Daniel Matoušek a David Beneš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
JanáčeK značka pohody „Teprve pivem je žízeň krásná“
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Keramika po 2. světové válce
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Technická příprava výroby
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pivovarnictví Historie
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Ekonomika pivovarského průmyslu (v) - slad
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Autoři: David Vrtěl, David Pleva. Plze ň ský kraj - Rozloha  Rozloha: km 2  obyvatel  Sousední kraje: Karlovarský, Ústecký, Středočeský,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Pivovar Vratislavice. PIVOVAR VRATISLAVICE ZALOŽENO 1872 Již téměř jeden a půl století je život Vratislavic spojen se zdejším pivovarem. Vratislavický.
Stredocesky kraj. Pivovar Rakovník Pivovar vyrábí klasickou českou technologií od roku 1454 pivo značky Bakalář. Nabízíme druhy piva: Bakalář světlý ležák,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
DO JABLONCE NAD NISOU ZA SKLEM A BIŽUTERIÍ. navštivte JABLONEC NAD NISOU město sklářských tradic a bohaté bižuterní současnosti bránu do Jizerských hor.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Olomoucký kraj. ELZACO spol s.r.o. Naše společnost byla založena počátkem roku 1991 s cílem podnikat v elektrotechnických oborech. Sídlem společnosti.
Marketingová analýza společnosti Pivovar Ferdinand s. r. o.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Pivo a jeho výroba.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Daniel Matoušek a David Beneš Vás seznamují s výrobou a vlastnostmi PIVA

Něco o původu PIVA Princip přípravy je po staletí stejný, ale postupně se významně zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení. Primitivní přípravu piva postupně nahradila řemeslná výroba a v polovině 19. století průmyslová výroba. Za kolébku piva se považuje Mezopotámie.Již v 7. tisíciletí před n. l. se zde pěstovalo obilí a Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané z něho připravovali kvašené nápoje, což byl jakýsi druh piva Sumery nazývaný kaš.

Vývoj ve vaření PIVA v ČR Veliký vývoj přišel až ve 14. až 15. Století kdy zbohatlí měšťané sdružovali své finanční prostředky a zakládali společné městské pivovary. Ke konci středověku a kolem poloviny 16. století se rozvíjela výroba piva ve šlechtických pivovarech, stabilně se udržovala či rozšiřovala v klášterních1547. O velkou reformu výroby sladu a piva, která byla prvním krokem v rozvoji typických vlastností současných českých piv, se zasloužil v 18. století český sládek František Ondřej Poupě (1753–1805).

První PIVOvary v ČR v roce 1842-založen Měšťanský pivovar v Plzni Prazdroj,který vyráběl výhradně spodně kvašená piva. Pád pivovarů během 2.světové války V době komunistického režimu nebyly do pivovarů a sladoven vkládány potřebné finanční prostředky na modernizaci. Přesto pivovarský obor zajistil na domácím trhu dostatek piva a byl schopný vyvážet pivo a slad nejen do tzv. socialistických zemí, ale i na náročný trh kapitalistických oblastí světa.

Výroba PIVA Základními surovinami pro výrobu piva českého typu jsou pitná voda, ječný slad plzeňského typu a chmel. Výroba piva začíná na varně, kde se rozemletý slad mísí s vodou ve varních nádobách a vlivem teplotních pochodů jsou ze sladu do roztoku uvolňovány zkvasitelné cukry. Tomuto procesu se říká rmutování. Po ukončení chmelovaru získáme základní roztok pro výrobu piva, který se jmenuje mladina. Horká mladina je zchlazena deskovým chladičem na zákvasnou teplotu a poté zakvašena pivovarskými kvasnicemi. Hlavní kvašení probíhá při tradični klasické technologii v otevřených kvasných kádích, které jsou vybaveny chlazením pro regulaci teploty během kvašení. Celková doba hlavního kvašení je 7 - 10 dní.

Pokračujeme ve výrobě : Po prokvašení mladiny na požadovaný stupeň, je mladé pivo zchlazeno a sesudováno do ležáckého sklepa kde zraje v uzavřených ležáckých tancích 35 - 55 dní podle druhu piva. Během zrání se z piva vysráží kalící částice, pivo se nasytí oxidem uhličitým a proběhnou důležité pochody ovlivňující výsledný senzorický charakter piva.   Po ukončení zrání je pivo před stáčením filtrováno, příp. stabilizováno (u piva s delší trvanlivostí), pasterováno a poté stáčeno do obalů (lahve, KEG sudy, plechovky).

Čeští pivovarníci uvedli že : Proč vaří PIVO?? Čeští pivovarníci uvedli že : Český svaz odmítá prodej mladistvým, řidičům a těhotným. Chce, aby každý zdravý dospělý člověk pil do dvou piv denně, nemá zájem o skupinu těžkých pijáků. Svaz hradí z příspěvků pivovarů výzkumy, které zjišťují vliv pití piva na organizmus. Dvě piva denně jsou podle nich zdraví prospěšná. "Podporujeme prodej nealkoholického piva Birell, jehož konzumace výrazně roste," Nealkoholické pivo už vyrábí 17 českých výrobců, asi třetina pivovarů. Tuzemská spotřeba piva (ČR), téměř 160 litrů na hlavu za rok, je nejvyšší na světě. V konzumaci lihovin jsou Češi na evropském průměru.

Známé Pivovary: Svijany Soukromí pivovar od roku 1564 V polovině 20 století se stal provozem Severočeských pivovarů n. p. 1990 vzniká státní podnik Pivovary Vratislavice nad Nisou, jehož součástí je i pivovar Svijany. Po roce 1998 je kvalita svijanského piva oceněna řadou cen v odborných i laických soutěžích, největším oceněním však je stoupající obliba svijanského piva u konzumentů. Svijany se stávají nejsilnější značkou na Liberecku a Jablonecku, jejich obliba však stoupá i na Semilsku, Českolipsku a Mladoboleslavsku. V prvních restauracích se s úspěchem točí svijanské pivo také v Praze.

Zde jsou vidět produkty ze SVIJAN

Děkujeme vám za pozornost! A doufáme že si pivo Svijany oblíbíte a budete ho kupovat až budete plnoletí ! 