Starší prvohory - kolébka rostlin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(FOSILNÍ ZÁZNAM) HISTORIE PLANETY ZEMĚ STÁŘÍ ZEMĚ – 4,6 MILIARD LET
Advertisements

Kapraďorosty – Plavuně, Přesličky a Kapradiny
Vznik a vývoj Země a života
PRVOHORY.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis
Přírodopis 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Vyšší rostliny Cormobionta
Vznik a vývoj života na Zemi
Přesličky /Equisetophyta/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
KAPRADINY.
Prvohory VY_32_INOVACE_010 – 1.sada, Př Přírodopis Anotace
ROSTLINNÁ PLETIVA Krytosemenné rostliny mají na povrchu těla KRYCÍ PLETIVA = ty chrání vnitřek rostliny před vysycháním U nadzemních částí rostliny krycí.
PŘECHOD ROSTLIN NA SOUŠ- členění rostlinného těla
VÝTRUSNÉ ROSTLINY a Ryniofyty- Rhyniophyta
Přechod rostlin na souš
VY_32_INOVACE_Př-ž 6. ,7.02 Anotace:
Modul: Charakteristika vyšších rostlin (cévnatých rostlin a mechorostů) Systematické postavení cévnatých rostlin a mechorostů v rámci podříše zelených.
Rostliny - význam a jejich dělení.
KAPRAĎOROSTY VY_52_INOVACE_B1 – 32 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracoval : Antonín Mrkvica 7.B
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Rhyniophyta.
rostliny, které se rozmnožují výtrusy, jsou zelené, nekvetou
Prvohory Vladislava Zubrová.
TŘÍDĚNÍ ROSTLIN.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
TESTTEST Dějiny života na Zemi Kvarta B 24. října 2006.
Kapradiny 6. třída Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková
Geologické éry Země PRVOHORY
VY_52_INOVACE_PŘ.9.23 –PRVOHORY- pracovní list
Nejstarší cévnaté rostliny
DRUHOHORY Druhohory se skládají ze tří period, z triasu, jury a křídy a jsou právem považovány za středověk Země a středověk geologických událostí.
Podříše VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
Oddělení: Kapraďorosty
Podříše: Vyšší rostliny
Geologické éry Země STAROHORY PRVOHORY
Plavuně, přesličky Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Flóra prvohor – opakování Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
ROSTLINY BOTANIKA = věda o rostlinách.
PODŘÍŠE: VYŠŠÍ ROSTLINY (CORMOBIONTA)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Přechod rostlin na souš
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování učiva.
Výtrusné rostliny - kapradiny
Riskuj Éry Země vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
Kapraďorosty.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Geologické éry.
VZNIK A VÝVOJ ŽIVOTA NA ZEMI
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Kapraďorosty – plavuně, přesličky
Mechy a kapradiny. Mechy  na vlhkých místech bez vrstvy listí  mechové polštáře – tvořené jednotlivými rostlinami  chrání půdu před vysycháním  žije.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Prvohory Od 550 – 250 mil.let.
Prvohory Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
GEOLOGICKÉ ÉRY - PRVOHORY
Kapraďorosty.
Geologické éry.
Botanika.
Transkript prezentace:

Starší prvohory - kolébka rostlin Prvohory - perioda složená z šesti období trvaly téměř 300 milionů let a nebyly zdaleka jen kolébkou živočichů. V této periodě došlo též ke vzniku rostlin. Sice zprvu nešlo o květiny a stromy jaké známe dnes, ale vše mělo svůj počátek, a pro rostliny se jím staly právě prvohory…

Kambrium: (Nejstarší období starších prvohor trvalo cca 70 milionů let). Na jeho počátku ještě doznívalo chladnější klima, ale brzy nastalo oteplení. Příznivě zachovalé fosílie rostlin z této periody lze spočítat na prstech jedné ruky, hojnější jsou zbytky nejrůznějších řas. Paleontologové sice nalezli několik výtrusů a primitivních pletiv, některým z nich dokonce přičítají suchozemský původ, ale bezesporu hlavní expanzi lze hledat až v následujících periodách. Dobývání souše byl proces velice zdlouhavý, šlo o sporadické pokusy rostlin uchytit se na březích, poté si muselyvytvořit pevnou pokožku, vodivé pletivo a také musela vzniknout úrodná půda, na níž semohliuchytit a následně žít.

