Vzácné plyny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Vzácné plyny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Advertisements

Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
18. skupina prvků prvky VIII. A skupiny vzácné plyny p6 prvky
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4
Technické plyny Složky vzduchu kyslík, dusík, vzácné plyny
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
SMĚSI Vzduch.
Vzácné plyny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Vzácné plyny.
Světlo.
Plyny.
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
DUSÍK 78% ve vzduchu Dusičnany, bílkoviny…
Významné prvky kolem nás III.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Prvky VII. A VIII. Skupiny -halogeny a vzácné plyny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_64.
Vzácné plyny Helium, neon, argon, krypton, xenon, radon
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
18. skupina.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_68.
VZÁCNÉ PLYNY [5] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Atmosféra.
Vzácné plyny Inertní plyny
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
chemie 8. ročník  vzácné plyny - netečné plyny čili inertní plyny  VIII.A skupina (18. skupina)  He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn  plynné látky, bez barvy.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Zástupci prvků skupin RZ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Anorganická chemie, pojmy, plyny Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
p8 prvky – vzácné plyny He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vzduch.
18. skupina.
Transkript prezentace:

Vzácné plyny

Herbert Nechce Armádní Krasavici Xenii Ranit

nízké teploty tání a varu Vzácné plyny Prvek Konfigurace Teplota tání °C Teplota varu °C He 1s2 -271 -249 Ne 2s2 2p6 -246 Ar 3s2 3p6 -189 -186 Kr 4s2 4p6 -157 -153 Xe 5s2 5p6 -112 -108 Rn 6s2 6p6 -71 -62 (helium dokonce za normálního tlaku nelze převést do tuhého stavu). nízké teploty tání a varu

Vzácné plyny plynné látky, bez barvy a zápachu vysoká ionizační energie vyskytují ve vzduchu. Nejzastoupenější je argon, který tvoří přibližně 0,93 % zemské atmosféry vyrábí se frakční destilací zkapalněného vzduchu Větší ionizační energie znamená obtížnější odtržení elektronu z atomu. Helium je druhým nejrozšířenějším prvkem vesmíru a jako takové se vyskytuje ve všech hvězdách. Radon v přírodě vzniká radioaktivním rozpadem radia, které je součástí hornin. Z těchto hornin se poté radon postupně uvolňuje, což může být problém pro obyvatele dané lokality, z hlediska zvýšeného množství radioaktivity.

Helium Vlastnosti kapalného helia supratekuté supravodivé Výskyt: ve vzduchu v zemním plynu (až 25 %) ve všech svítících hvězdách Vlastnosti kapalného helia supratekuté supravodivé Helium je jediná látka, která při nízkých teplotách a normálním tlaku zůstává kapalná až k teplotě absolutní nuly. Pevné helium lze získat pouze za zvýšeného tlaku. Helium má také ze všech známých látek nejnižší bod varu. Je supratekuté, to znamená, že dokáže bez tření protékat libovolnými předměty a téct bez tření po libovolných předmětech. Je supravodivé, to znamená, že dokáže vést elektrický proud bez ztrát (má neměřitelný elektrický odpor). Tepelná vodivost helia je tři milionkrát větší než u mědi při pokojové teplotě.

Helium Využití: Vzhledem ke své extrémně nízké hustotě a inertnímu chování k plnění balónů a vzducholodí Směsí helia, kyslíku a dusíku se plní tlakové láhve s dýchací směsí K plnění reklamních osvětlovačů, obloukových lamp (žlutá barva) Vzhledem ke své extrémně nízké hustotě a inertnímu chování se helium používá k plnění balónů a vzducholodí jako náhrada hořlavého vodíku. Značnou nevýhodou je zde ovšem jeho poměrně vysoká cena. Navíc má atom helia velmi malý průměr, snadno difunduje i skrze pevné materiály a dochází tak ke ztrátám. Směsí helia, kyslíku a dusíku se plní tlakové láhve s dýchací směsí, určenou pro potápění do velkých hloubek. Na rozdíl od dusíku totiž ani pod velkým tlakem nezpůsobuje tzv. hloubkové opojení, takže potápěč je schopen pracovat ve velkých hloubkách i přes 300 metrů. Zároveň omezuje vznik otravy kyslíkem a současně zmenšuje riziko kesonové nemoci, která vzniká při rychlém výstupu potápěče na hladinu uvolněním bublinek plynného dusíku v krvi s možností mechanického poškození různých tkání.

Neon Využití: ve výbojkách má oranžově-červenou barvu

Argon Využití: ve výbojkách Argon září při větší koncentraci červeně, při nižších přechází přes fialovou a modrou až k bílé barvě ve směsi s dusíkem používá jako ochranná atmosféra žárovek jako prostředí pro uchovávání potravin jako prostředí pro uchovávání potravin. V této směsi se také používá k plnění sáčků (například brambůrek), které jsou takto ochráněny před zvlhnutím a před rozmačkáním.

Krypton Xenon Využití: ve výbojkách zelenavě až světle fialovou až bílou barvu žárovky Xenon ve výbojkách světlo fialové až modré barvy

Radon Vzniká jako produkt radioaktivního rozpadu radia a uranu a díky své nestálosti postupně zaniká dalším radioaktivním rozpadem Využití: V lékařství jako alfa-zářič (nejznámější izotop 222Rn má poločas rozpadu 3,82 dne) Lázně ( Radonová voda ) Medicínské využití radonu je založeno na skutečnosti, že převážná většina jeho izotopů fungují jako alfa-zářiče s poměrně krátkým poločasem rozpadu (nejznámější izotop 222Rn má poločas rozpadu 3,82 dne, další izotopy už jen: 220Rn 54,5 s a 219Rn 3,92 s). Používají se proto někdy pro krátkodobé lokální ozařování vybraných tkání. radonové vody Tento přírodní léčebný zdroj s vysokým obsahem radioaktivního plynu radonu má celkový intenzivní účinek na lidský organismus. Samotná léčba formou celotělových vanových koupelí má značný protizánětlivý a analgetický efekt, a přináší tak pacientům dlouhodobou úlevu od bolestí. Radonové koupele výrazně zlepšují hybnost kloubů, zvyšují obranyschopnost organismu, pozitivně ovlivňují hodnoty krevního tlaku a zlepšují prokrvení. Typická délka pobytu pacienta ve vaně s radonovou vodou je dvacet minut.

Tvary sloučenin vzácných plynů XeF2 XeF4 XeO64– XeF5– XeF6 XeF82–