Bezdrátové síťové prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Základy počítačových sítí Wireless LAN
Síťové prvky.
Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Informační a komunikační technologie
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Informatika Počítačové sítě.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Módy bezdrátového připojení
PC SÍTĚ I.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Bezdrátová komunikace
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
1 Inovace v bezdrátových sítích Roman Štemberk KAM KRÁČÍ ČESKÉ TELEKOMUNIKÁČNÍ SÍTĚ
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Společnost E-metro s.r.o. prezentuje. Čím se zabýváme? Vytvořeni Wi-Fi síti v pražském metru Proč? 1.Velmi slabé pokryti mobilního internetu 2.Není žádný.
Wi-Fi Adam Ludes, 5.A.
Diskové systémy.
WiMAX - základy Mobilní systémy, PF, JČU. WiMAX forum Worldwide Interoperability Microwave Access Nezisková asociace založená v roce.
Zabezpečení přenosu dat Wi-Fi sítě Zabezpečení přenosu dat Wi-Fi sítě Zabezpečení přenosu dat je velice důležitá část konfigurace Wi-Fi sítě. Zabezpečení.
WiFi fenomén bezdrátových sítí
Bezpečnost bezdrátové komunikace
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Služby CC COL Pavel Otta listopadu 2005 Bezdrátové připojení Vlastní technologie : Breeze ( 2,4 Ghz) 5,4 Ghz FWL ( 3,5 Ghz) FWA (3,5.
Počítačové sítě Protokoly LAN
Bezdrátové sítě.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Cisco Networking Accademy
Jirous spol. s r.o. Vývoj a výroba wifi antén a příslušenství
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Počítačové sítě Základní prvky
Bezdrátové sítě dle standardu IEEE (WiFi)
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Bezpecnost bezdrátových sítí Bc. Jan Petlach, 5. ročník.
Tps.amalka.org WIFI technologie v podání AVAYA Zpracovali: Lukáš Trávník Martin Hanke.
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Roman Lamberský Gymnázium J. K. Tyla, 2.B
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Bluetooth Rudolf Helm.
Název materiálu: Bezdrátové sítě Jméno autora: Mgr. Petr Ivánek Vytvořen: únor 2012 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce (předmět Využití digitálních technologií)
Josef Petr Obor vzdělání: M/01 Informační technologie INSPIROMAT PRO TECHNICKÉ OBORY 1. ČÁST – VÝUKOVÉ MATERIÁLY URČENÉ PRO SKUPINU OBORŮ 18 INFORMAČNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_232.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Elektronické přístupové systémy. Od 125 kHz k 13,56 MHz = = Frekvence 125 kHz umožňuje používat kartu pouze jako identifikační číslo (občanský průkaz)
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Bezdrátová technologie WiFi Co se všechno naučíme??? Způsoby.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Wi-Fi.
Možnosti připojení k internetu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
v kostce Ing. Jan Stejskal
Transkript prezentace:

Bezdrátové síťové prvky

Co jsou bezdrátové prvky Používají alespoň v jedné své části přenos prostřednictvím vzduchu Jejich fungování je striktně upraveno pomocí zákonů Pro počítačové sítě se především používají rádiová zařízení Lze se však setkat i s bezdrátovým optickým přenosem (laser)

Bezdrátové sítě - dělení Podle určení: WPAN – Wireless PAN – spojení dvou, nebo více zařízení na ultrakrátké vzdálenosti (typicky např. InfraRed, nebo Bluetooth) WLAN – Wireless LAN – bezdrátová privátní síť WWAN – Wireless WAN – bezdrátová veřejná síť, nebo síť na dlouhé vzdálenosti Podle institucí: Komerční (mobilní sítě, komerční poskytovatelé) Veřejné (WIFI, Bluetooth) Státní (specifické sítě např. letecké radary, záchranné systémy, řízení dopravy atd.)

