ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vodstvo ČR Zeměpis, 9. ročník VY_32_INOVACE_459, 23. sada, Z3 ANOTACE
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Česká republika Vodstvo Z_102_Česká_republika_Vodstvo
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, cestovní,
Cíl Start Cíl Start.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VODSTVO ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Opakování – přírodní poměry ČR
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Identifikátor materiálu: EU
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vodstvo ČR pro 4. ročník ZŠ
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Jezera, rybníky a přehrady ČR
Jezera Mgr. Petr Králík.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_277_ČR 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_100.
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Vodstvo České republiky
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_09 Název materiáluVodstvo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
ČESKÁ NEJ – VYHLEDEJ A UKAŽ NA MAPĚ nejsevernější obec – Lobendava (okres Děčín) nejjižnější obec – Vyšší Brod (okres Český Krumlov) nejzápadnější obec.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_03_ Vodstvo České republiky TEMA:Česká republika.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vodstvo ČR -Prezentace s výkladem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vodstvo České republiky
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
Jezera, přehrady a rybníky. Jezera v ČR není mnoho přírodních jezer Jezera podle původu: 1. Ledovcová karová jezera  na Šumavě:  Černé jezero - největší.
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Geografie České republiky NÁZEV DUMu: ČR – hydrologie POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 3. KÓD DUMu: JK_CR_03 DATUM TVORBY: 4. 9. 2013 ANOTACE (ROČNÍK): kvarta – DUM – informuje žáky o hydrologické situaci v České republice, největších řekách a hlavních povodích METODICKÝ POKYN: Atlas České republiky – sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia (2010)

Vodstvo České republiky Povodí Labe Vodstvo České republiky Labe odvodňuje 63,3 % území do Severního moře K povodí Labe náleží většina území Čech Hlavním přítokem Labe je Vltava 27,3 % území je odvodňováno Dunajem (neprotéká územím Česka) do Černého moře Řeka Morava (s hlavním přítokem Dyjí) odvádí vodu do Dunaje z většiny území Moravy K povodí Dunaje rovněž náleží příhraniční oblasti v Šumavské hornatině na jihozápadě Čech K povodí Odry, která odtéká do Baltského moře, náleží 9,3 % území, a to zejména ve Slezsku a na severní Moravě, dále pak menší území na severu a severovýchodě Čech (Liberecko, Broumovsko) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elbe_Einzugsgebiet.png

Schéma postupného narůstání průtoku Labe prostřednictvím jeho přítoků (čísla za jmény řek udávají průměrný průtok u ústí v m³/s) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elbe_tributaries_discharge_diagram.svg

Vodstvo České republiky České řeky jsou napájeny především dešťovými srážkami a na jaře táním sněhu Nejvyšší průtok je dosahován především v jarních měsících (březen, duben), nejnižší od srpna do zimních měsíců Vysoké vodní stavy mohou nastat i během prudkých a dlouhotrvajících dešťů v létě K záplavám často tedy dochází během jarního tání a v létě (např. červenec 1997, srpen 2002, červen 2013) Nejdelší řeka: Vltava (433 km); nejdelší říční úsek na území Česka je Vltava–Labe (541 km) Největší průměrný průtok: Labe (312,5 m3/s, Hřensko) Největší plocha povodí: 49 933 km2 (Labe; na území Česka) Nejvyšší vodopád: Pančavský vodopád (148 m; Krkonoše)

Jeden z hluboce zaříznutých meandrů, typických pro střední tok Vltavy, zde zatopený vodní nádrží Štěchovice http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stechovice_reservoir_Vltava_7328.JPG

Pančavský vodopád http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pancavsky_vodopad_02.jpg

Následky povodně v obci Troubky http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Troubky97-03.jpg

