Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA SEVERNÍ EVROPA – FINSKO, DÁNSKO, ISLAND
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Dánsko Zeměpis VY_32_INOVACE_295, 15. sada, Z2
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
VY_32_INOVACE_4.1.GE3N.03/Dm Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: Listopad Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Geografie.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Severní Evropa I Mgr. Petr Králík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními i hospodářskými poměry.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
FINSKO ISLAND.
Východní Evropa – Ukrajina
Kultura starého Egypta
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Skandinávie Finsko – Helsinky Švédsko – Stockholm Norsko – Oslo
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
SEVERNÍ EVROPA.
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
VY_52_INOVACE_03/2/35_ZEMĚPIS
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Autorkami materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Natálie Kovaříková a Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem.
Evropa – Státy Skandinávie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál stručně opakuje učivo o Švýcarsku, seznamuje žáky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
obrázek je licencován za podmínek public domain
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Finsko Suomen tasavalta.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_96.
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Povrch Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_452, 23. sada, Z3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem lesů v našich podmínkách,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Vodstvo Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_453, 23. sada, Z3
Česká republika: hospodářství, zemědělství, průmysl
Finsko (Severní Evropa)
Finsko.
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
SEVERNÍ EVROPA.
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Švédsko Open Presentation.
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Severní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými poměry Finska, přináší další základní informace o této zemi. Obsahuje fotografie památek hlavního města a ukázky z jezerní oblasti. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí se zeměpisem Finska, prostřednictvím ilustračních fotografií získá lepší představu o zemi. Pozná významné přírodní a kulturní památky, zodpoví kvízové otázky Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 8. ročník, předmět zeměpis Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Finsko Zeměpis VY_32_INOVACE_046, 3. sada, Z

{ FinskoFinsko země tisíců jezer Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Jaký typ krajiny převažuje ve Švédsku? tundra orná půda tajga pastviny Které z uvedených jezer neleží ve Švédsku? Mälaren Bajkal Vättern Vänern Jaký průmysl převažuje ve Švédsku? strojírenský výroba oceli chemický dřevařský Švédský vědec, vynálezce dynamitu, se jmenoval: Ch. Darwin C. Linné A. Nobel P. Currie Které z uvedených měst neleží ve Švédsku: Stockholm Kiruna Göteborg Helsinky Opakování - Švédsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Pracujte ve dvojicích s učebnicí str. 135 – 139 a s atlasem, najděte odpověď na následující otázky:  Jaký typ krajiny (zemědělská, lesy, tundry…) převažuje ve Finsku? Která moře či zálivy omývají finské pobřeží?  Do které jazykové skupiny patří finština a které z jazyků sev. Evropy jsou jí příbuzné? S kterými zeměmi Finsko sousedí?  Popiš povrch Finska. Kde jsou nejvhodnější podmínky pro zemědělství? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

{ FinskoFinsko země tisíců jezer Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  republika, hl. město Helsinky  Helsinky jsou významným přístavem nákladních i osobních lodí, stejně jako jachet  Doprava z Evropy je zajišťována převážně trajekty  Finská vlajka – modrý kříž v bílém poli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  pamětihodnosti v Helsinkách Moderní architektura a umění:  Skalní chrám  Sibeliův monument  Socha Paava Nurmiho před olympijským stadionem ( LOH 1952) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  pamětihodnosti v Helsinkách  Senátní náměstí a katedrála Tuomiokirkko  Pravoslavná Uspenského katedrála Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  Finská jezerní plošina   2/3 území pokrývají lesy, turistika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  Finská jezerní plošina   Eskery – úzké pruhy země mezi jednotlivými jezery. Vypadají jako náspy, výška až 20 m. Vznikly splavováním štěrku do puklin při tání ledovce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  peřeje řeky Vuoksi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

  další památky: pevnost Olavinlinna dřevěný kostel v Kerimäki (největší na světě, 3000 sedadel) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Hospodářství:   průmysl: dřevo, papír, strojírenství   zemědělství: j – oves, žito, brambory   města: Turku, Tampere   obyvatelstvo: Finové, Švédové, Laponci   jazyky – finština, švédština Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nepravdivá tvrzení: Finsko je převážně hornatá země. Finsko je republikou. Hlavním městem jsou Helsinky. Finsko ovládali Rusové a Švédové. Helsinky leží na severu Finska. Třetinu území pokrývají lesy. Eskery jsou suché cesty mezi jezery. Paavo Nurmi byl vynikající běžec. Helsinky jsou významný přístav. Finská jezera byla vytvořena ledovcem. Úřední jazyky jsou finština a němčina. Pěstuje se hlavně pšenice a kukuřice. Největší města jsou Helsinky, Turku a Tampere. Ve 2. sv. válce bojovalo Finsko po boku Německa. Více než polovina obyvatel Finska žije ve městech. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Senátní náměstí Uspenského katedrála pevnost Olavinlinna Skalní chrám Finská jezerní plošina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková