SOLI VE STAVEBNICTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Cement je hydraulické pojivo k výrobě malty a betonu.
Opakování učiva o nerostech II. část
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
SÍRANY.
Sádra Vzdušné pojivo.
UHLIČITANY.
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
CZ.1.07/1.1.10/
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Sírany a fosforečnany.
DUSIČNANY, SÍRANY, FOSFOREČNANY
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Systematická mineralogie Křemičitany, sírany
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
SOLI Stavební materiály
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Prezentace – výklad učiva
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Vápník – Ca Zhanna Tysyak, 4.B, 2012.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Nerudní suroviny 5. ročník
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
UHLIČITANY, SÍRANY.
Transkript prezentace:

SOLI VE STAVEBNICTVÍ

Síran vápenatý v přírodě se nachází ve dvou minerálech. Sádrovec je dihydrát síranu vápenatého CaSO4.2 H2O, jemnozrnný sádrovec se nazývá alabastr (na obrázcích), průhledná odrůda mariánské sklo. Má bílou barvu. Pálením sádrovce na prášek vzniká sádra. Sádrovec se přidává také jako přísada do cementu. Druhý minerál, ve kterém se vyskytuje síran vápenatý je anhydrit. Jedná se o bezvodý síran vápenatý. Je to průhledná bezbarvá látka.

Síran vápenatý Použití: K opravování omítek, upevňování různých předmětů ve zdivu a omítkách (šedá sádra) Práškovou sádru sypeme do vody (ne opačně) a mícháme – vznikne hustá kaše, která tuhne a tvrdne K výrobě sádrokartonů Zhotovování stavebních štuk (bílá sádra) Chirurgie – sádrové obvazy Odlitky (např. kriminalistika, zubní technika) Alabastr – využití jako sochařský a dekorativní materiál štuková výzdoba zámek Letohrad –chodba v přízemí odlitek

Uhličitan vápenatý V přírodě se nachází v podobě několika nerostů – kalcit, aragonit (Zbrašovské aragonitové jeskyně) nebo v podobě hornin vápenec (Český kras, Moravský kras, Prachovice), mramor (Český Šternberk), křída. Je obsažen také v karlovarském vřídlovci. Známe ho jako vodní kámen . Vzorec: CaCO3. křídové útesy

Uhličitan vápenatý Je významnou surovinou pro výrobu páleného vápna, následně hašeného vápna využitelného ve stavebnictví.

Uhličitan vápenatý Křída je druh jemnozrnného vápence bílé barvy. Vnikl rozpadem schránek mořských mikroorganismů. Křídové útesy tvoří pobřeží průlivu La Manche, na německé Rujaně i jinde. Křída se používá jako psací potřeba, jako plnivo ve farmaceutickém průmyslu nebo k výrobě leštících prášků.

Cement Je jemná práškovitá směs. S vodou tuhne na pevný a tvrdý cementový kámen. Výroba portlandského cementu: suroviny: vápenec, hlína, jíl a slín (vápnitý jíl) se drtí v kulovém mlýnu a pak v rotační peci při teplotě 1300 -1400°C vypalují na slinky (hrudky spečené žárem). K vychladlý se přidává sádrovec (2%) a rozmělňují se v kulových mlýnech na jemný šedý prášek – cement.

Beton Použití cementu: K výrobě betonu = směs štěrku, písku, cementu a vody. Po ztvrdnutí má vlastnosti podobné přírodnímu kamenu. Má vysokou pevnost v tlaku, ale malou v tahu, proto se vkládají ocelové pruty nebo pletivo = železobeton. Využití: domy, mosty, přehrady, povrch silnic a přistávacích ploch letišť, dlaždice, trubky, stožáry.