Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Komunikační rozhraní počítače
HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Programovatelné automaty rs485 RS422
Sběrnice.
Průmyslová komunikace
ActuatorSsensorInterface
Rozhraní PC.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Porty a konektory PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
USB porty a jejich využití
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
5. Sběrnicový systém INELS – síťové a komunikační obvody
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY USB Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Informatika - prezentace
Dělení podle topologie
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Universal Serial Bus - USB
Vestavné mikropočítačové systémy
USB Universal Serial Bus – univerzální sériová sběrnice
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
USB (Universal Serial Bus)
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Vestavné mikropočítačové systémy
Popis klávesnice. Typy připojení klávesnic: Konektor DIN Jde o stejný konektor, který se používal k přenosu zvuku před příchodem konektorů Jack. Toto.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Vytvořil: Petr Hruška G461
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY RS232 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
USB Universal Serial Bus. Firmy, které jej vyrobily Compaq Hewlett-Packard Intel Lucent NEC Microsoft Philips.
INFORMATIKA 9 USB port III2 – I9- 12.
Komunikace v PC.
Rozhraní počítače 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Personal Area Network - PAN Osobní počítačové sítě © Mgr. Petr Loskot.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PT – P750W Základní specifikace:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
PCMCIA (1) PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association) - sdružení založe-né v roce 1989 Úkolem PCMCIA bylo zavést standard pro rozšiřující.
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008

USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480 Mbit/s délka kabelu 5 m (aktivní prvky) 127 zařízení pomocí jednoho typu konektoru připojeným zařízením USB zároveň poskytuje i stejnosměrné napájecí napětí 5 V max. odběr 500 mA

Historie 1995 USB Implementers Forum – 340 společností (Compaq, Hewlett-Packard, Intel, Lucent, NEC, Microsoft a Philips), dnes přes 1000 členů 1996 Specifikace 1.0, první produkty 1998 Specifikace Specifikace 2.0, vůdčí pozice na trhu

Elektrické parametry USB USB rozhraní používá dva typy konektorů. Plochý konektor „typ A“ je dnes obsažen na prakticky každém novém PC v minimálně 2 konektorech Druhý konektor „typ B“ je určen pro periferní zařízení, čímž je zároveň definován standard propojovacího kabelu.

Kabely a komunikace Barva vodičePinPopis červená1VBUS - napájecí napětí 5V bílá2D- zelená3D+ černá4GND

Konektory, kabely

Komunikace Při rychlostech "Full Speed" a "High Speed" je log. 1 přenášena diferenciálně uvedením D+ přes 2.8V s připojeným 15kOhm odporem na GND a D- je pod 0.3V s 1.5kOhm odporem připojeným na 3.6V. Log. 0 je řešena opačně, D- přes 2.8V a D+ pod 0.3V se stejnými hodnotami odporů. Pro správnou definici rychlosti je určen speciální nastavovací režim, kdy je D+ nebo D- připojeno k 3.3V. Full speed zařízení připojí rezistor u D+, čímž definují svoji rychlost. Tyto odpory jsou použity zároveň protistranou k detekci, zda je na protistraně připojeno USB zařízení.

Protokol USB Každý přenos se skládá s kombinace paketů, které bývají v definovaném pořadí.

Topologie sběrnice USB dle USB 2.0 specifikace využívá vrstevnou hvězdicovou topologii, kde je v centru každé hvězdice. K tomuto hubu může být připojen buď další hub (na další úrovni), nebo koncové zařízení.

Wireless USB předpokládaná rychlost 480 Mbit/s na 3 m 110 Mbit/s na 10 m frekvenční pásmo - volné spektrum od 3,1 GHz do 10,6 GHz zjednodušená správa a sdílení zařízení mezi více PC

Literatura USB---Universal-Serial-Bus---Popis-rozhrani.html