Ordovik: (Doba jeho trvání se odhaduje na cca 55 milionů let) Ordovik: (Doba jeho trvání se odhaduje na cca 55 milionů let). Během této druhé periody došlo k velmi významné události: k rozdělení klimatických pásem. V Estonsku či v České republice bylo nalezeno několik fragmentů zkamenělých předchůdců dnešních rostlin, především pak řas a spor, z Čech byly popsány fosilní zbytky cévnatých rostlin Boiophyton a Kreiciella, první z nich se podobá kapradinám, druhá spíše plavuním. Jako první souš „dobyli“ právě cévnaté rostliny, které postupně opanovaly bažinaté oblasti. Sice se nám nedochoval vývojový článek mezi řasami a cévnatými rostlinami, nicméně právě ordovik je považován za období prvních rostlin, jež dobyli souš. V následující periodě - siluru, můžeme již nalézt zbytky cévnatých rostlin, které se vyvinuly ze svých ordovických předchůdců

Silur: (Trval cca 45 milionů let) Silur: (Trval cca 45 milionů let). Jeho spodní hranici v mnohých oblastech indikují horotvorné pohyby, na konci této periody došlo místy k ústupu moře. Život v siluru lze již považovat za plně rozvinutý, a je považován za význačnou etapu v celkovém vývoji života na Zemi. Rovněž flora dosáhla jistého pokroku, nálezy fosilních rostlin nepatří k velkým vzácnostem, kromě červených a zelených řas se také objevují řasy hnědé, jejichž „kmen“ měl v průměru až 2 metry. Hojněji se také vyskytují primitivní cévnaté výtrusné rostliny(Psilophyta), jejichž těla často nebyla rozdělena na stonek, listy a kořeny. Ze středních Čech pocházejí nálezy primitivní rostliny rodu Cooksonia.

Devon: (Byl o něco delší než silur, trval cca 50 milionů let) Devon: (Byl o něco delší než silur, trval cca 50 milionů let). V devonu sice rostliny již definitivně dobyli souš, nicméně šlo spíše o drobnou floru, tedy v porovnání s kolosálními přesličkami a plavuněmi. Nadzemní části jejich plazivých oddenků dosahovaly délky cca 2-3 metrů. Z těchto, dosud primitivních, rostlin se časem vyvinuly praví obři mezi rostlinami, které známe především z další periody - z karbonu. Vraťme se však zpět do devonu – období ryb, jak je také někdy tato čtvrtá perioda prvohor nazývána. Nejstarším suchozemským rostlinstvem byl primitivní typ tajnosnubných cévnatých rostlin, které v dnešní době nemají své příbuzné. Stovky jich vyrůstaly z močálovitých břehů, ze svých hlízovitých či plazivých útvarů, vidličnatě se rozvětvovaly a na svých vrcholech nesly výtrusnice. Některé z nich měly vyvinuté listy, jiné byly pokryty chloupky. Měly již vyvinutou pevnou pokožku s průduchy a dokonce se u nich vyskytl i lignin, tedy látka, která u rostlin způsobuje dřevnatění buněčných stěn. Z Čech je známa z devonu celá řada plavuňovitých rostlin, např. rody Protolepidodendron či Barrandeina. Obdobné nálezy pocházejí také např. z Norska, Špicberků či Grónska. Hlavní rozvoj rostlin nastává až ve svrchním devonu, kdy převládají kapraďorosty a objevují se též předchůdci nahosemenných.