w3.org/WAI/ Děkuji za pozornost.