Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava a vlastnosti tuků
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
CZ.1.07/1.1.10/
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
CZ.1.07/1.1.10/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Vepřové maso
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
VY_32_INOVACE_ , živočišné tuky Ing. Blanka Kožíšková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. Alena Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_340 Datum: Anotace: Živočišné tuky, Ztužené pokrmové tuky, Emulgované tuky - margariny

Živočišné tuky zdrojem energie doprovodné látky (lipofilní vitaminy a provitaminy, steroly) obsahují více nasycených MK, cholesterolu X vyšší oxidační stabilita ve srovnání s rostlinnými tuky ovlivňují jemnost a konzistenci potravin Máslo: - lehce stravitelné, vynikající chuťové vlastnosti, vit. A, D, E, snadno žlukne stloukáním a hnětením 40% zakysané nebo sladké smetany ve zmáselňovači

pomazánkové (min. 33%, zahuštěné škroby) solené druhy: výběrové čerstvé stolní [1] [2] pomazánkové (min. 33%, zahuštěné škroby) solené bylinkové (česnekové, bylinkové) AB máslo s rostlinným tukem [3] [4] - různé gramáže: 25 kg, 250g, 125g, 20g, 10g použití: [4] http://www.tatramleko.cz/img/produkty/maslo-125.jpg [1] http://i.lidovky.cz/10/094/lnc460/FHO19cf2c_maslo.jpg [5] http://www.vareni.cz/include/ir/recepty/3339/zdet--c190xc190.jpg [6] http://www.meggle.cz/Sortiment/Ochucena-masla/Ochucene-maslo-MIX-5-x-20-g.aspx [2] http://www.meggle.cz/Sortiment/Maslo/Porcovane-maslo---vanicka-10-g.aspx [3] http://www.meggle.cz/Sortiment/Ochucena-masla/Bylinkove-maslo-125-g.aspx [5] [6]

Husí a kachní sádlo [1] [2] Vepřové sádlo: průmyslovým nebo domácím škvařením podkožního nebo vnitřního tuku I. a II. jakost + škvarky vhodné ke smažení (odolné oxidaci) Husí a kachní sádlo [1] [2] škvařením nebo vypečením podkožního nebo vnitřního tuku polotekutý (více nenasycených MK) použití: ? [3] [2] http://www.makovec.cz/detail/62117-veprove-skvarene-sadlo [1] http://www.kudlanka.cz/sadleft.jpg [3] http://www.cuketka.cz/pic/cuketka.cz_lokse_husaci_sadlo2.jpg

Hovězí lůj těžce stravitelný, v současnosti se v kuchyni neužívá (mýdlo) Rybí olej 10-15% obsah v mase - konzumem ryb preparáty pro lidskou výživu ze sleďovitých ryb a sardinek (prevence kardiovaskulárních onem., vit. A, D) [1] [2] [3] [1] http://www.beltina.cz/doplnky_img/rybi_tuk.gif [1] http://www.lekarnaparizska.cz/images/large/watermark/rybi_tuk_b_LRG.jpg [1] http://i.idnes.cz/05/07/cl/ADe133ecda8_Ryby_c_profimedia_cz.JPG

Ztužené pokrmové tuky = za vysoké t, p se v autoklávech hydrogenují rostlinné oleje a tuky nebo se esterifikují jsou téměř 100% (neobsahují vodnou fázi) vhodné pro pečení, smažení, fritování Omega, Planta, Lukana, Ceres soft, Frito soft [1] [2] [3] [1] http://www.gastropro.cz/ShowImage.asp?IMG=/Foto/99-90034.jpg [2] http://www.nakupdomu.cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/lukana-pokrmovy-tuk-250g.html [3] http://www.nakupdomu.cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/ceres-soft-450g.html

Emulgované tuky mají snížený podíl tuku – energie [1] nevýhodou trans-nenasycené mastné kyseliny obsahují vodnou fázi v různém množství dělí se: máslo margaríny (hydrogenované nebo esterifikované rostlinné tuky) směsné emulgované tuky (obsahují i mléčný tuk) [2] [3] [4] [1] http://www.ocarto.cz/root/sortiment/001-potraviny/007-mlecne-vyrobky/008-rostlinne-tuky/001-margariny/flora-250g_28238_thmb.jpg [2] http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/396500/396291.jpg [3] http://i.idnes.cz/09/092/gal/CEN2dcf2c_rama.jpg [4] http://www.potravinydomu.cz/produkt/11291-PERLA-maslova-margarin-500g/index.htm

základem tuková násada (R, Ž tuk nebo směs) + mléko, voda, Výroba: základem tuková násada (R, Ž tuk nebo směs) + mléko, voda, emulgátory, vitaminy, aroma a antioxidanty ---->směs se zchladí a prohněte (Hera, Perla, Rama, Flora) výhody: stabilnější, ihned roztiratelný Nízkoenergetické margaríny: 40-60% (Halvarine, Lukana pochoutková, Perla v kelímku [1] Úkol: Ke každému druhu tuku uveď jeho konkrétní použití? [2] [1] http://www.kupi.cz/sleva/margarin-flora-light [2] http://www.nakupdomu.cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/alfa-vital-500-g.html

Skladování: - v chladu 4-10 °C, chráníme před světlem údržnost: máslo - 3 týdny sádlo, rostlinné oleje, ztužené pokrmové tuky, margaríny – několik měsíců - po zmrazení rychleji žluknou - tuk po smažení ? nežádoucí změny: žluknutí - působením světla, tepla, MO---->uvolnění MK (máselná – zápach) plíseň - vlhkem

Výživové doporučení - poměr: R : Ž = 1 : 1, Nasyc : Mono : Poly = 1 : 2 : 1 - trans - nenasycené max. 5g / den - denní příjem 80g / den, 25% celkového přijmu energie - nad 180°C akrolein ----> zhnědne a pění ----> nutno vyměnit

Děkuji za pozornost  http://img.blesk.cz/img/5/article/452980_tucnaci.jpg

[1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1 [1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1994. [2] PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.