NIZOZEMSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Belgie.
IRSKO Robin Plch 8.A
NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.
Co Vás čeká? Dozvíte se o těchto zemích:
Terezie Dvořáčková VIII.B
Oblast: Západní Evropa Belgie
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
FRANCIE.
Litva Filip Dostál 8.A
BENELUX NIZOZEMSKO.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
BENELUX 2. listopadu 2005.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů…
Nizozemsko Káťa Krejčí.
NIZOZEMSKO.
450 obyv./km2 (nejhustěji osídlené) 90% obyv.-města
Nizozemsko - země tulipánů
Nizozemí Eliška Pokorná.
Holandsko.
Nizozemsko III2-Z7-III-09
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Dánsko Geografické údaje.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
BENELUX.
Velká Británie (Great Britain).
Francie Petra Kovaříková 8.A
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Německo.
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Západní Evropa Povrch Západní Evropy tvoří převážně nížiny – pouze do Francie zasahují Alpy a Pyreneje – nížiny pod úrovní hladiny oceánu (Nizozemsko)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Libanon
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Belgie Jakub Jenšovský.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

NIZOZEMSKO

OBECNÉ VLASTNOSTI: Originální název: Koninkrijk der Nederlanden Užívaný název: Nizozemsko Český název: Nizozemské království Hl. město: Amsterdam (724 000 obyvatel)

Rozloha: 41 526 km2 Počet obyvatel: 16 335 998 Hustota zalidnění: 393 / km2 Jazyk: nizozemština Státní zřízení: konstituční monarchie Královna: Beatrix Měna: euro Členství: EU, NATO, OSN, CE, OBSE, OECD

Nizozemsko, nepřesně také Nizozemí, Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí světa

Poloha a charakter území: Nizozemsko je nížinatá země na pobřeží Severního moře. Na východě hraničí s Německem a na jihu s Belgií. Pro pobřeží oblasti Nizozemska jsou typické prolákniny mělkých přílivových plošin- watty a marše Na východě a jihu se nachází pahorkatina, jejichž údolím protékají velké evropské řeky Na JZ se táhne lesnatá plošina, kde se nachází nejvyšší vrchol Nizozemska, 321m. n. m. vysoký Vaalserberg

Podnebí: Převládá podnebí oceánské. Roční úhrn srážek je vysoký, v rozmezí 750-850mm. Velmi často se objevují ve vnitrozemí mlhy a často vane silný vítr. Podnebí v Nizozemsku ovlivňuje také teplý mořský proud v Atlantském oceánu. Díky němu jsou zimy relativně teplé, naopak léta příliš teplá nejsou.

Obyvatelstvo: 90% všech Nizozemců žije ve městech. Je velmi hustě osídlené. Nizozemsko je příkladem etnicky homogenního státu. Vedle většiny Nizozemců zde žijí menšiny Frísů a Němců. Dále pak menšiny z Maroka, Surinami, Antil, Indonésie a Turecka.

Náboženství: Katolické Protestanské Islám

Zemědělství: Převaha nížin, jsou zde úrodné půdy-dobrý předpoklad pro rozvinuté zemědělství. Zemědělství je intenzivní, výkonné a mechanizované. Pěstují se: obilí, cukrová řepa, kukuřice a brambory. Živočišná výroba: chov skotu, drůbeže a prasat. Země je tradičním vývozcem sýra, másla, drůbeže, vajec, slaniny.. Velký vývoz: cibulové květiny…zejména tulipány

Těžba a průmysl: zemní plyn: jeho těžbou se Nizozemsko řadí na 3.-4. místo na světě Nejvýznamnější odvětví představují rozsáhlé potravinářství, výroba cigaret a doutníků, chemie a petrochemie, elektronika (Philips) a elektrotechnika, stavba lodí, nákladních automobilů, letadel. Tradiční je výroba porcelánu a keramiky, broušení diamantu.

Zdravotnictví , soc. péče a školství Nizozemský systém sociální a zdravotní péče patří k nejvyspělejším na světě. Všichni občané mají právo na starobní důchod, zabezpečení v případě neschopnosti a úmrtí živitele, rovněž dětské přídavky Všechny školy financuje stát

Turistické atrakce Klíčovými destinacemi jsou Amsterdam, Den Haag. Mimo těchto měst, které nabízejí rozsáhlé soubory historických památek, je zde nesčetně malebných měst, městeček (např. Gouda, Edam, Horn, Naarden, Haarlem, Alkmaar) Madame Tussaud Scenerama (Amsterdam): druhé největší voskové muzeum na světě Brusírny diamantu (Amsterdam): dosud nejvzácnější nalezené diamanty-vstup zdarma Zábavní park Duinrell (Wassenaar): mim jiné největší síť vodních tobogánů v Evropě

Gastronomie: Národní speciality: ryby (sledi, slaneček, uzený úhoř, mořský jazyk, platýz, garnáty, zélandské mušle) Tradiční jídla: stamppot (hrnec z nejlevnějších surovin-brambory, kroupy, luštěniny) Sýry: Eidam, Gouda Nápoje: jalovcová vodka, vaječný koňak a mnoho druhů piva