prohrát - je nepokusit se

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_44_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Nikola Šuhaj loupežník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_036_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
32_04_31 Bajka Anotace Bajka Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Ivan Andrejevič Krylov
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
Elektronická učebnice - I
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
Digitalizace výuky Příjemce
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Eduard Petiška Český spisovatel.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Alexandr Solženicyn životopis,
Marie Majerová 9. ročník.
Balada pro banditu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Česká literatura 1.poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_24   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Transkript prezentace:

prohrát - je nepokusit se BAJKA - aneb Horší než prohrát - je nepokusit se 7. ročník Autorka: Mgr. Renata Fialová ZŠ a MŠ – T.G.Masaryka Brodek u Konice

1.Jaké plyne z bajky PONAUČENÍ? Minibajka: Chytí šakal malou myšku a chystá se ji sežrat. Myška vypískne:„Honem mě sněz, blíží se sem tygr a spořádá nás oba.“ Šakal se poleká, nechá myšku myškou a utíká, co mu jeho dlouhé nohy stačí. Myška spokojeně cupitá dál. Lež má krátké nohy, ale někdy na nich můžeš dojít daleko! 1.Jaké plyne z bajky PONAUČENÍ? 2.Vymysli název pro tuto bajku.

Minibajka: Utkají se v běžeckém závodu hlemýžď a žába. Na závod se sejde celá paseka a každý závodník má svůj fan-klub. Po závodě, který samozřejmě vyhraje žába, se vášnivě diskutuje o jeho průběhu. Hlemýžď v kruhu svých fanoušků prohlásí:„Žába byla dnes lepší,ale podívejte se na ty její ohavné nohy!“ Jaké plyne z bajky PONAUČENÍ? Když nemůžeš vyhrát, udělej alespoň něco pro svou omluvu. Vymysli název pro tuto bajku.

Ze které bajky je následující ukázka a kdo je jejím autorem? Ze které bajky je „Kdo ti, smělče, dovolil pít čistou vodu z mého napajedla? Tvá hnusná tlama rozvířila jíl, z dna potoka se všechna špína zvedla a já ti za to utrhnu teď hlavu.“ a Slabý vždy vinu má – silný je nevinný. Tomu nás dávno učí dějiny. Popovídej obsah bajky a vysvětli její morální ponaučení. Vysvětli, jaký je rozdíl mezi BAJKOU A BALADOU.

z bajky plyne …………………………. Vyber si kterékoli zvíře Bajka - je  krátké ………………. ve verších nebo v próze. - je to jeden z nejstarších ……………….literárních žánrů. v bajce vystupují ……………… s lidskými vlastnostmi (chovají se jako lidé). Bajkař v bajce na zvířatech ……………… špatné lidské vlastnosti (lakomství, hloupost ...).    - má ……………. (alegorický) význam. - má výchovný charakter, někdy žertovní, často kritický. z bajky plyne …………………………. Vyber si kterékoli zvíře a napiš o něm BAJKU.

Ezop Ezop své bajky přednášel ústně. je zakladatel řecké bajky je nejznámější autor působil v Řecku asi v 6. století př. n. l. žil v Athénách a na ostrově Sámos po propuštění z otroctví hodně cestoval – (Řecko, Babylonie, Egypt) podle pověsti byl křivě obžalován ze svatokrádeže a odsouzen k smrti údajně byl shozen do propasti ze skály Ezop své bajky přednášel ústně.

