Daniel Bobák Adam Hruška

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Advertisements

Půdy:.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Vápenec
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Veřejně přístupné jeskyně v Moravském Krasu
Činnost vody.
Vnější geologické děje
© copyleft Jiří Trávník
GEOLOGICKÝ VÝVOJ ČESKA GEOMORFOLOGIE
Půdy jsou všude kolem nás.
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Exogenní geologické děje
Přírodní činitelé.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Krasové oblasti Název školy
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
CZ.1.07/1.1.10/
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Macocha Lucie Kántorová.
Anna SIKOROVÁ 2. ročník GGI Olomouc 2006
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem uhličitanu.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
VY_52_INOVACE_PŘ.9.32– ZVĚTRÁVÁNÍ - prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
Dotváření zemského povrchu - voda
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název Exogenní pochody – krasové pochody Předmět, ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Zvětrávání.
Iveta Navrátilová, Brno 2011 Zdroj:
Krasové jevy.
Činnost vody v krasových oblastech
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
PŮDY.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
CHKO Moravský kras Jana BENEŠOVÁ.
Kras povrchové i podzemní jevy vzniklé v rozpustných a propustných horninách (zejména vápencích, dolomitech, sádrovcích a solích – NaCl) Kras se člení.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Zemětřesení.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření16.11.
Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.
Pedosféra.
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
vnější přírodní činitelé
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Geografie Krajinná sféra
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
KRASOVÉ JEVY POVRCHOVÉ X PODPOVRCHOVÉ PRIMÁRNÍ X SEKUNDÁRNÍ
Digitální učební materiál:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Školní výlet - moravský kras
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Půdy.
Transkript prezentace:

Daniel Bobák Adam Hruška VODA Krasové jevy

Krasové oblasti jsou protkány mnohými geologickými útvary, které rozdělujeme podle jejich vzniku na primární a sekundární krasové jevy. primární jevy – jsou jevy, které vznikají při přímém působení erozní činnosti vody. Jsou to například škrapy, závrty, říční ponory, krasová jezírka, krasové kapsy, geologické varhany, slepé údolí, , jeskyně atd. sekundární jevy – jsou jevy, které vznikají opětovným vysrážením rozpuštěného vápence z vodního prostředí a jejich opětovným návratem do pevného skupenství. Nejznámějšími sekundárními jevy jsou obecně krápníky.

Primární krasový jev- Holá jeskyně

Sekundární krasový jev- krápníky

Rychlost postupu erozní činnosti vody se přímo zvětšuje, čím více je narušena celistvost masívu. Vsakující voda postupuje po drobných puklinkách, které svojí erozní činností rozšiřuje. Svojí reakční schopností voda rozleptává skálu, rozpouští minerály a odvádí je v podobě roztoku. Z drobných prasklinek se stávají pukliny. Následující eroze pukliny neustále zvětšuje až začnou vznikat primární útvary, které známe pod pojmem jeskyně.

Jeskyně jsou často rozsáhlé systémy chodeb, táhnoucí se třeba i desítky kilometrů pod zemským povrchem sahající až několik set metrů pod povrch. Vznikají tunely, které mohou dosahovat šířek železničních tunelů. Tlačící masa horniny v nadloží se může vlivem své vlastní váhy zbortit do vzniklého tunelu. Hovoříme o zřícení jeskynního stropu. Následné zřícení dovoluje vzniknout novému krasovému útvaru, který nazýváme propast, když dojde k propojení se zemským povrchem (v Česku nejznámější je propast Macocha v Moravském krasu).

Ukázka propasti.

Největší propast v Česku- Macocha

Geologové krasové oblasti dále ještě dělí na : úplný kras (tzv. holokarst) – označuje dokonale vyvinuté povrchové i podzemní krasové jevy (příkladem je Dinárský kras) neúplný kras (tzv. merokarst) – označuje povrch, který je pokrytý zvětralinami, kde jsou nedokonale vyvinuté povrchové krasové jevy. homolový kras (také mogotový) – je zvláštním případem krasu známého z Číny. Označuje oblasti, ve které nad okolní krajinu vyčnívají ostře řezané kopce zvané mogoty, které jsou pozůstatky po dřívější krasové oblasti. Erozní činnost odstranila veškerou masu hornin, která mezi těmito kopci byla (příkladem je Qui-lin)

Využitelnost jeskyní Krasové oblasti byly v dávné minulosti často osídleny lidmi, kteří využívali jeskyní jako přirozených příbytků, ve kterých nalézali útočiště před nepřízní okolního prostředí. Jako důkaz osídlení jeskyň se do dnešních dnů zachovalo mnoho kosterních pozůstatků prapředků člověka, ale i jeho primitivní umělecké projevy v podobě nástěnných maleb zobrazující scény z každodenního života. Z pohledu zemědělství nejsou krasové oblasti vhodné pro zemědělské pěstování obilovin, jelikož vápenaté půdy jsou nehostinné a chudé. Půdní profil je slabý a humus je častokrát odnášen vodou. I přes dostatečné srážky bývají oblasti poměrně suché, jelikož se zde nemá voda jak udržet a většinou se okamžitě dostává do vodní sítě, kterou je odváděna pryč z oblasti.

Krasové oblasti v ČR Moravský kras Český kras = oblast Berouna Hranický kras Jihomoravský kras Chýnovský kras Mladečský kras Kras pásma Branné Severomoravský kras