Vodstvo České republiky VODNÍ PLOCHY Přirozených vodních ploch je v Česku relativně málo Většinu vodních ploch tvoří umělé vodní nádrže, vytvořené člověkem Údolní nádrže  Byly budovány hlavně v průběhu 20. století Přehrazením vodních toků vznikla v zaplavených údolích velká umělá jezera, která se využívají pro vodohospodářské účely (ochrana před povodněmi, úprava průtoku v řekách apod.), zásobování obyvatelstva, průmyslu a zemědělství vodou, výrobu elektrické energie nebo rekreační účely Nejvíce vodních nádrží se nachází na Vltavě (tzv. Vltavská kaskáda)

Vodní nádrž Šance - Beskydy http://en.wikipedia.org/wiki/File:Smrk_a_rameno_%C5%A0ance_1.jpg

Vodstvo České republiky Černé jezero Rybníky byly budovány od 12. století zejména za účelem chovu ryb, později i jako zdroj vody pro pohon mlýnů a hamrů Největší soustava rybníků se nachází v Třeboňské pánvi a je napájena Lužnicí a jejími přítoky Rybník s největší plochou: Rožmberk (489 ha) Přirozených jezer je v Česku málo a mají poměrně malou rozlohu Nejčastěji jsou ledovcová, říční, krasová a rašelinná Největší jezero: Černé jezero (18,4 ha; Šumava) Nejhlubší jezero: jezírko v Hranické propasti (220 m je zatím největší změřená hloubka, maximální hloubka dosud není známa) Nejvýše položené jezero: Laka (1096 m n. m.; Šumava) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cern%C3%A9_jezero_zab%C3%ADran%C3%A9_z_karov%C3%A9_st%C4%9Bny.JPG

Jezero Laka 1 096 m n.m. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jezero_Laka.JPG

Podzemní voda v České republice Převážná část podzemních vod je tzv. vadózní, tj. dostává se pod povrch vsakováním srážkových vod Jen velmi malé množství má původ v hlubinách zemského nitra (juvenilní voda) Z tohoto důvodu je podzemní voda silně ohrožena znečištěním životního prostředí na povrchu Nejbohatší zdroje podzemní vody se nacházejí v propustných usazeninách (křídové horniny) České tabule, Chebské, Českobudějovické a Třeboňské pánve a také v údolích velkých řek (např. Morava) V Česku je zřízeno 18 chráněných oblastí přirozené akumulace vod o celkové výměře 18 000 km2

Podzemní voda v České republice Vřídlo Prameny minerálních vod se hojně vyskytují v oblastech tektonických zlomů a v místech dohasínající sopečné činnosti z období třetihor Nejvýznamnější oblasti výskytu minerálních vod, spojené s lázeňstvím, se nacházejí v severozápadních Čechách (Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Teplice, Bílina), ve středních Čechách (Poděbrady, Sadská), v Jeseníkách (Karlova Studánka, Velké Losiny), ale i v dalších oblastech (Teplice nad Bečvou, Luhačovice) Nejteplejší a nejvydatnější minerální pramen: Vřídlo (73 °C, 1800 l/min, Karlovy Vary) Nejvíce radioaktivní minerální prameny: Jáchymov http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KarlovyVaryHotSpring.jpg

Použité zdroje a literatura Červinka, P. et al. (2003): Zeměpis České republiky. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Kastner, J. et al. (2009): Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Toušek, V. et al. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Internetové zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko#Hydrologie_a_podneb.C3.AD Obrazové materiály: MALJKOVIC, Filip. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KarlovyVaryHotSpring.jpg PROCHAINE. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jezero_Laka.JPG KUBEŠ, Zdeněk. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8Cern%C3%A9_jezero_zab%C3%ADran%C3%A9_z_karov%C3%A9_st%C4%9Bny.JPG KOVÁŘ, Martin. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Smrk_a_rameno_%C5%A0ance_1.jpg SVOBODA, Ladislav. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Troubky97-03.jpg BALABAN. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pancavsky_vodopad_02.jpg MORAVEC, Hynek. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stechovice_reservoir_Vltava_7328.JPG MIAOW MIAOW. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elbe_tributaries_discharge_diagram.svg NORDNORDWEST. wikipedie [online]. [cit. 4.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elbe_Einzugsgebiet.png