Oblast podpory 1.4 - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
RAKOUSKO.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_32_INOVACE_03_Polská republika
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kanada.
IRSKO Robin Plch 8.A
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Jihomoravský kraj.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
RAKOUSKO.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Znak BULHAESKO Veronika Osičková VII.A.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
SRBSKO.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK N ě mecko.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
AUSTRÁLIE.
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Polská republika 5. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
RUMUNSKO.
KANADA.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Německo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Guten Tag - dobrý den Auf Wiedersehen – na shledanou Danke - děkuji Bitte - prosím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Baltské státy VY_12_INOVACE_Rů_II_01
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Polsko

Polsko- Polská republika

Rozloha : km2 Počet obyvatel: 38,5 mil. Hustota obyv.: 121 obyv./km2 Hlavní a největší město : Varšava 1,65 mil. obyv. Úřední jazyk: Polština Měna : 1 Zloty =100 groszy

Tato země je převážně nížinatá, jen málo vysočin. Kolem Baltu jsou bažiny, laguny, písčité duny. Ve vnitrozemí je dostatek řek, bažin a jezer. Směrem k jihu se rozkládá Evropská rovina. Nejvyšší částí Karpat jsou Tatry a Beskydy. Ve Vysokých Tatrách se nachází nejvyšší hora Polska- Rysy – 2499 m.

Země má dvě významné řeky - Odru a Vislu. Podnebí – je zde kontinentální, tuhé zimy, v blízkosti Baltu je vlhko a mnoho srážek. Lesní hospodářství – lesy pokrývají 29% půdy, rostou tu jehličnany, zde špatná půda. Dřevozpracující průmysl má velký význam – buničina, nábytek, papír, dříví.

Energie – využívá se z hnědého uhlí a lignitu, asi 75%, zbytek z ropy a zemního plynu. V jižní části státu mají více než 100 vodních elektráren. Zemědělství - pěstují se zde zemědělské plodiny, 13% pastvin slouží pro chov zvířat – dobytek hovězí a vepři. Převažuje zde půda, přesto se daří ovoci a zelenině. Rozvíjí se výroba krmiv pro zvířata.

Rybolov – využívá moře- Atlantický oceán, Baltské pobřeží činí 770 km, dále mnoho řek a rybníků. Jsou zde hlavní přístavy Gdynia, Štětín. Průmysl – využívá bohatých zásob nerostných surovin, uhlí, ocel, hutnictví, loďařství, strojírenská a elektronická výroba. Významnou roli má textilní průmysl, Doprava – železniční, silniční, lodní- přeprava

Pláže u Severního moře

Turistika Varšava – hlavní město Krakov Solný důl Vělička Gdańsko

Města – největší a hlavní město je Varšava – uzel polské dopravy, kulturní a průmyslové centrum. Další město – Lodž, Krakov, Poznań, Gdansk, Wroclav. Zajímavosti : - Náboženství římsko-katolické - Polsko je členem NATO, EU - Ochrana přírody na vysoké úrovni, 23 zajímavých národních parků Použity materiály Svět poznání, Atlas světa

Úkol pro vás: Zjistěte z dostupných materiálů: (PC, internet, knihovna, encyklopedie): - významnou osobnost Polska- vytvořte referát - zda některá osobnost získala Nobelovu cenu a v jakém oboru Jak se člení Polsko podle „ vojvodství“ = tzn. obdoba našich krajů, zjistěte počet. Zjistěte informace o Polském velvyslanectví v Praze. Doporučte 5 významných turistických míst v Polsku – využijte katalogu CK, včetně ubytování a hotelů.