Návrh a tvorba WWW Cvičení 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Stručný úvod do UML.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Podniková Informatika Přednáška 2
Leading the Web to Its Full Potential... W3C Lukáš Masopust 2012.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
TNPW1 Cvičení
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Návrh a tvorba WWW Přednáška 3
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Dokumentace informačního systému
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Databázové modelování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
Internet – pojmy, služby
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Úvod do CSS.
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Tradiční metody vývoje softwaru
Transkript prezentace:

Návrh a tvorba WWW Cvičení 3 Pokročilá práce s HTML5 a CSS 3

Box

Pozicování

Pokročilá práce se selektory vzor význam E F Selektor následníka – všechny elementy F, které jsou uvnitř elementu E E>F Selektor přímého následovníka – všechny elementy F, které jsou přímím následovníkem E E~F Selektor následných sourozenců – všechny elementy F, které jsou následnými sourozenci elementu E E+F Selektor následného sourozence – elementy F, který je následným (prvním) sourozencem elementu E

Selektory skrz atributy vzor význam E[foo] element E s atributem “foo” E[foo=“bar”] element E s atributem “foo” jehož hodnota se rovná “bar” E[foo~=“bar”] element E s atributem “foo” jehož jedna z hodnota se rovná “bar” E[foo^=“bar”] element E s atributem “foo” jehož hodnota začíná řetězcem “bar” E[foo$=“bar”] element E s atributem “foo” jehož hodnota končí řetězcem “bar” E[foo*=“bar”] element E s atributem “foo” jehož hodnota obsahuje subřetězec “bar” E[foo|=“bar”] element E s atributem “foo” jehož hodnota začíná řetězcem “bar”, po které následuje pomlčka

Pseudotřídy vzor význam E:link ještě nenavštívený odkaz E:visited již navštívený odkaz E:active aktivovaný odkaz E:hover zaměřený odkaz (myší) E:focus zaměřený odkaz (tab) E:lang(en) element E v jazykové mutaci en E:empty element, který nemá potomky E:first-child první potomek elementu E E:last-child poslední potomek elementu E

Pseudoelementy vzor význam E::first-line první řádka elementu E::first-letter První písmeno elementu

@ pravidla @charset @import @media @page @font-face definice znakové sady stylesheetu @import import stylu ze zadaného stylesheetu @media svazuje styly s konkrétním typem výstupu @page pravidlo pro stránková média @font-face umožňuje import vlastních fontů @charset "iso-8859-1" @import url("styl.css"); @media print {/* stylové vlastnosti pro tisk */} @page :first {margin-top: 10cm} @font-face {font-family: "Scarborough Light"; src: url("http://www.font.site/s/scarbo-lt");}

header zdrojový kód: blok_3/css/basic01.htm

navigation zdrojový kód: blok_3/css/basic02.htm

aside zdrojový kód: blok_3/css/basic03.htm

section middle zdrojový kód: blok_3/css/basic04.htm

section customers zdrojový kód: blok_3/css/basic05.htm

footer zdrojový kód: blok_3/css/basic06.htm

UML UML (Unified Modeling Language) je jazyk umožňující specifikaci, vizualizaci, konstrukci a dokumentaci artefaktů softwarového systému. Specifikace vyjadřuje zásadu vytvoření přesných, jednoznačných a úplných modelů softwarového procesu. Vizualizace znamená, že se jedná o grafický jazyk. Konstrukce odpovídá požadavku přímého napojení jazyka na širokou škálu programovacích jazyků. UML se skládá z řady diagramů umožňujících postihnout různé aspekty systému. Jedná se celkem o čtyři základní náhledy (funkční, logický, dynamický, implementační).

Příklad UML use case

Příklad UML activity diagram

Kontrolní otázky Jaké je výchozí zobrazovací schéma dokumentu? Co jsou to plovoucí elementy? Jaké máme formy pozicování elementů? Jak je možné v CSS řídit vykreslování překrývajících se elementů? Co to jsou „at“ pravidla?