Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Teorie kyselin a zásad.
Kvantitativní analytická chemie
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
výpočet pH kyselin a zásad
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
CHEMICKÉ REAKCE.
Chemické výpočty – část 2
Elektrochemie.
ROZTOKY.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
OBECNÁ CHEMIE ROZTOKY ELEKTROLYTŮ Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
PROTOLYTICKÉ REAKCE.
VlastnostPůsobení a význam vynikající rozpouštědlotransport živin a odpadů, umožňuje průběh biogeochemických procesů vysoká dielektrická konstanta vysoká.
Chemické rovnováhy ve vodách
Rovnovážné stavy.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
VII. ROZTOKY.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Neutralizace Vznik solí
Složení roztoků Chemické výpočty
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Rovnovážné stavy.
III. SLOŽENÍ VÍCESLOŽKOVÝCH SOUSTAV
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Kapaliny a roztoky Rozpustnost – děj na molekulární úrovni
odměrná analýza – volumetrie
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Obecná chemie (i pH i jednoduchý výpočet z chem. rovnice):
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
Jak vznikají soli.
Dynamická podstata chemické rovnováhy
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Protolytické děje.
PaedDr. Ivana Töpferová
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Chemické výpočty II.
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Disociace vody a koncept pH
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
Stanovení půdní reakce, výměnné acidity
pH, hydrolýza solí, pufry
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2012
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
výpočet pH kyselin a zásad
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Roztoky - elektrolyty.
odměrná analýza – volumetrie
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2011.
Fyzikální vlastnosti vody a jejich význam
Vážková analýza - gravimetrie
Odměrná analýza.
Transkript prezentace:

Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí. Např. NaCl je sůl vzniklá reakcí kyseliny HCl a zásady NaOH. Př.: Napište neutralizační reakce jejichž produktem jsou CH3COONa, NaCN, NH4Cl, (NH4)2CO3. Soli jsou vzhledem k iontovému charakteru vazby často rozpustné ve vodě. Vlastnosti soli závisí na síle kyseliny a zásady ze které sůl vznikla. - Např. některé rozpuštěné soli ovlivňují pH roztoku.

pH roztoků solí - hydrolýza Soli silných kyselin a silných zásad pH roztoku neovlivňují (např. NaCl, KCl, LiClO4…) Roztoky solí slabé kyseliny a silná zásady jsou (mírně) zásadité, roztoky solí silné kyseliny a slabé zásady jsou (mírně) kyselé. Příčina: ionty slabé kyseliny/zásady podléhají hydrolýze A(aq) + H2O(l)  HA(aq) + OH(aq) B+(aq) + H2O(l)  BOH(aq) + H3O+(aq) Př.: Odhadněte pH roztoků CH3COONa, NaCN, NH4Cl, N2H5Br. U solí slabých kyselin a slabých zásad rozhoduje velikost Ka a Kb kyselé a zásadité části soli. Př.: Odhadněte zda je roztok NH4CN spíše kyselý nebo zásaditý. Ka(HCN) = 4.9x1010, Kb(NH4OH) = 1.8x105.

Efekt společného iontu Rovnováhu v roztoku ovlivní přídavek některého z iontů, které se na rovnováze podílejí. Př.: NaClO do roztoku HClO; do roztoku NH3. Ovlivnění plyne ze vztahu pro rovnovážnou konstantu: např. přídavkem NaClO do roztoku HClO dojde k potlačení disociace kyseliny a roztok bude méně kyselý než před přídavkem soli. HClO+ H2OH3O+ + ClO NaClONa+ + ClO

Hendersonova-Hasselbalchova rovnice Pufry Pufr je směs konjugovaného páru slabé kyseliny a zásady (nebo naopak), odolává změně pH. Např. směs slabé kyseliny HA a její sodné soli: NaA (s) Na+ (aq) + A- (aq) Ka = [H+][A-] [HA] HA (aq) H+ (aq) + A- (aq) [H+] = Ka [HA] [A-] [HA] [H+] = Ka·r r = [A-] -log [H+] = -log Ka - log [HA] [A-] Hendersonova-Hasselbalchova rovnice pH = pKa + log [A-] [HA]

Pufrační účinek Nejvyšší pufrační kapacita dosažena v případě [kyselina] = [zásada], pH = pKa. pH v pufrační oblasti je úměrné podílu koncentrací konjugované kyseliny a zásady. Jde o příklad efektu společného iontu (aniont soli potlačuje disociaci kyseliny). Př.: ekvimolární směs CH3COOH a CH3COONa. Po přídavku silné kyseliny: Po přídavku silné zásady: H+ (aq) + CH3COO- (aq) CH3COOH (aq) OH- (aq) + CH3COOH (aq) CH3COO- (aq) + H2O (l)

HCl + CH3COO- CH3COOH + Cl- Stabilizace pH pufrem HCl H+ + Cl- HCl + CH3COO- CH3COOH + Cl-

Výpočty pH v pufrech Př.: Vypočítejte pH roztoku který obsahuje Na2HPO4 o koncentraci 0.040 M a KH2PO4 o koncentraci 0.080 M. pKa2=7.20. Př.: Určete podíl koncentrací kyseliny a její konjugované zásady v roztoku o pH = 5.45 a pKa = 5.75. Př.: Vypočítejte pH roztoku, který obsahuje NH3 o koncentraci 0.100 M a NH4Cl o koncentraci 0.150 M. Př.: Určete pH směsi vzniklé z 5.00 ml 0.100 M NaOH a 10.00 ml 0.100 M HClO, je-li Ka = 3.5x108. Př.: Vypočítejte pH 50.00 ml fosfátového pufru, který obsahuje ekvimolární koncentrace (0.200 M) kyseliny a soli, po přídavku 10.00 ml 0.100 M NaOH nebo 10.00 ml 0.100 M HCl. pKa2 = 7.20

Udržování pH v krvi

Neutralizace Neutralizační reakce je reakce kyseliny a zásady za vzniku soli a vody. Rozsah neutralizační reakce je téměř kvantitativní, výjimka může nastat u neutralizace slabé kyseliny slabou zásadou. Př.: slabá kyselina se silnou zásadou: HClO + NaOH  NaClO + H2O K = ? Př.: slabá kyselina se slabou zásadou: Př.: Určete rozsah neutralizační reakce dimethylaminu (Kb = 5.4x104) s HF (Ka = 3.5x104) nebo s HClO (Ka = 3.5x108).

