LYŽOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie běhu na lyžích
Advertisements

Historie lyžování.
OLYMPIJSKÉ HRY.
LODNÍ DOPRAVA.
Kryptografie Šifrování
Tato prezentace byla vytvořena
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
KOPANÁ.
Historie zimních olympijských her!!
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
III.Ročník Kurz běhu na lyžích zrakově a tělesně postižených Jindřichov účastníků z toho 14 zrakově postižených,3 tělesně postižení,
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
SKOKY NA LYŽÍCH.
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
Procházka historií a současností města Karviné
Vizovice Simona Tichá.
, aneb ly ž ovačka století.. Co nás všechno čeká ??? Hry, zábava zpěv,…Dobré jídlo,…
BIATLON.
OLYMPIJSKÉ HRY.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Prezentace pro ESPG Daniela Černá
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Zimní sporty.
ATLETIKA.
Letní olympijské hry v Číně
STOLNÍ TENIS.
SKOKY 2.
Tato prezentace byla vytvořena
Zimní výcvikový kurz Zadov – Zahájení: ve 12:00 Ubytování: Chata Mládí – Zadov, 4 – 6 lůžkové pokoje  Stravování: snídaně.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_42_ZIMA Téma: Výklad na téma ZIMA Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
SKATEBOARDING a SNOWBOARDING.
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
Lyžařské sjezdové boty
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
Snowboarding. Snowboard  je prkno pevně připnuté k nohám jezdce, určené k sportovnímu využití na sněhu  dlouhé je přibližně cm (mělo by jezdci.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA _1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Autor: Mgr. Kateřina Stehlíková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJS.2.Ste.41_Olympiada_.
Co jsou to vlastně skoky na lyžích? Skákání na lyžích je zimní sport, při kterém se lyžař snaží doskočit, co možná nejdále. Před skokem se rozjíždí z.
Přírodní víceboje. Oblasti lidských pohybů (účelovost pohybu) ► Základní motorika člověka ► Pracovní – profesionální motorika ► Vojenská motorika ► Kulturně.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Zimní sporty Ověřeno: 2. ročník, Cílová skupina: žák základní školy praktické VY_32_INOVACE_24_Zimní sporty_Člověk.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
Popis výukového materiálu Název: Historie lyžování v Č echách a ve sv ě t ě Autor:Mgr. Luboš Veselý Datum: Obor:65-51-H/01 Kucha ř, kucha ř ka;
Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže ČR, Liberecký kraj Porada ředitelů škol a školských zařízení Liberec
Sport Mgr. Prchalová Zdeňka pro 7. a 10. tř. ZŠS SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_70_PRV1
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_12 Slovní.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_02_PRVOUKA
Zimní olympijské hry Klikej.
Transkript prezentace:

LYŽOVÁNÍ

Lyžování - historie Lyžování je zimní sport, který spočívá v pohybu člověka po sněhu na páru dvou dlouhých desek Tyto desky byly dříve dřevěné, nyní se k výrobě používají syntetické materiály Lyže jsou k botám připevněny pomocí lyžařského vázání Původně sloužilo lyžování k dopravě, případně k dosažení v zimě nedostupných míst, a pro lov zvěře

Lyžování – historie II. Lyžování se vyvinulo z pohybu na sněžnicích První náznaky o existenci lyží jsou staré 4 – 4,5 tisíce let z Norska a Švédska Využívání lyží ke sportu a rekreaci přišlo o mnoho později, o počátku sportovního lyžování se dá hovořit až v 19. století, kdy Nor Sondre Norheim vynalezl vázání, které umožňovalo na lyžích zatáčet

Lyžování – historie III. Šlo o vázání, kdy byla k lyži přivázána pouze špička boty Takovému vázání se říká telemarkové podle oblasti, ve které Norheim žil (Telemark) Toto vázání se následně využívalo a využívá k běžeckému lyžování, což je jedno z hlavních odvětví tohoto zimního sportu.

Lyžování – historie IV. Od 16. století máme mnoho písemných důkazů o existenci lyží – hlavně z Norska, Švédska, Ruska, Polska, ale i z Číny, Japonska či Koreje Lyže sloužily nejen k dopravě a lovu, ale i k vojenským účelům, nejstarší zmínky o válce na lyžích jsou z doby kolem roku 1200, a to mezi Švédy Dány

Lyžování – historie V. Vojenské lyžování lze považovat za předchůdce sportovního lyžování Ve výcviku se kromě běhu a sjíždění objevovaly také soutěže ve skocích z můstku a střelbě za jízdy Takový výcvik byl v norské armádě povinný v 18. století, avšak v 19. století armádní soutěže nahrazují soutěže v údolí Telemark Telemarské slavnosti jsou považovány za počátek moderního lyžování