Regulace bezdrátových sítí Spadají do kompetence Českého telekomunikačního úřadu Některé typy bezdrátových sítí jsou vystaveny na tzv. generální licenci U některých typů se o licenci k provozování musí speciálně žádat ČTÚ je i kontrolním orgánem a smí vyměřovat pokuty, či jednostranně odebírat přidělené licence

WIFI WIFI je dnes nejrozšířenějším veřejným bezdrátovým standardem Standard se nazývá 802.11 a byl publikován v roce 1997 organizací IEEE Dnes je z 802.11 odvozeno několik různých forem WIFI sítí. WIFI je jednak řízeno standardem 802.11, ale má své standardy i národních legislativách U nás se předpis pro tento typ sítě jmenuje: Generální licence pro Wi-Fi pásma a má charakter Opatření obecné povahy

Síťové prvky pro WIFI Access point – aktivní část, vlastní vysílací jednotka, je to napájený komponent. Rádiové vyzařování je realizováno prostřednictvím antény, access point provede zakódování do formátu rádiového přenosu Anténa – pasivní část, stará se o převzetí rádiového signálu od AP a provádí přenos do vnějšího prostoru

WIFI parametry Výkon rádia – měří se v mW, nebo dBi, pozor na předpisy, max. výkon rádia u nás je 20dBi. Typ antény – směrová, sektorová, všesměrová Polarizace antény – vertikální, horizontální Frekvence – pásmo 2,4 a 5Ghz Kanály – konkrétní určení frekvence v pásmu 2,4Ghz, nebo 5Ghz Rychlostní standard – z normy 802.11 – typy a,b,g,n http://cz.jirous.com/vypocet-wifi

WIFI standardy rychlostí 802.11b – v pásmu 2,4Ghz, rychlost 11Mbit/s 802.11g – v pásmu 2,4Ghz, rychlost 54Mbit/s 802.11a – v pásmu 5Ghz, rychlost 54Mbit/s, nebo až 155Mbit/s (nefunguje s běžnými klienty, ale jen pro AP vs. AP) 802.11n – v pásmu 2,4Ghz i v pásmu 5Ghz, rychlost udávají tzv. drafty (dokumenty, které jsou součástí normy 802.11n). Používají speciální antény typu MIMO (Multiple-In, Multiple-Out) Draft 1 – 150Mbit/s – 1-3 antény (1 stream) Draft 2 – 300Mbit/s – 3 antény (2 streamy) Draft 3 – 450Mbit/s – 3 antény (3 streamy) Draft 4 – 600Mbit/s – 3 antény (4 streamy) – zatím ne moc obvyklé

WIFI – způsoby připojení Public – veřejné sítě bez zabezpečení a šifrování Se šifrováním Pomocí PSK – preshared klíče Pomocí dynamického klíče Šifrovací standardy: WEP – 64-128bitů, je reversibilní (nepoužívat) WPA/TKIP – je vylepšená verze WEP, shodně snadno prolomitelná WPA2/AES – 256bitové asymetrické šifrování, prolomitelné, ale obtížně Nejlepší metodou zabezpečení je dynamický klíč (mění se v určité periodě) na standardu WPA2/AES Ověřovat lze WIFI klienta buď: Preshared klíčem Standardem 802.1X, pomocí protokolů EAP, EAP-MD5, nebo MSCHAPv2 Pomocí MAC adres

Doporučení POVINNĚ – dodržovat regulatory domain – tedy nastavení rádia na zákony konkrétní země !!!! Před připojením zařízení si udělat analýzu okolních bezdrátových sítí. Je nutné nasadit na frekvenci, která nebude interferovat s okolními WIFI sítěmi Používat co nejvyšší úroveň zabezpečení a šifrování, pokud se síť vysílá do vnějšího okolí. Regulovat sílu vyzařování rádia (nesmí se překročit norma)

Výrobci WIFI Výrobci čipů Výrobci bezdrátových řešení Atheros Broadcom Intel Výrobci bezdrátových řešení Enterprise sféra: (centrálně řízená řešení, velké instalace) ARUBA RUCKUS HP MERU Motorola Cisco Malá řešení (malá, regionální řešení, centrálně řízená i lokální) Mikrotik Ubiquiti Řešení pro domácnosti: (izolovaná AP, obvykle kombinovaná s dalšími zařízeními) Asus TP-Link D-Link SMC

Určení rádiového a rychlostního standardu Určení přesné frekvence (zde vyloučení frekvencí, které se nesmí používat) Určení výkonnosti rádia

Ukázky WIFI AP a WIFI antén