MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakovina a rakovinotvorné látky
Advertisements

Veličiny a jednotky v radiobiologii
(s přihlédnutím k situaci v ČR)
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Zobrazování aplikátorů a struktur v brachyterapii od 1D po 3D ( 5D )
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Biologické aspekty vody
Hloubka průniku pozitronů
Léčba po transplantaci ledviny
NEINVAZIVNÍ, BEZBOLESTNÝ, EFFEKTIVNÍ REDUKCE LOKÁLNÍHO TUKU A OBVODU BODY CONTOURING BEZ CHIRURGIE BEZ DOBY NA ZOTAVENÍ.
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Prevence a léčba komplikací spojených s ozářením karcinomu prostaty
doc. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie
OBECNÁ ONKOLOGIE I. MUDr.Markéta Nová.
Nádory v oblasti dutiny ústní
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
CHEMOTERAPIE - uplatnění u chirurgická léčba nebo radioterapie není možná u omezení radikálních - mutilujících zákroků (neoadjuvantní chemoterapie) u léčba.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Měření dosahu elektronů radioterapeutického urychlovače Helena Maňáková David Nešpor František.
Radioterapie karcinomu prostaty
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Biologická léčba Olga Bürgerová. Biologická léčba nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Kolorektální karcinom
- význam nádorových onemocnění
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Jak chránit DNA před zářením R. Čermák 1, V. Kanclíř 2, J. Kratochvíl 3 1 Gymnázium F. V. Sasinka, Námestie slobody č. 3, Skalica 2 Gymnázium Turnov, Jana.
Ionizující záření v medicíně
Ochrana před ionizujícím zářením
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
IONIZACE PLYNŮ.
Olga Bürgerová SZŠ a VOŠ zdravotnická
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Využití radiotechnologie v onkologii
Termoluminiscenční dozimetrie
Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie
TERAPIE František Kořínek
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Ionizujíc í z á řen í MUDr. Rastislav Maďar, PhD..
RADIAČNÍ POŠKOZENÍ KREVNÍCH BUNĚK I.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Využití MDCT SOMATOM Definition v kardiologii a ostatních oborech v nemocnici Jihlava. MUDr. Olivia Havránková.
Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
2. Plzeňský den karcinomu ledviny ORAK FNP
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiační onkologie, klinická onkologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/13 (08/2017)
Vliv radiace na člověka
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Aplikace ionizujícího záření a radionuklidů v medicíně
Veličiny a jednotky v radiobiologii
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky Základy radioterapie E-learningový výukový materiál pro studium biofyziky v 1.ročníku 1.L F UK MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky 1.LF UK

Radioterapie Radioterapie využívá k léčbě nádorů (i některých nenádorových onemocnění) ionizující záření. Cíl léčby: kurativní -dosažení vyléčení nádoru paliativní -zmírnění obtíží nádorem způsobených

Způsoby aplikace zevní- teleterapie zdroj záření je mimo tělo pacienta, ozařuje se zpravidla ze vzdálenosti 1 m. vnitřní –brachyterapie zářič se zavádí přímo do oblasti nádoru nebo dutin, které s ním souvisejí.

Ozařovače v radioterapii Pro zevní ozařování se používají: kobaltové a cesiové ozařovače ,gama nůž lineární urychlovače, betatron,cyklotron. terapeutické rentgenové přístroje (nenádorová léčba) Lineární urychlovače mají vyšší energii než kobaltové přístroje. Hlavice lineárního urychlovače může rotovat o 360 stupňů kolem pacienta. Nádor tak je ozařován z více úhlů, dávka záření se sčítá v nádoru a snižuje se dávka na zdravé orgány. Svazek záření je možné tvarovat systémem clon, aby jeho tvar a velikost odpovídaly nádorovému ložisku a šetřilo se okolí.

Brachyterapie Brachyterapie je charakterizována vysokými dávkami záření přímo v oblasti nádoru a rychlým poklesem dávky do okolí. Brachyterapie se používá například u nádorů dělohy, prsu, dutiny ústní. Dříve bylo nejdůležitějším zdrojem záření pro brachyterapii radium, bylo však nahrazeno radioizotopy, které jsou bezpečnější a v současnosti se brachyterapie provádí pomocí automatických afterloadingových přístrojů.

Biologické účinky záření Ve tkáni zasažené ionizujícím zářením dochází k ionizaci a excitaci atomů, účinek ionizujícího záření je přímý nebo nepřímý. Ozářené buňky nejsou schopny rozmnožování a umírají. Radiosenzitivita - citlivost na ionizující záření, obecně jsou nejcitlivější buňky nediferencované a dělící se buňky. Nádory se liší různou citlivostí na záření. Extrémně citlivé jsou nádory lymfatické tkáně, leukemie a nádory ze zárodečných buněk.Citlivost na záření, radiosenzitivita, však neznamená zároveň vyléčitelnost zářením, radiokurabilitu. Závisí rovněž na velikosti tumoru. Větší nádory obsahují větší počet nádorových buněk a je obtížnější je vyléčit než malé nádory. Teoreticky jsou všechny nádory lokálně vyléčitelné radioterapií, překážkou je však limitovaná tolerance zdravých tkání na ozáření.

Frakcionace Frakcionace - rozdělení celkové dávky záření, nezbytné ke zničení nádoru, do velkého počtu malých denních dávek, násobí se tak rozdíl v radiosenzitivitě nádorových a zdravých buněk a snižuje se riziko nežádoucích účinků. Klasická frakcionace: 2Gy denně,5 frakcí týdně, celkem 20- 30 frakcí tj. celková dávka 40-60Gy Hypofrakcionační režim – méně než 5 frakcí týdně Hyperfrakcionační režim – 2-3 frakce denně

Plánování léčby zářením Důležitou podmínkou účinné a bezpečné léčby zářením je její precizní naplánování. Tým - radiolog, patolog, chirurg, radiační onkolog a chemoterapeut, popřípadě i jiní odborníci. Radiační onkolog stanoví cílový objem pro ozáření, který zaujímá nádor s oblastí předpokládaného mikroskopického šíření plus bezpečností lem kompenzující pohyb orgánů a drobné nepřesnosti zaměření ozařovacích polí. Celá oblast zájmu se zobrací pomocí počítačové tomografie (CT). Ozařovací pole - na speciálním počítači se modeluje rozložení dávky z různých kombinací svazků záření. Nádor může být ozařován z různých směrů různým počtem různě velkých polí. Ozařovací plán - kombinace ozařovacích polí, kdy je dosaženo nejlepšího pokrytí cílového objemu požadovanou dávkou a minimální ozáření zdravých tkání. Správnost ozařovacích polí se poté kontroluje na pacientovi speciálním přístrojem, který se nazývá simulátor.Teprve pak proběhne ozáření na ozařovači. Při tom se znovu kontroluje přesnost ozáření tzv. portálem. V radioterapii je nutné stále měřit a kontrolovat dávku záření, tj. provádět dozimetrii. Jednotkou absorbované dávky je 1 Gray (Gy) v jednotkách SI jako 1 J/kg.

Nežádoucí účinky Časné – kožní event.slizniční reakce, systémové reakce (deprese krvetvorby Pozdní – atrofie kůže, poškození kožních adnex, plicní fibróza, poškození parenchymu jater, ledvin Genetické a onkogenní účinky

Zvýšení účinku záření na nádorovou tkáň 1.zvýšeným zásobením nádorové tkáně kyslíkem 2.radiosenzibilizátory- látky s kyslíkovým efektem 3.využití záření s vysokým LET 4.kombinace radioterapie s cytostatiky