KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CENTRÁLNÍ VENÓZNÍ KATÉTR
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Zavedení NGS.
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
TÉMA Fyzikální vyšetření
PEG *Perkutánní Endoskopická Gastrostomie
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTA S OSTEOPOROTICKOU ZLOMENINOU
Výplach žaludku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení.
Swan-Ganz katetr a katetrizace arteria pulmonalis
Darja Hrabánková Navrátilová
Mikrobiologické vyšetření
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
HEMODIALÝZA.
ORTOPEDICKÁ KLINIKA JIP, Fn BRNO MEITNEROVÁ HELENA
Martina Kubínová, DiS Bc. Ivana Krahulcová
autor: Soppeová Dana Mrázková Barbora
Dana Miklicová Šárka Eliášová FN u sv. Anny v Brně
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Vypracovaly : Dana Plevová DiS. Lucie Šmídová DiS. NCO NZO - ARIP 2011
PERIKARDIÁLNÍ PUNKCE CHLEBKOVÁ SILVIE.
ZAVEDENÍ TROJCESTNÉ SONDY jedná se o zavedení speciální sondy, sloužící k tamponádě jícnu – jícnových varixů.
ZAVEDENÍ HRUDNÍ DRENÁŽE
ZAVEDENÍ NASOGASTRICKÉ SONDY
Lumbální punkce Slavíková Lenka DiS..
Intenzivní medicína Postpunkční syndrom Ivo Křikava ARO FN Brno 2006.
Dana Balláková Alena Perníková
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
Techniky neuroaxiální anestezie
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zásady aplikace infuzí
Hrudní punkce.
PÁTEŘ Hrudní obratel - Je složená z obratlů Plochy pro žebra
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Barbora Zapletalová Dis.
Dana Miklicová FN u sv. Anny v Brně
alimentární otravy, uštknutí
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Techniky neuroaxiální anestezie
Lumbální punkce Autor: Kristýna Králová Veronika Smékalová
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Punkční epicystostomie
Lumbální punkce a epidurální anestezie
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Metody zpracování očních pohybů
Vyšetření mozkomíšního moku
Ošetřovatelská péče o nemocného po nefrektomii
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Domácí Školní Autolékárničky
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
ZÁSADY BEZPEČNOSTI PRÁCE V MIKROBIOLOGICKÉ LABORATOŘI *
NEUROLOGIE IKTOVÉ CENTRUM. Vedení neurologického oddělení Vedoucí lékař MUDr. Iva Ondečková Vrchní sestra Pavlína Ledvinová Staniční sestra JIP Iva Broulíková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Dárcovství kostní dřeně
Punkční techniky Venepunkce Péče o katetry a venózní linku
Odběr moče, katetrizace močového měchýře
Anatomie mozkomíšního moku, odběr A CYTOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Nervová soustava Páteřní mícha.
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
NEUROLOGIE IKTOVÉ CENTRUM
Vznik a funkce mozkomíšního moku,odběr mozkomíšního moku
Transkript prezentace:

KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková Lumbální punkce KICH – JIP,FN Brno Eva Nováková

Co je to za výkon? Nabodnutí páteřního kanálu, což je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha, a následný odběr mozkomíšního moku( tzv.likvoru) Provádí se za účelem: diagnostickým- vyšetřujeme kvalitu mozkomíšního moku, jeho příměsi -na základě laboratorního vyšetření a klinického nálezu, lépe lékař stanoví stávající dg. a další léčebný postup evakuačním(odlehčovacím)- jedná se o odčerpání mozkomíšního moku (např. při nitrolební hypertenzi)

Co výkonu předchází? Vyšetření očního pozadí – metoda,pomocí které může oční lékař prohlédnout zadní část oka ( tam se nachází sítnice, zrakový nerv a cévy). Užívá k tomu tzv. oftalmoskop nebo štěrbinovou lampu. Je nutné pac. řádně poučit a rozkapat mu oči – očními kapkami (Mydrum). Kapeme v intervalech po 30minutách než dorazí oční lékař. Kapky způsobí, že zhruba za 20- 50 minut dochází k mydriáze zornic do patřičné velikosti. Je nezbytné pacienta včas upozornit, že nějakou dobu po vyšetření bude vnímat světlo pouze v podobě světelných záblesků, zrak bude rozmazaný než se zrak vrátí do původního stavu. !!! Nelze v tomto stavu obsluhovat jakékoli stroje, řídit motorová vozidla, ani číst!!!

Jaké potřebujeme pomůcky? dostatečně dlouhá lumbální jehla- normální,atraumatická sterilní tampony sterilní peán či pinzeta(štětičky) emitní miska 2ks roztok k očištění a odmaštění místa vpichu dezinfekční roztok(nutné předem zjistit pac. alergie) rukavice 2 páry ústní rouška 2ks dostatek sterilních zkumavek lepení

Pomůcky u nás :

Příprava pacienta k výkonu pac. musí být řádně poučen lékařem i sestrou tomuto výkonu předchází vyšetření očního pozadí Vysvětlit pac.: polohu,průběh výkonu,režim po výkonu a zodpovědět mu na všechny otázky. Pac.musí podepsat a dát souhlas s výkonem.

Asistence sestry poučit pac.,zeptat se na alergie, dát pac. podepsat souhlas, uklidnit pac. nachystat potřebné pomůcky uložit pac. do určité polohy samotná asistence při výkonu(důležitá je především spolupráce a domluva s ošetřujícím lékařem)

Jaká je poloha během výkonu? pac. v umělém spánku: na boku pac. při vědomí: v sedě na lůžku, obkročmo na židli

Místo vpichu: Se nachází mezi trny 4. a 5. bederního obratle(L4-L5) nebo mezi trny 3. a 4. bederního obratle(L3-L4).Je to přibližně pod místem, kde protíná bederní páteř pomyslná spojnice mezi hřebeny kyčelních kostí.Páteřní mícha končí u 2.beder.obratle(L2).Vak mozkomíšních plen , v němž je uložena, končí u 2. křížového obratle(S2),proto je možné provést výkon bez nebezpečí, že bude nabodnuta mícha.

Péče o pacienta po výkonu pac. musí po výkonu dodržovat tzv. klidový režim délka se liší podle typu jehly kterou je punkce prováděna: normální lumbální jehla- 24 hod vodorovná poloha na lůžku, max. 30° pod hlavou atraumatická lumb.jehla- vodorovná poloha pouze 2-3 hodiny na boku, břichu či zádech, poté může hned chodit

Komplikace punkce se nedaří a pac. je stresu z výkonu vystavován opětovně pac. nedodržuje klid. režim a dojde k postpunkčním potížím (např. nepříjemné bolesti hlavy dlouho přetrvávající, nauzea či zvracení, závratě) pozitivní oční vyšetření a výkon nelze provést

Kam odesíláme odebraný vzorek likvoru? Likvor K+C – standartní bakteriologické a mikrobiologické kultivační vyšetření (kvůli možným příměsím odebíráme jako první) Likvor na cytologii a biochemii (mikroskopické vyšetření buněk), posíláme tam vždy likvor nejčistší, bere se tedy vždy jako poslední Likvor do lednice (2ml moku)- pokud lékař doordinuje ještě nějaké vyšetření, nemusíme pac. znovu tímto výkonem zatěžovat Likvor na další různá vyšetření ordinovaná lékařem ( např. serologie – herpesviry, neuroviry, borelie aj. spec. vyšetření)