Pč_087_Práce s kovy_Rozdělení kovů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
D-prvky.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
elektronová konfigurace
Kovy – nekovy polokovy RZ
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Autor: Mgr. Libor Sovadina
PČ_087_Design a konstruování_Rozdělení kovů
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Digitální učební materiál
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Slaný
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Druhy a vlastnosti ele.materiálů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Fyzikální vlastnosti technických materiálů
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. M. Vejražková
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Transkript prezentace:

Pč_087_Práce s kovy_Rozdělení kovů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ROZDĚLENÍ KOVŮ Pč_087_Práce s kovy_Rozdělení kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování, rozšiřování, seznámení a procvičování druhů kovů Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje znalosti o kovech a možnosti použití železa – jeho zpracování. Materiál hovoří o základ- ních vlastnostech kovů Je určen pro 7. ročník pracovních činnosti

Rozdělení kovů Základní vlastnosti kovů Chemické vlastnosti   Chemické vlastnosti kovy jsou charakterizovány svou rozpustností v kyselinách a zásadách za vzniku příslušných kovových solí nejdůležitější chemickou vlastností kovů je koroze – při níž dochází k porušení celistvosti kovových předmětů (vzniká na povrchu kovů) Fyzikální vlastnosti Délková a objemová roztažnost – je prodloužení délky nebo zvětšení objemu vlivem zvýšení teploty látky.

Tepelná vodivost - je množství tepla Q /J/, které při ustáleném stavu projde za jednotku času mezi dvěma protilehlými stěnami krychle o délce hrany 1 m, je-li rozdíl teplot mezi těmito stěnami 1K. Nejlepším vodičem tepla je stříbro Ag. Tepelnou vodivost ostatních kovů zjišťujeme porovnáváním s tepelnou vodivostí Ag a uvádí se v procentech.   Elektrická vodivost – je veličina charakterizující schopnost vést elektrický proud. Vodič s odporem 1 gama má vodivost 1 S (siemens). Měrný elektrický odpor – je veličina charakterizující schopnost vedení el. proudu. Nejlepším vodičem el. proudu je stříbro, potom měď a hliník.

Supravodivost – je vlastnost některých kovů, u nichž se při nízkých teplotách (blížící se k absolutní nule) skokem sníží elektrický odpor na nezjistitelnou hodnotu. El. proud prochází vodičem bez odporu. U čistých kovů je přechod rychlý, u slitin pomalejší.   Magnetické vlastnosti – zjišťujeme z jejich chování v magnetickém poli. Podle druhu magnetované látky se jeví magnetické pole v této látce x krát silnější. Materiály pak dělíme na: Diamagnetické látky – měď, stříbro, zlato, rtuť, olovo atd. Paramagnetické látky – alkalické kovy, hliník, platina atd. Feromagnetické látky – železo, nikl, kobalt a slitiny chromu a manganu.

Významnou vlastností kovů je teplota tavení Významnou vlastností kovů je teplota tavení. Jedná se o teplotu, při níž látka mění své skupenství. Závisí rovněž na vnitřní stavba kovů. Znalost této teploty je důležitá pro slévárenství, pokovování, svařování atd. Při lití musíme znát teplotu tavení. Je to teplota o 200°C vyšší, než je teplota tání dané slitiny.   Fyzikálně mechanické vlastnosti Jedná se o pevnost , tvrdost, houževnatost atd. Projevuje se při působení vnitřních sil na kovy.

Mechanicko technické vlastnosti Mluvíme o: Slévatelnosti – je soubor vlastností, které musí mít kov, slitina k lití. Tvárnosti – za tepla nebo za studena (používá se při kování, válcování, lisování. Svařitelnosti – je schopnost vytvořit ze dvou částí nerozebíratelný díl některým způsobem tavného, tlakového nebo jiného svařování. Obrobitelnosti – chování materiálu při obrábění řeznými nástroji, soustružení, frézování, hoblování atd. Kovové prvky lze rozdělit na kovy a nekovy

KOVY   Kovový lesk, velká elektrická a tepelná vodivost, tažnost a kujnost, malou elektronegativitu, snadno vytváření kationy a krystalizují v kovových strukturách. Za normálních podmínek jsou to pevné látky. Vyskytují se buď ryzí (zlato Au, měď Cu) nebo v rudách (hliník Al, želeno Fe), vytvářejí slitiny.

NEKOVY   Nemají vlastnosti kovů, přijetím elektronů vytvářejí anionty, jsou převážně nevodivé. Vyskytují se volně nebo se sloučeninách, mají různé skupenství. Dále dělíme kovy podle: HUSTOTY – lehké (Na, Mg, Al) a těžké (Fe, Cu, Pb, Hg) STÁLOSTI VZDUCHU – ušlechtilé (Pt, Au, Ag) a neušlechtilé (Mg, Fe, Zn) DOSTUPNOST A CENY – drahé (Pt, Au, Ag) a ostatní (Al, Fe, Zn)

Podle tepelného zpracování můžeme kovy:   ŽÍHAT – ohřev na určitou teplotu, výdrž v toto teplotě a následující zpravidla pomalé ochlazování. Žíhání dále dělíme na: - základní – výdrž 1 – 2 hodiny, normalizační – vyrovnání teploty v celém průřezu, izotermické – výdrž do ukončení přeměny austenitu na perlit a ochlazení KALIT – provádí se proto, abychom ocelovým předmětům dodali požadovanou tvrdost.

SMALTOVAT – kovové zboží musí být vyhřáto na nejkratší dobu na tavnou teplotu použitého smaltu (550-950°C)   POPOUŠTĚT – zakalené předměty jsou sice velmi tvrdé, ale také velmi křehké a lámou se. Proto se podrobují dalšímu zpracování – popouštění. Předměty se ohřejí na vysokou teplotu a pak se pomalu nebo rychle ochlazují.

Křížovka 1. Plechy jsou m… 2. Část pilníku – t… 3. Po vodě pluje l…   Tajenka: Využití:

Křížovka 1. Plechy jsou m… 2. Část pilníku – t… 3. Po vodě pluje l…   Tajenka: měď Využití: měď je dobrý vodič, využívá se v elektrotechnice.

Použité zdroje: www.wikipedia.cz www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB-CHEMIE8/kovyanekovy.html www.zez.cz/rozdeleni_dle_tepelneho_zpracovani_2.htm