PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice Bílkoviny PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Bílkoviny = proteiny Jsou nejdůležitější přírodní látky Vytvářejí makromolekuly složené z několika tisíc aminokyselin – počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin Makromolekuly bílkovin zaujímají v prostoru různé složité tvary Jsou obsaženy ve svalech, kůži, vlasech,srsti a krvi živočichů Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých aminokyselin
Vytváření bílkovin Rostliny – vytvářejí bílkoviny z minerálních látek Živočichové a člověk – nedovedou sami bílkoviny vytvářet, tak je musí přijímat v potravě Při trávení lidský organismus nejdříve potravinami přijaté bílkoviny rozloží na aminokyseliny a z nich potom vytváří bílkoviny sobě vlastní.
Funkce bílkovin 1, Stavební – keratin – vlasy, nehty, peří - kolagen – chrupavka, pokožka, kosti šlachy 2, transportní – hemoglobin – přenašeč kyslíku k buňkám v těle
3, Zajišťující pohyb – tubulin v bičíku zajišťuje pohyb bakterií, spermií 4, Ochranná a obranná – imunoglubuliny – fungují jako protilátky – organismus se jimi brání cizorodým látkám
5, řídící a regulační – hormony – růstový, inzulin – slinivka břišní, cukrovka - pravidelná strava 6, urychlující chemické reakce – enzymy – umožňují průběh chem.reakcí v živých buňkách, u člověka amyláza v ústech – štěpení škrobu, pepsin v žaludku - štěpení bílkovin sacharáza – štěpení glukózy 7,zdroj energie – při dlouhodobém hladovění,když organismus vyčerpá veškeré zásoby sacharidů a lipidů, začne organismus využívat zdroj energie bílkovin z vlastní svalové hmoty
Škodlivé vlivy na bílkoviny Účinkem větší teploty, kyselin, zásad a solí těžkých kovů (Cd, Pb, Hg apod.) dochází ke srážení bílkovin – poruší se prostorové uspořádání jejich makromolekul a to má za následek ztrátu funkce bílkoviny a usmrcení organismu. Tomuto procesu se říká denaturace bílkovin.
Jaká teplota ničí bílkoviny? Bílkoviny jsou citlivé na změnu teplot Při teplotách kolem 40 st.C dochází k poškození některých bílkovin Při teplotě 60 st.C už dochází k denaturaci všech bílkovin
Umíš odpovědět? (Pokud ne, použij učebnici nebo internet) Proč potřebují děti a dospívající dostatečný přísun bílkovin?
Zdroje http://www.receptyonline.cz/pic.php?imagesBasePath=&name=%2Fdata%2Frecepty%2Forig%2F2010%2F03%2F205622volskevoko.jpg&title=S%C3%A1zen%C3%A9%20vejce%20%28Volsk%C3%A9%20oko%29 http://zivotni-energie.cz/bilkoviny-a-jejich-zakladni-rozdeleni.html http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.avicenna.cz/media/obrazky/20050425-chrupavka.jpg&imgrefurl=http://www.avicenna.cz/archive/revue/2005-04&h=156&w=120&sz=3&tbnid=JOt73ruclrlzEM:&tbnh=97&tbnw=75&prev=/images%3Fq%3Dchrupavka&hl=cs&usg=__tiVj0hNMg1-ZvmX0W9KRSJJUT1I=&ei=LICmS66-CJeUnwO-uZj8CQ&sa=X&oi=image_result&resnum=8&ct=image&ved=0CBgQ9QEwBw http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.clarian.org/ADAM/doc/graphics/images/en/19510.jpg&imgrefurl=http://www.clarian.org/ADAM/doc/SeniorsCenter/2/19510.htm&usg=__W_y58ICy2bAfs5fEzo2qzQVqIJ4=&h=320&w=400&sz=25&hl=cs&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=ufqXtj1RgQiTFM:&tbnh=99&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dhemoglobin%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.pohlaviditete.cz/wp-content/uploads/spermie.jpg&imgrefurl=http://www.pohlaviditete.cz/spermie/&usg=__EhOqGeHPWBj7H_0hjUZC8_fHbLc=&h=350&w=350&sz=63&hl=cs&start=13&um=1&itbs=1&tbnid=qb9nJ6SaZ_MM8M:&tbnh=120&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dspermie%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://pdf.uhk.cz/kch/diplomka/bk2.jpg&imgrefurl=http://pdf.uhk.cz/kch/diplomka/potravin.htm&usg=__frUifWrfymxGpEND1gFmLQRanJw=&h=283&w=317&sz=13&hl=cs&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=APLOebVTDo90VM:&tbnh=105&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Ddenaturace%2Bb%25C3%25ADlkovin%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26tbs%3Disch:1
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í