VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.18 Anotace:
1. DO KTERÉHO ŘÁDU SAVCŮ PATŘÍ ZÁSTUPCI NA OBRÁZCÍCH?
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.14 Anotace:
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.15 Anotace:
Lesní obratlovci – savci
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Ježek západní.
ROZMANITOST EKOSYSTÉMU LES
Poznávání savců 8. ročník
Savci - opakování.
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Základní škola Rosice, okres Chrudim
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.16 Anotace: Vzdělávací oblast: Ptáci – brodiví
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SAMOSTUDIUM TEST VLK OBECNÝ LIŠKA OBECNÁ FENEK BERBERSKÝ
Vypracovala Martina Šanderová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
Čeleď: Šelmy lasicovité
SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Trénink v určování savců ČR
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu procvičení předchozího.
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KUNOVITÉ ŠELMY.
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.12 Anotace:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zajícovci (Lagomorpha)
Savci – KVÍZ 2 Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Savci.
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
HLODAVCI. HLODAVCI Nejpočetnější řád Nejpočetnější řád Charakteristický znak: 1 pár hlodavých zubů v každé čelisti. Tyto zuby stále rostou. Charakteristický.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCIZAJÍCI. Něco o nich Tvoří samostatnou skupinu savců Stavbou těla a způsobem života se podobají hlodavcům Zajíci, stejně jako hlodavci,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 2.část Pětilístek savci
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Savci - šelmy VY_52_INOVACE_30 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: Savci řád: HLODAVCI
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Řád: Hlodavci.
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje základní systematické skupiny savců, seznámí se s živočichy žijícími na našem území a ve světě. Druh učebního materiálu: DUM Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : sedmý ročník základní školy

SAVCI hlodavci, zajíci, šelmy Savce dělíme podle způsobu přivádění potomků na svět na 2 podtřídy : 1. Vejcorodí (kladou vejce v kožovitém obalu) 2. Živorodí (rodí buď nedokonale vyvinutá mláďata, která nedokončují vývoj ve vaku – vačnatci, nebo rodí mláďata v různém stupni vývoje)

HLODAVCI Mají dva řezáky přeměněné na zuby hlodavé, které jim po celý život dorůstají.Živí se převážně rostlinnou potravou. Rychle se rozmnožují a rodí velký počet mláďat. Někteří se chovají pro kožešiny a pro maso a někteří jsou nebezpečnými škůdci a přenašeči chorob.

HLODAVCI Nejznámější zástupci: Myš; králík divoký; králík domácí; zajíc polní; hraboš polní; křeček polní; sysel obecný; veverka obecná, hryzec vodní, myšice lesní, morče, sysel obecný, bobr evropský, ondatra pyžmová, potkan, krysa evropská

Sysel polní Potkan Krysa obecná Hraboš polní Křeček polní Ondatra pižmová Bobr evropský

ZAJÍCI 1.) zaoblená hlava; 2.) tmavé oko; 3.) kratší jednobarevné uši; 4.) zavalitější tělo s šedavou srstí; 5.) silnější přední končetiny, s jejichž pomocí si vyhrabává nory. Králík divoký – je mnohem menší než zajíc, dorůstá nanejvýš 50cm, váží 2,5kg. Žije v koloniích, vyhrabává si podzemní nory, v nichž rodí holá a slepá mláďata. Obývá suchá teplá místa v nižších polohách. Býložravý s večerní a noční aktivitou. Před nepřáteli se zachraňuje útěkem do nejbližší nory.

ŠELMY Charakteristika: Dokonalé vyvinuté smysly Zrak umožňujíc vidění i v téměř úplné tmě Vynikající čich Tělo přizpůsobeno k rychlému pohybu Prodloužené špičáky Zástupci v ČR: Lasice kolčava, Kuna skalní, Jezevec lesní, Vydra říční, Vlk obecný, Liška obecná, Rys ostrovid, Medvěd hnědý Zástupci v ČR - zdomácněli: Pes domácí, Kočka domácí

Lasice kolčava Medvěd hnědý Vlk obecný Jezevec lesní

Zástupci ve světě: Lev, Gepard, Tygr, Panter ŠELMY Zástupci ve světě: Lev, Gepard, Tygr, Panter Lev pustinný Tygr sumaterský Gepard cheetah Panter černý