Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, 6.10.2011, hotel Jalta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Změny v ekonomickém prostředí
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Hospodářská politika státu
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Hospodářská politika.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Marketingové prostředí
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Evropská Unie.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základy veřejných financí
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
NSK – vazby na evropské procesy
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
EU v ekonomických vztazích
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Globalizace z různých úhlů dopadu
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta

Financování politických stran a regulace politických kampaní 2 Prorůstání ekonomiky a politiky Cílem příspěvku je hledat A) Historické souvislosti současných problémů B) Globální kořeny současných problémů C) Vnitřní kořeny současných problémů

Financování politických stran a regulace politických kampaní Historické souvislosti a poučení: Ve chvíli svého „vítězství“ – pád komunismu a dalších autoritarismů (Latinská Amerika, jihovýchodní Asie) liberální demokracie zapomněla na krize, které zrodily nacismus, fašismus, komunismus, nacionalismus Kořeny současných problémů – nástup neoliberalismu jako vítězné ideologie: trh bez přívlastků je trh bez regulace a trh pro mafie 3

4 Financování politických stran a regulace politických kampaní Globální souvislosti současných problémů Zeslabení role státu při určování ekonomické politiky Zeslabení příjmů (daně) států z globálně organizovaného podnikání (daňové ráje, sídla firem…) Národní stát – klesá jeho význam v procesu ekonomického rozhodování, zůstává v sociální oblasti

Financování politických stran a regulace politických kampaní Globální souvislosti: Ratingové agentury a jejich vliv na politická rozhodnutí Mezinárodní měnový fond a Světová Bank a jejich vliv na politická rozhodnutí (Podstatný, ale úzký pohled, negativní dopady washingtonského konsensu, nutné zhodnotit roli v hospodářské krizi) 5

Financování politických stran a regulace politických kampaní Globální souvislosti: Ztráta zodpovědnosti firem a vztah k prostředí (nezájem o rozvoj, o školství, pouze „ideální“ investiční prostředí) Řešení možné zřejmě jen na regionální či globální úrovni Je světový politický prostor (evropský?) 6

Financování politických stran a regulace politických kampaní Národní souvislosti: Výrazné zeslabení principů právního státu (policie, zastupitelstva – imunizace korupce) Propojení ekonomiky a politiky do úrovně realizace konkrétních zájmů (přímo do zákonů, do předpisů, do soutěží – včetně parlamentu) Neexistence zákona o státní službě (fakticky paralelní struktury rozhodování) 7

Financování politických stran a regulace politických kampaní Neexistence koncepce politik (prostor pro prosazování dílčích zájmů) Příprava rozpočtu jako zdroje financování stran a nástroje politické konkurence i uvnitř vládní koalice Ztráta stranického vedení schopnosti kontrolovat regionální části strany 8

Financování politických stran a regulace politických kampaní Děkuji za pozornost. Sejdeme se v lepších časech? 9