ITÁLIE Autor: Josef Říkovský, Zuzana Hložková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ITÁLIE.
Advertisements

Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.
Itálie Italská republika
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Itálie.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
VATIKÁN.
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
EU peníze školám VY_32_INOVACE_Z_MACV_11
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Obecná charakteristika
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Vypracovaly: Cibulková Simona Suchánková Daniela Světelská Eliška
ITÁLIE Autor: David Savič, 3.ag
Itálie 30. září 2005.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY JSOU
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
ITALSKÁ REPUBLIKA HOSPODÁŘSTVÍ.
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Itálie a Řecko Z_117_Evropa_Itálie a Řecko
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 2. Ročník Anotace Evropa.
Korsika.
Please click HERE to startHERE. CVInteractive presents.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
JIŽNÍ EVROPA.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 7.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MALTA Repubblika ta‘ Malta
LIGA SEVERU Úvod Název: Itálie Rozloha: km 2 Počet obyvatel: (údaj z roku 2001) Hl.město: Řím (3 milióny obyvatel) Měna: do roku 2002.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ITÁLIE Obr. 1.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
VY_52_INOVACE_03/2/28_ZEMĚPIS Jižní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Řím. Oficiální název: Repubblica Italiana Rozloha: km² Počet obyvatel: Jazyk: italština Státní zřízení: parlamentní republika Měna:
Šablona Identifikátor školy: VY_32_INOVACE_144_Itálie.
J IŽNÍ E VROPA - OBLAST S TŘEDOMOŘÍ Autor: Hana Brýdlová.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_07 N á zev materi.
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
VY_32_INOVACE_07-54 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Jižní Evropa (Itálie,
ITÁLIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_15_Itálie Téma: Vlastivěda -Evropa Číslo.
Itálie Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ JIŽNÍ EVROPA TEMA: ZEMĚPIS.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Transkript prezentace:

ITÁLIE Autor: Josef Říkovský, Zuzana Hložková Škola: Arcibiskupské gymnázium Rok: 2005/2006

Úvod Itálie je zemí, která má po Řecku nejdelší evropskou historii. Na druhé straně její novodobé sjednocení proběhlo relativně nedávno. Dlouhé a bohaté dějiny zanechaly po celé zemi nevídané množství památek od římských zřícenin a soch, přes středověké hrady, po velkolepé renesanční stavby a mistrovská díla řady světových malířů a sochařů. Vlajka Itálie

Itálie Italská republika - stát v jižní Evropě Rozloha: 301 309 km² Počet obyvatel: 57 milionů Hustota zalidnění: 189 obyvatel/km² Hlavní město: Řím Měnová jednotka: 1 italská lira (ITL) Úřední jazyk: italština (též němčina a francouzština - ve dvou krajích) Administrativní členění: 20 krajů; z toho 5 se zvláštním statutem Obyvatelstvo - Italové 97%, menšiny Rakušanů, Francouzů, Slovinců a Latinů Náboženství - římskokatolické 83%.

Historie Po rozpadu Říma se území Apeninského poloostrova rozpadlo na řadu státních útvarů, jejichž hranice se často měnily, stejně jako vliv jiných států. Po Vídeňském kongrese byl Apeninský poloostrov rozdělen na více než deset státních útvarů. K vyhlášení jednotné Italské republiky došlo roku 1861. O devět let později bylo k Itálii připojeno i celé území tzv. Církevního státu, v němž sídlil papež. Ten opět získal státní suverenitu nad malým územím uvnitř Říma, Vatikán v roce 1929. Bylo to v době vlády fašistické diktatury Benita Mussoliniho. Po válce byla monarchie zrušena. Itálie je parlamentní republikou od roku 1946. Je členskou zemí EU, Rady Evropy, NATO, OECD.

Podnebí Většina Itálie má středomořské subtropické klima,které k S přechází v mírné podnebí se suchým a horkým létem. V Alpách je klima velehorské s mrazivými zimami a množstvím sněhových srážek a krátkým létem. Pádská nížina má ideální podmínky pro zemědělství s teplým létem a krátkou deštivou zimou.

Povrch A l p y Pádská níž. Monte Blanc 4807m Apeninský pol. Elba Povrch: převážně hornatý; na severu se zvedají Alpy s nejvyššími vrcholy na hranicích - Monte Bianco(fr.Mont Blanc), Monte Rosa, Monte Cervino – Matterhorn; k jihu navazuje Pádská nížina a hornatý Apeninský poloostrov, jehož osou jsou Apeniny s Corno Grande. Pobřeží málo členité. Itálii patří řada ostrovů a sopečných masivů. A l p y Monte Blanc 4807m Pádská níž. Sicílie Sardinie Elba Liparské o. Apeninský pol. A p e n i n y Vesuv Etna

Vodstvo Corno Maggiore Adiže Pád Arno Ligurské moře Jaderské moře Nejdelší řeky tečou v Pádské nížině do Jaderského moře - Pád, Adiže, na Apeninském poloostrově Tibera a Arno do Tyrhénského a Ligurského moře. Velká ledovcová jezera v podhůří Alp - Maggiore, Como aj., dále Trasimenské jezero. Corno Maggiore Adiže Pád Arno Ligurské moře Jaderské moře Trasimenské j. Tibera Tyrhénské moře S t ř e d o z e m n í m o ř e

Průmysl Elektřina - v Torinu a Milanu a přístavech Taranto a Piombino. Strojírenství - hlavně automobilový průmysl - FIAT, Alfa Romeo, Ferrari, aj.. Itálie vyrábí i letadla, motocykly a skútry, loděnice a kola. Elektrotechnický průmysl - elektrotechnika, kancelářská technika a spotřební elektronika Chemický průmysl - petrochemie v přístavech Janov, Terst a Brindisi. Dále textilní, kožedělný, sklářský a potravinářský průmysl.

potravinářský průmysl chemický průmysl strojírenský průmysl Terst Milano hutnictví železa Torino potravinářský průmysl Janov ostatní (na S hlavně textilní průmysl) Piombino Brindisi Taranto

Agrigento – Chrám dioskurů

Assisi – Rocca Maggiore

Benátky – Canale Grande

Bologna – Neptunova kašna

Florencie - Duomo

Řím - Forum Farum

Janov - Přístav

Matera

Messina

Milán - Galerie

Milán - Katedrála

Neapol - Hrad

Padova

Konec Zdroje: školní atlas světa ilustrovaný atlas světa