Titrace Titrace je proces, využívající reakce spojené se změnou barvy nebo jiné veličiny k určení koncentrace jednoho z reaktantů. Titrační křivka neutralizační titrace udává pH jako funkci přidaného objemu kyseliny/zásady o známé koncentraci. K prudké změně pH dojde v okolí bodu ekvivalence. Stanovením bodu ekvivalence lze zjistit koncentraci titrantu. Př.: bod ekvivalence v 15.00 ml roztoku kyseliny nastal po přídavku 25.00 ml 0.075 M NaOH. Jaká je koncentrace (jednosytné) kyseliny?

Titrační křivka: silná kyselina a silná zásada NaOH (aq) + HCl (aq) H2O (l) + NaCl (aq) OH- (aq) + H+ (aq) H2O (l)

Titrace silné kyseliny silnou zásadou Zásada postupně neutralizuje kyselinu a pH se zvyšuje. nb = moly přidané zásady na,r = moly zbývající kyseliny, nH3O+ = na,r na,r = na  nb = CaVa  CbVb Platí až do bodu ekvivalence, který je v tomto případě kolem pH = 7. Za bodem ekvivalence je pH určeno pouze přebytečným množstvím zásady. Př.: Určete pH roztoku 10.0 ml 0.100 M HCl po přídavku 5.00, 10.0 a 15.0 ml 0.100 M NaOH.

Titrace slabé kyseliny silnou zásadou Zásada postupně neutralizuje kyselinu a pH se zvyšuje. nb = moly přidané zásady nHA = moly zbývající kyseliny nHA = CHAVHA  CbVb nA = nb = CbVb Platí do bodu ekvivalence, kterým je pH soli slabé kyseliny se silnou zásadou. Za bodem ekvivalence je pH určeno pouze přebytečným množstvím zásady. Př.: Určete pH roztoku 10.0 ml 0.100 M kyseliny octové po přídavku 5.00, 10.0 a 15.0 ml 0.100 M NaOH. Ka = 1.75x105.

Titrační křivka: slabá kyselina a silná zásada CH3COOH (aq) + NaOH (aq) CH3COONa (aq) + H2O (l) CH3COOH (aq) + OH- (aq) CH3COO- (aq) + H2O (l) CH3COO- (aq) + H2O (l) OH- (aq) + CH3COOH (aq)

Výběr vhodného indikátoru Př.: Jaký indikátor je vhodný k titraci HNO2 odměrným roztokem KOH? Slabá kyselina titrovaná silnou zásadou. V bodě ekvivalence bude konjugovaná báze slabé kyseliny, očekávané pH > 7.

Titrační křivka a pracovní oblast indikátorů

Rozpouštěcí rovnováhy AgCl (s) Ag+ (aq) + Cl- (aq) Ksp = [Ag+][Cl-] Ksp je součin rozpustnosti MgF2 (s) Mg2+ (aq) + 2F- (aq) Ksp = [Mg2+][F-]2 Ag2CO3 (s) 2Ag+ (aq) + CO32- (aq) Ksp = [Ag+]2[CO32-] Ca3(PO4)2 (s) 3Ca2+ (aq) + 2PO43- (aq) Ksp = [Ca2+]3[PO43-]2 Rozpouštění iontových látek ve vodě: Q < Ksp Nenasycený roztok Q = Ksp Nasycený roztok Q > Ksp Přesycený roztok

Součin rozpustnosti některých minerálů

 Výpočet rozpustnosti Př.: Jaká je rozpustnost AgCl v g/l ? AgCl (s) Ag+ (aq) + Cl- (aq) Ksp = 1.6 x 10-10 Ksp = [Ag+][Cl-] = s2 počátek (M) 0.00 0.00 s = Ksp  = 1.3 x 10-5 rovnováha (M) s s [Ag+] = 1.3 x 10-5 M [Cl-] = 1.3 x 10-5 M rozpustnost AgCl = 1.3 x 10-5 mol AgCl 1 l roztoku 143.35 g AgCl 1 mol AgCl x = 1.9 x 10-3 g/L

Vliv společného iontu na rozpustnost Přídavek společného iontu snižuje rozpustnost soli. Př.: Jaká je molární rozpustnost AgBr (a) v čisté vodě; (b) v 0.0010 M roztoku NaBr? NaBr (s) Na+ (aq) + Br- (aq) AgBr (s) Ag+ (aq) + Br- (aq) [Br-] = 0.0010 M Ksp = 7.7 x 10-13 AgBr (s) Ag+ (aq) + Br- (aq) s2 = Ksp [Ag+] = s s = 8.8 x 10-7 [Br-] = 0.0010 + s  0.0010 Ksp = 0.0010 x s s = 7.7 x 10-10

Tvorba vaječné skořápky CO2 (g) + H2O (l) H2CO3 (aq) H2CO3 (aq) H+ (aq) + HCO3- (aq) HCO3- (aq) H+ (aq) + CO32- (aq) Ca2+ (aq) + CO32- (aq) CaCO3 (s)