Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216, OPVK)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

Výrok a jeho negace.
Úvod do logiky: Přednáška 2, výroková logika
Predikátová logika 1. řádu
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Úvod do logiky 1 Matematická logika, Matematické základy Informatiky (úvod) Marie Duží
Marie Duží Úvod do logiky Marie Duží Úvod do logiky.
Subjekt-predikátová tvrzení Kvantifikátor + subjekt + spojka + predikát Každá (některá) kočka je (není) savec. podle kvantity: obecné a částečné, neurčité.
Individua Daniel Boucník
Mo ž nost a nemo ž nost „Mo ž ný sv ě t je ka ž dý stav, který by mohl nastat, ale zpravidla nenastává. - Jim Hankinson, “Bluff Your Way in Philosophy“
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Důkazové metody.
Paradoxy Anna Blatecká KFI/FIL1
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Základní poznatky z matematiky Číslo materiálu: EU Název: Výrok a jeho negace Autor: Mgr. Ludmila.
Aristotelés – část druhá
Formální axiomatické teorie Teorie relací a funkcí.
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik.
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Úvod do teoretické informatiky (logika)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_97.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Predikátová logika.
Logika a log. programování Výroková logika (2.přednáška)
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Výroková logika.
Marie Duží Logika v praxi Marie Duží 1.
Definice, věta, důkaz.
Predikátová logika, sylogismy
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Úvod do logiky 5. přednáška
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
Rezoluční metoda 3. přednáška
Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině.
Výroková logika.
Predikátová logika1 Predikátová logika 1. řádu Teď „logika naostro“ !
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
Vědecký jazyk  Volba univerza (soubor předmětů)  Intencionální báze (volba vlastností z předmětného univerza)  Syntaktická báze (volba jazykových prostředků.
Úvod do logiky 1 Matematická logika, Matematické základy Informatiky (úvod) Marie Duží
Soustavy rovnic počet řešení. x + y = 6 2x – y = 6 zvolíme sčítací metodu 3x = 12 x = y = 6 y = 2 zk.: L 1 = = 6 P 1 = 6L 1 = P 1 L 2 = 8.
8. Složené výroky - implikace (výklad)
Argumentace (logické aspekty), argumentace v právu: přednáška č. 11
Matematická logika 3.Výroky (výklad) Mgr. Michal Švarc
1 Úvod do teoretické informatiky (logika) 1 Marek Menšík
Rezoluční metoda ve výrokové logice Marie Duží. Matematická logika2 Rezoluční metoda ve výrokové logice Sémantické tablo není výhodné z praktických důvodů.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filosofie Základy logiky.
Přednáška 2: Normální formy, úsudky.
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Matematická logika 5. přednáška
Gödelova(y) věta(y).
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
Vědecký jazyk Volba univerza (soubor předmětů)
Sémantika PL1 Interpretace, modely
Predikátová logika.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)

Argument = důkaz pravdy Důkaz (v logice) = mechanický prostředek k rozeznání tautologií v komplikovaných případech Definice argumentu: Argument na podporu tvrzení T je posloupnost tvrzení T 1,…,T n taková, že: T=T n. -> jedná se o tzv. deduktivně platné argumenty (NE induktivní argumenty)

 z definice -> některý z předpokladů může vyplývat z ostatních (je na nich tzv. logicky závislý) => logická závislost na ostatních předpokladech nemá vliv na platnost celého argumentu  v případě platného argumentu - pokud jsou pravdivé jeho předpoklady, pak je pravdivý i jeho závěr T -> DOKONALÝ ARGUMENT (všechny jeho předpoklady jsou současně pravdivé)  NEDOKONALÝ ARGUMENT – platný – neplatný – závěr nevyplývá z premis (nemá žádnou argumentační hodnotu)

1.příklad:  1. předpokladJestliže Slunce je oběžnicí Země, pak sluneční energie zahřívá zemský povrch.  2. předpokladSlunce je oběžnicí Země.  3. tudížSluneční energie zahřívá zemský povrch. -> argument obsahuje nepravdivou premisu – pravdivý závěr vyplývá z premis, které nejsou všechny pravdivé

2.příklad:  1. předpokladJestliže Země je oběžnicí Slunce, pak zemská energie zahřívá povrch Slunce.  2. předpokladZemě je oběžnicí Slunce.  3. tudížZemská energie zahřívá povrch Slunce. -> Argument je logicky platný X nepovažujeme za důkaz pravdivosti. -> Tzv. RIGORÓZNÍ ARGUMENT  britský filosof George Edward Moore  jeho premisy jsou odlišné od závěru  o premisách víme, že jsou pravdivé  závěr vyplývá z premis

 1. předpokladJestliže číslo 2 je sudé, pak je to prvočíslo.  2. předpokladČíslo 2 není prvočíslo.  3. předpokladČíslo 2 je sudé.  4. tudíž0=1 -> nemohou být všechny současně pravdivé – navzájem se logicky vylučují -> z premis, které obsahují logický spor, vyplývá libovolné tvrzení vždy

 1. předpokladZemě je oběžnicí Slunce.  2. tudížZemě je oběžnicí Slunce. -> platný argument -> triviální = závěr je totožný s tvrzením, jež tvoří premisu argumentu -> nemá žádnou přesvědčovací hodnotu -> nazývaný jako,,důkaz kruhem“ – obecně je považován za chybný (X logicky neplatný)

 dokonalý a současně netriviální  dobrý argument musí splňovat nejméně tyto pravidla: 1. závěr argumentu vyplývá z premis 2. premisy argumentu nejsou sporné 3. závěr se nevyskytuje mezi premisami

 Tvrzení Výrazy “ třetí odmocnina z 27“ a “ 2 + 1“ vždy označují stejné číslo, totiž číslo 3.  1.předpokladVýrazy “ třetí odmocnina z 27“ a “ 2 + 1“ vždy označují stejné číslo, totiž číslo 3.  2.předpokladŠimon neví, kolik je třetí odmocnina z 27.  3.předpokladŠimon ví, kolik je 2+1.  4.tud힊imon ví, kolik je třetí odmocnina z 27.  5.tud힊imon neví, kolik je třetí odmocnina z 27, a současně Šimon ví, kolik je třetí odmocnina z 27. -> důkazová metoda (argumentační strategie) – důkaz sporem

REDUCTIO AD ABSURDUM X REDUCTIO AD IMPOSSIBLE  redukce na něco nemožného  redukce na kontradikci  redukce na něco absurdního  ukazuje, že dané tvrzení vede k něčemu, co je absurdní 2 kroky: 1. Ukážeme, že z nějakých premis lze logicky korektním postupem odvodit logickou kontradikci, tj. tvrzení formy “p a ┐ p“. 2. Poté usoudíme => dané premisy nikdy nemohou být současně pravdivé. -> Závěr, který má formu “p a ┐ p“ však pravdivý být nemůže za žádných okolností. -> reductio ad impossible