Jean de La Fontaine - byl francouzský bajkař a básník 17. století Čti - /žán d la fontén/ - byl francouzský bajkař a básník 17. století - pobýval v klášteře, věnoval se tam hodně četbě, ale život jej neuspokojoval V průběhu studií se musel podrobit vůli svého otce a v roce 1647 si vzal za ženu Marie Héricartovou, tehdy pouze čtrnáctiletou. Vzhledem k okolnostem toto manželství nikdy nebylo šťastné. 1693 – vydává BAJKY – jsou obrazem francouzské společnosti 17. století

a Ivan Andrejevič Krylov – (1768 – 1844) je nejznámější autor ruských bajek 18. až 19. století Pocházel z chudé důstojnické rodiny. Od osmi let živil po smrti otce, matku a sourozence z platu kancelářského poslíčka. Nikdy nedosáhl vyššího školního vzdělání,avšak získal široký rozhled jako samouk. Většinu svého života byl zaměstnán jako knihovník. Bajka – Vlk a beránek a

Ivan Olbracht - vlastním jménem Kamil Zeman (1882 - 1952) - byl český spisovatel, prozaik, publicista, novinář a překladatel německé prózy Jeho otcem byl spisovatel Antal Stašek (vlastním jménem Antonín Zeman). Jeho manželkou byla spisovatelka Helena Malířová. internet: Píseň Balada pro banditu Žil na Podkarpatské Rusi – ve vesničce Koločava – shromažďoval materiály k dílu: Nikola Šohaj Loupežník - 1933 (baladický román) Tvorba pro děti: O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách - 1947 Biblické příběhy - 1939, Ze starých letopisů - 1940 Pomník v Koločavě

Zemřel na následky rakoviny plic (cigarety se mu staly osudnými). Jacques Prévert (1900 - 1977) - čteme /žak/ - byl francouzský básník, filmový scénárista a režisér, autor mnoha divadelních her - výtvarník, autor písňových textů dětství prožil v Paříži (otec byl divadelní kritik) - matka jej od dětství vedla k četbě roku 1918 byl jako voják odvelen do války - po návratu se věnoval literatuře Dílo pro děti: Zemřel na následky rakoviny plic (cigarety se mu staly osudnými). - Pohádky pro nehodné děti - Listy z Balabárských ostrovů Bajka – Nespokojený dromedár

Úkoly pro tebe: Kdo je na obrázku? Přiřaď správná jména. Ezop Jean de La Fontaine Jacques Prévert I. A. Krylov Ivan Olbracht

Platí uvedená tvrzení? NE NE NE NE NE ANO ANO 1. Bajka může být psána pouze ve verších: 2. Bajka má vždy veselý obsah: 3. Před naším letopočtem se bajky nepsaly: 4. Bajky psala i Božena Němcová: 5. Hrdiny bajek mohou být jen domácí zvířata: 6. Bajku Vlk a beránek napsal I.A. Krylov: 7. Ezop a Ivan Olbracht se nemohli nikdy potkat. NE NE NE NE ANO ANO

Použité zdroje: Literatura: Obrázky Karpatský Dušan: Malý labyrint literatury. 2. vydání. Praha: Albatros 1997. Obrázky http://wiki.basnie.pl/uploads/Autorzy/ezop.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://www.pemic.cz/fotocache/bigorig/http--d----l----l--img.pemic.cz--l--sortimg--l--005--l--9--l--1--l--0059167-23.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://www.devoir-de-philosophie.com/images_dissertations/115818.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://www.knihyprodeti.cz/images/CatalogueModuleCards/30.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Jacques_Pr%C3%A9vert_en_1961_dans_le_film_Mon_fr%C3%A8re_Jacques_par_Pierre_Pr%C3%A9vert.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Pomn%C3%ADk_Ivana_Olbrachta_v_Kolo%C4%8Dav%C4%9B.jpg/220px-Pomn%C3%ADk_Ivana_Olbrachta_v_Kolo%C4%8Dav%C4%9B.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Ivan_Olbracht_1929.jpg/220px-Ivan_Olbracht_1929.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://mocek.prodejce.cz/prodej/dejiny/dejiny6_1.jpg[cit. 22. srpna 2010] http://www.divadloludvik.cz/images/kp1.gif[cit. 22. srpna 2010] http://www.travian-help.cz/graphic/vlk.gif[cit. 22. srpna 2010]

http://i.iinfo.cz/s/54/6354_s-sakal.jpeg[cit. 22. srpna 2010]