Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
Advertisements

Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Jednobuněčné organismy s pravým buněčným jádrem
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Projevy života, třídění organismů
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Obr. 1 Pro 6. ročník Opakování buňky.
Jednobuněční živočichové
Bakterie.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
BAKTERIE.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Škola:. Základní škola Kladruby
Soustava pohybová - svalstvo
BAKTERIE.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Mnohobuněčné organismy
SINICE fotosyntetizující bakterie
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Země a život, vývoj života
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
Bakterie.
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou organismů s nepravým buněčným jádrem – bakterií a sinic. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy nepravé jádro spora mateřská buňka dceřinná buňka choroboplodný desinfekce antibiotika botulin rozkladač vodní květ

Organismy s nepravým buněčným jádrem nejjednodušší organismy, mají tzv. nepravé jádro a velmi jednoduchou buňku obrázek 1

Organismy s nepravým buněčným jádrem nejjednodušší organismy s tzv. nepravým jádrem a jednoduchou buňkou jaderná hmota je rozptýlena v cytoplazmě při dělení se spojuje v jeden kruhovitý chromozom na povrchu je plazmatická membrána a buněčná stěna vytvářejí slizovitá pouzdra

Zápis do sešitu Organismy s nepravým buněčným jádrem nepravé jádro a jednoduchá buňka jaderná hmota rozptýlena v cytoplazmě na povrchu plazmatická membrána a buněčná stěna slizovitá pouzdra

Bakterie jsou všudypřítomné: hluboká moře, horní vrstvy atmosféry, půda, horké prameny při zhoršených podmínkách tvoří ochranný obal = sporu rozmnožují se dělením – z mateřské buňky vznikají 2 buňky dceřinné různý tvar (koky – kulovité bakterie, tyčinky…)

Zápis do sešitu Bakterie všudypřítomné při zhoršených podmínkách tvoří ochranný obal = sporu rozmnožují se dělením – z mateřské buňky vznikají 2 buňky dceřinné

Bakterie choroboplodné bakterie způsobují mnoho onemocnění: tyfus, angína, tuberkulóza… proti nákaze se můžeme chránit dezinfekcí (chemické hubení mikroorganismů), v případě propuknutí nákazy antibiotiky angína - streptokok obrázek 2

Bakterie mnoho bakterií je i užitkových: hlízkové bakterie, bakterie používané při výrobě jogurtů (Laktobacillus), při kvašení (zelí, ocet) bakterie způsobující tlení  rozkladači (rozkládají organické látky na anorganické – hniložijné bakterie) hlízkové bakterie vážou dusík ze vzduchu do půdy hlízkové bakterie na kořenech sóji obrázek 3

Zápis do sešitu choroboplodné způsobují onemocnění: tyfus, angína, tuberkulóza… dezinfekce - chemické hubení mikroorganismů v případě propuknutí nákazy antibiotika užitkové: hlízkové bakterie, výroba jogurtů, kvašení (zelí, ocet) rozkladači – způsobují tlení (hniložijné) hlízkové bakterie vážou dusík

Sinice podobná stavba jako u bakterií jsou jednobuněčné a vláknité obsahují chlorofyl (v membránových měchýřcích), ale i jiná barviva (modré, modrozelené, červené, žluté) jsou schopny fotosyntézy při přemnožení vytváří „vodní květ“ a vylučují do vody toxiny – alergie, ekzémy obrázek 4

Sinice drkalka jednořadka sinivka ve stojatých vodách, drkavý pohyb 1, 2 jednořadka řetízkovitá vlákna sinivka kolonie až o čtyřech buňkách

Zápis do sešitu Sinice stavba jako bakterie jednobuněčné a vláknité obsahují chlorofyl, nebo jiná barviva fotosyntéza „vodní květ“ – přemnožené bakterie, vylučují do vody toxiny drkalka jednořadka sinivka

OPAKOVÁNÍ Organismy s nepravým buněčným jádrem Sinice Bakterie nepravé jádro a jednoduchá buňka jaderná hmota rozptýlena v cytoplazmě na povrchu plazmatická membrána a buněčná stěna slizovitá pouzdra Bakterie všudypřítomné při zhoršených podmínkách tvoří ochranný obal = sporu rozmnožují se dělením – z mateřské buňky vznikají 2 buňky dceřinné choroboplodné způsobují onemocnění: tyfus, angína, tuberkulóza… dezinfekce - chemické hubení mikroorganismů v případě propuknutí nákazy antibiotika užitkové: hlízkové bakterie, výroba jogurtů, kvašení (zelí, ocet) rozkladači – způsobují tlení (hniložijné) hlízkové bakterie vážou dusík Sinice stavba jako bakterie jednobuněčné a vláknité obsahují chlorofyl, nebo jiná barviva fotosyntéza „vodní květ“ – přemnožené bakterie, vylučují do vody toxiny drkalka jednořadka sinivka

Otázky a úkoly Proč o bakteriích a sinicích říkáme, že mají nepravé jádro? Uveď alespoň dvě bakteriální choroby. Můžeme bakterie nějak využívat pro svůj prospěch? Co znamená pojem vodní květ?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2012-20-09] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-20-09] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – srovnání buňky s pravým a nepravým jádrem http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Celltypes.png obr. 2 – streptokok http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Streptococcus_pyogenes_01.jpg obr. 3– hlízkové bakterie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Soybean-root-nodules.jpg obr. 4 – Anabaena http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Anabaenaflosaquae_EPA.jpg