Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross 22.3.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Historie a princip INTERNET.
IN TIME POPIS PROJEKTU. IDENTIFIKACE Systém na evidenci docházky Sumarizace oddělaných hodin Dovolená Přesčasy Nemoc Cílem je ulehčit práci a zvýšit efektivitu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Ochrana osobních údajů v České republice
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
DATA RETENTION Z POHLEDU OPERÁTORA DIGITÁLNÍ VÝZVY 2014 Martin Cach Data Privacy & Security Officer UPC Česká republika, s.r.o.
Elektronický podpis a jeho dlouhodobé slabiny Jiří Nápravník
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Právní úprava data retention a ochrana osobních údajů Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o. s.
Tazatelská síť.
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Zavádění a údržba informačních systémů
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
Identita, identifikace a ochrana soukromí Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. Trafačka, Praha, 20/8/2010.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
v rámci projektu Mentoring a Magistrát Ing. Zbyněk Nejezchleba
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Situační prevence -MKDS- Cíl ● preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách, ● snížení trestné činnosti /i přestupků/ a její.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Petr Kučera, Iuridicum Remedium, HUB, Jak vypadají data o naší elektronické komunikaci a k čemu všemu je lze použít/zneužít.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Teorie vzdělávání dospělých
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Specifika projevů na internetu Mgr. Jakub Harašta Ústav práva a technologií PrF MU.
Svobodný přístup k informacím 21. října 2005 V.Jurmanová Volemanová.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Kodex – úvodem J. Doležel - Katedra křesťanské sociální práce CMTF UP 1. K čemu je takový dokument? „Repetitio est mater studiorum“ 2. Napětí mezi ideálem.
Projekt Family Point – místo pro rodinu Ing. Mgr. Vít Janků Centrum pro rodinu a sociální péči.
MĚŘENÍ EFEKTIVITY PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ aneb jak měřit něco, co se nestalo Herlíkovice,
Kdo odpovídá za obsah internetových stránek? 4. dubna 2012 Olomouc.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Občanská práva a povinnosti
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
MojeID a veřejná správa
Dočasná změna režimu na státních hranicích s Rakouskem
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Subjekty a objekty veřejných politik
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Občanská práva a povinnosti
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Teorie vzdělávání dospělých
Evidence a účtování zásob ve vybrané společnosti
Jak anonymní jsem? Noc vědců, Brno,
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Základní statistické údaje o kriminalitě
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Budoucnost „data retention“
GENDER EDUCATION ADVANCING COMPETENCES IN CONTEXT OF CHANGING EUROPE
Transkript prezentace:

Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross

Identita identita individuální - sebepojetí identita deklarovaná – prezentace navenek  jeden člověk může mít řadu identit, které ale mohou být těžko slučitelné identita přiřazená – označení nebo hodnocení mé osoby ze strany ostatních lidí nebo institucí Identifikace (identifikovat někoho x identifikovat se) nutnost prokazovat identitu, nestačí pouhé prohlášení  vyžadována ve stále větším počtu případů (stát, obce, soukromé společnosti) – průkazy, čipové karty etc. x Autentifikace, Pseudonymita, Anonymita

Anonymita na internetu Negativa ztížené odhalování pachatelů trestné činnosti prováděné anonymně na internetu internet jako prostředek komunikace a organizace trestné činnosti prováděné mimo internet nižší kvalita informací z anonymních nebo pseudonymních zdrojů, snazší obelhávání, chybí strach z odsouzení fragmentace osobnosti bránící rozvinutí flexibilní, úplné osobnosti Pozitiva možnost beze strachu svobodně vyjádřit svůj názor – minimalizace rizika odsouzení – větší kvalita diskuze rovnost v komunikaci – osvobození od sociálních, genderových a jiných omezení otevření možností ke zkoumání a objevování, k experimentování a hledání alternativ

Anonymita v ohrožení Anonymita ve veřejném prostoru x v cyberprostoru z pohledu veřejné moci Důvody:  boj x terorismu a kriminalitě  „pohodlí“ občanů - (e-government) IP adresa – osobní údaj nebo ne? internetové ID (dobrovolné x vnucené), odpovědnost provozovatelů stránek, data retention … Dobrovolný ústup od anonymity

Je nutné problémy s internetovou anonymitou řešit právně? vnímání anonymních sdělení ve společnosti, internet x dopis, telefonát (sociokulturní problém) internetová x klasická kriminalita  rozdíly ve vyšetřování ?  nutnost nebo jen možnost ? otázka proporcionality zásahu  jak ji poměřovat ?

Děkuji za pozornost Tento materiál vznikl v rámci projektu "Reclaim Your Rights in the Digital Age", který je realizován díky finanční podpoře nadace Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.