PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
10 min + vyhodnocení + diskuse
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
EUKLEIDÉS.
KAREL IV. ( ).
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Šíření tepla.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
San Marino Nejvznešenější sanmarinská republika
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
ŠPANĚLSKO Bára Bažantová 7.B.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
LES-PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 2
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Čtverec, krychle.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PaedDr. Ivana Töpferová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
BÍLKOVINY.
Opakování Ploštěnci.
Opakování učiva - hlísti
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
10 min + vyhodnocení + diskuse
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roční období a změny v přírodě
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
LÉTO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Bílkoviny (proteiny).
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice Bílkoviny PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Bílkoviny = proteiny Jsou nejdůležitější přírodní látky Vytvářejí makromolekuly složené z několika tisíc aminokyselin – počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin Makromolekuly bílkovin zaujímají v prostoru různé složité tvary Jsou obsaženy ve svalech, kůži, vlasech,srsti a krvi živočichů Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých aminokyselin

Vytváření bílkovin Rostliny – vytvářejí bílkoviny z minerálních látek Živočichové a člověk – nedovedou sami bílkoviny vytvářet, tak je musí přijímat v potravě Při trávení lidský organismus nejdříve potravinami přijaté bílkoviny rozloží na aminokyseliny a z nich potom vytváří bílkoviny sobě vlastní.

Funkce bílkovin 1, Stavební – keratin – vlasy, nehty, peří - kolagen – chrupavka, pokožka, kosti šlachy 2, transportní – hemoglobin – přenašeč kyslíku k buňkám v těle

3, Zajišťující pohyb – tubulin v bičíku zajišťuje pohyb bakterií, spermií 4, Ochranná a obranná – imunoglubuliny – fungují jako protilátky – organismus se jimi brání cizorodým látkám

5, řídící a regulační – hormony – růstový, inzulin – slinivka břišní, cukrovka - pravidelná strava 6, urychlující chemické reakce – enzymy – umožňují průběh chem.reakcí v živých buňkách, u člověka amyláza v ústech – štěpení škrobu, pepsin v žaludku - štěpení bílkovin sacharáza – štěpení glukózy 7,zdroj energie – při dlouhodobém hladovění,když organismus vyčerpá veškeré zásoby sacharidů a lipidů, začne organismus využívat zdroj energie bílkovin z vlastní svalové hmoty

Škodlivé vlivy na bílkoviny Účinkem větší teploty, kyselin, zásad a solí těžkých kovů (Cd, Pb, Hg apod.) dochází ke srážení bílkovin – poruší se prostorové uspořádání jejich makromolekul a to má za následek ztrátu funkce bílkoviny a usmrcení organismu. Tomuto procesu se říká denaturace bílkovin.

Jaká teplota ničí bílkoviny? Bílkoviny jsou citlivé na změnu teplot Při teplotách kolem 40 st.C dochází k poškození některých bílkovin Při teplotě 60 st.C už dochází k denaturaci všech bílkovin

Umíš odpovědět? (Pokud ne, použij učebnici nebo internet) Proč potřebují děti a dospívající dostatečný přísun bílkovin?

Zdroje http://www.receptyonline.cz/pic.php?imagesBasePath=&name=%2Fdata%2Frecepty%2Forig%2F2010%2F03%2F205622volskevoko.jpg&title=S%C3%A1zen%C3%A9%20vejce%20%28Volsk%C3%A9%20oko%29 http://zivotni-energie.cz/bilkoviny-a-jejich-zakladni-rozdeleni.html http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.avicenna.cz/media/obrazky/20050425-chrupavka.jpg&imgrefurl=http://www.avicenna.cz/archive/revue/2005-04&h=156&w=120&sz=3&tbnid=JOt73ruclrlzEM:&tbnh=97&tbnw=75&prev=/images%3Fq%3Dchrupavka&hl=cs&usg=__tiVj0hNMg1-ZvmX0W9KRSJJUT1I=&ei=LICmS66-CJeUnwO-uZj8CQ&sa=X&oi=image_result&resnum=8&ct=image&ved=0CBgQ9QEwBw http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.clarian.org/ADAM/doc/graphics/images/en/19510.jpg&imgrefurl=http://www.clarian.org/ADAM/doc/SeniorsCenter/2/19510.htm&usg=__W_y58ICy2bAfs5fEzo2qzQVqIJ4=&h=320&w=400&sz=25&hl=cs&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=ufqXtj1RgQiTFM:&tbnh=99&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dhemoglobin%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.pohlaviditete.cz/wp-content/uploads/spermie.jpg&imgrefurl=http://www.pohlaviditete.cz/spermie/&usg=__EhOqGeHPWBj7H_0hjUZC8_fHbLc=&h=350&w=350&sz=63&hl=cs&start=13&um=1&itbs=1&tbnid=qb9nJ6SaZ_MM8M:&tbnh=120&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dspermie%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://pdf.uhk.cz/kch/diplomka/bk2.jpg&imgrefurl=http://pdf.uhk.cz/kch/diplomka/potravin.htm&usg=__frUifWrfymxGpEND1gFmLQRanJw=&h=283&w=317&sz=13&hl=cs&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=APLOebVTDo90VM:&tbnh=105&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Ddenaturace%2Bb%25C3%25ADlkovin%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26tbs%3Disch:1

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í